Ketnet op tv

Ketnet verhuist op 1 mei 2012.

 

Vanaf dan heeft het net een volwaardig kanaal ter beschikking, met  dagelijks 14 uur uitzendtijd om zijn televisieopdracht voor alle kinderen tot 12 jaar op een optimale manier in te vullen.

 

 

 

De krijtlijnen van de nieuwe Ketnet-programmering

 

  • Een aangepaste programmering volgens de behoeftes, de dagindeling en de beschikbaarheid van de kinderen.
  • Kaatje wordt een integraal onderdeel van Ketnet.DeKaatje-programma’s worden ingepland op verschillende momenten van de dag volgens de behoeften van de kleinste kijkertjes.  
  • Een horizontale programmering (dagelijks dezelfde programma’s op hetzelfde uur) zorgt voor structuur en houvast.
  • Een verschil in programmering tussen weekdagen en weekends omdat de tijdsbesteding en beschikbaarheid van kinderen dan anders is.
  • Een breed toegankelijke primetime (op weekdagen van 17 tot 19 uur; en in het weekend van 8 tot 10 uur). Dan zijn er het meeste kijkers en wordt er vaak samen naar tv gekeken
  • Een meer gediversifieerde programmering in andere tijdslots, waarbij gefocust kan worden op specifieke doelgroepen (zoals bijvoorbeeld de -6 jarigen van Kaatje). Voor de andere doelgroepen is er dan altijd een doorverwijzing naar het aanbod op de website of mobiele platformen.
  • In zijn laatste uitzenduur van de dag, tussen 19 en 20 uur, biedt Ketnet een breed aanbod waarmee de kinderen de dag in schoonheid en rust kunnen afsluiten.

 

Het nieuwe programmaschema

Het nieuwe generieke schema van Ketnet ziet er zo uit:

 

Weekdagen

6 – 9 uur

Ketnet zorgt ’s morgens voor een aanbod dat kinderen (en ouders) begeleidt voor, tijdens en na de rush van opstaan en de voorbereidingen om naar school te gaan. Televisie heeft hier een secundaire functie, maar toch weten we dat 1 op 3 kinderen dan al voor het eerst op een dag naar tv kijkt. Korte programmaatjes zijn hier het meest geschikt, programma’s waar je makkelijk kan in- en uitstappen, zoals Kaatjes Tralalaatjes, Samson en Gert en Jungle Book.

9 – 11.30 uur

Wanneer de oudere kinderen naar school zijn vertrokken, verschuift de focus naar de peuters en kleuters, die op dat moment nog wel thuis zijn. Ketnet legt hen tot aan het middagmaal en het dutje in de watten met een mix van ontspannende en stimulerende programma’s, zoals Musti, Kleine Einsteins enKwiskwat. Kaatje wordt op deze manier een integraal onderdeel van Ketnet. Terwijl de Kaatje-blokken vroeger ‘naast’ Ketnet bestonden, worden ze nu geïntegreerd in het programmaschema. Kaatje en Kamiel blijven de Kaatje-blokken wel presenteren, zodat ze herkenbaar blijven voor de kijkertjes. In het schema is er ook tussen 15.00 en 16.30 u. nog plaats voorzien voor deze doelgroep: na het dutje en tijdens het vieruurtje.

11.30 – 13.00 uur

Heel wat kinderen gaan tijdens de middag van school naar huis voor het middagmaal. Daarom zorgt Ketnet in zijn programmaschema tussen 11.30 en 13.00 uur voor ontspanning tijdens het eten: televisie als leuke afwisseling tussendoor. De focus ligt hier op de oudste doelgroep omdat vooral zij tijdens de middag naar huis gaan. Het aanbod bestaat uit ontspannende tienerreeksen als MI High en W817.

13.00 – 17.00 uur

In dit tijdsblok mikt Ketnet op een breed publiek: kinderen die te oud zijn voor een middagdutje of oudere kinderen die niet naar school zijn, bijvoorbeeld wegens ziekte. Het aanbod bestaat uit breed toegankelijke programma’s waar je makkelijk kan instappen en die vooral ontspannend zijn, zoals De Smurfen, Sprookjesboom en Super Sportlets.

Tussendoor (van 15.00 tot 16.30) is er ook nog een Kaatje-blok voor de allerkleinsten, behalve op woensdagnamiddag, wanneer in principe alle kinderen thuis zijn. Die dag begint dit blok ook vroeger, meer bepaald om 11.30 u.   

17.00 – 19.00 uur

Op dit moment van de dag heeft televisie voor kinderen een ‘primaire’ functie. Zij kijken veel, vaak samen met broer en/of zus. Ze willen even wegvluchten en –dromen na een drukke schooldag en het huiswerk. Dit is dus primetime voor Ketnet. Daarom is er een sterk en breed toegankelijk avondaanbod met heel wat humor en fun, maar ook informatie. De wrappers zorgen voor de live hosting en dankzij Karrewiet zijn de kinderen weer helemaal bij. Hier zitten de eigen fictiereeksen (zoals Elfenheuvel, Rox en Galaxy Park) en andere eigen producties (zoals Mijn Kunst is Top ofI-clips,..). Ze worden aangevuld met gevestigde waarden als Mega Mindy en Peperbollen, en nieuwe animatie. Must-see-tv, met andere woorden.

19.00 – 20.00 uur

Dit is voor Ketnet het laatste uitzenduur van de dag. Ketnet programmeert hier een breed aanbod dat de ouders helpt om de dag samen met hun kinderen in schoonheid en rust af te sluiten, met programma’s als Kratts in the Wild, Babaar en Raymond.


Weekend

7 – 10 uur

De weekendochtenden zijn net als de weekavonden (17-19 u.) primetime voor Ketnet. Kinderen kijken dan veel en heel bewust TV, vaak samen met broers en zussen. Ketnet bezorgt hen een mix van fun, humor en actie om de zaterdag en zondag op een leuke manier te beginnen: een sterk live-gevoel met Ketnet King Size, en meeslepende fictieprogramma’s als Mega Mindy en andere toppers, zoals De Zoo-reporters. Tv die je moet gezien hebben dus.

10 - 11.30 en 13.30 - 18.00 uur

In dit tijdsblok programmeert Ketnet net als op de namiddagen in de week (13.00 tot 17.00 uur) voor een breed publiek, met toegankelijke en ontspannende programma’swaar je makkelijk kan instappen, zoals Pipi Langkous, Oma & Oma enTeam Kwistenbiebel.

11.30 – 13.30 uur

Tijdens de middag in het weekend richt Ketnet zich op de oudste doelgroep met een mix van spanning, actie, humor en meeslepende avonturen, zoals Spring, De 5de Boog enH2O.

18.00 – 20.00 uur

‘s Avonds tijdens het weekend wordt er vaak met het hele gezin samen naar TV gekeken. Daarom presenteert Ketnet hier programma’s die zowel kinderen als hun ouders kunnen boeien, zoals Kulderzipken, De kleine prins en De dodelijkste 60.

 

Vakantie

Het spreekt voor zich dat de tijdsbesteding en de behoeften van kinderen tijdens de vakantieperiodes anders zijn. Ketnet zorgt in die periodes dan ook voor een aangepaste programmering.