Ketnet.be: beste kinderwebsite van België

Ketnet.be: beste kinderwebsite van België


E-safetyteam van Child Focus kiest Ketnet.be uit 25 genomineerden


Een jury onder leiding van het e-safetyteam van Child Focus heeft Ketnet.be verkozen tot Beste kinderwebsite van België. De verkiezing kadert in de European Best Children’s Online Content Competition, een Europese wedstrijd die de ontwikkeling van kwalitatieve en positieve websites voor kinderen wil stimuleren.
Ketnet.be werd door een jury onder leiding van het e-safetyteam van Child Focus uit 25 genomineerde websites verkozen tot beste kindersite.


Op het Europese Safer Internet Forum, februari 2010, werd geconstateerd dat in vele landen het aandeel kwaliteitsvolle en positieve websites voor kinderen ondermaats blijft. De Europese Commissie besliste om de betere realisaties te stimuleren en te ondersteunen. In het kader daarvan werd de wedstrijd ‘European Best Children’s Online Content Competion’ gelanceerd, in België georganiseerd door Child Focus, sinds 2008 door de Europese Commissie als landelijk Belgisch centrum voor veilig internet aangeduid. 4.500 kinderen én volwassenen stuurden een suggestie in, waarna 25 sites genomineerd werden. Een gespecialiseerde jury toetste vervolgens de genomineerden af aan 32 vooropgestelde criteria. Is de site aantrekkelijk, betrouwbaar én gebruiksvriendelijk? Ketnet.be werd unaniem tot winnaar uitgeroepen.

 

Het juryverslag

Het juryverslag noemt Ketnet.be “terecht een heel populaire website in België. De site is duidelijk ontwikkeld door professionals die weten wat werkt voor kinderen. De navigatie is sterk intuïtief en de site biedt heel wat ontspanning, maar ook informatie en educatie. Sommige onderdelen van de site zijn opgebouwd als mini-websites, wat toelaat de vorm nog beter af te stemmen op de inhoud. Je kunt dingen kopen via de webshop van de site, maar de ouders spelen daarbij een belangrijke rol. De kinderen krijgen tips over veiligheid, zonder dat het belerend of storend overkomt, en de site heeft een specifieke pagina over e-safety. De kinderen worden gestimuleerd om te overleggen met hun ouders en er zijn duidelijke procedures om problemen te melden. Het is een heel prettige, interactieve en informatieve website, die een score van 9,2 op 10 krijgt”.

 

Catherine Castille, de netmanager van Ketnet, is uiteraard blij met de erkenning: “Bij de ontwikkeling van Ketnet.be hebben we natuurlijk rekening gehouden met de gevaren van het internet, maar we vinden het belangrijk dat de nadruk in de eerste plaats ligt op de mogelijkheden van het medium. We zien Ketnet.be als een veilige omgeving waar kinderen al spelend kunnen leren wat de mogelijkheden zijn van het internet, en op die manier kunnen participeren in het Ketnet-verhaal. Het is fijn dat we vandaag de bevestiging krijgen dat we op de juiste manier omgaan met het medium. Bovendien is de prijs ook het bewijs dat veilig internet niet betuttelend of saai hoeft te zijn.”

 

Als ‘Beste kinderwebsite van België’ krijgt Ketnet.be het keurmerk van de ‘European Award for Best Children Online Content’. Tegelijk dingt Ketnet.be ook mee naar de overwinning op Europees niveau. Die winnaar wordt eerstdaags bekendgemaakt. Met dit initiatief zet de Europese Commissie reeds bestaande online-kwaliteitsinhoud voor kinderen in de kijker, en moedigt ze tegelijk nieuwe of verbeterde realisaties aan die educatief of informatief zijn, en tegelijk de verbeelding stimuleren.

www.ketnet.be

 

Ketnet.be

De website Ketnet.be bestaat uit 3 delen

Kaatje: Voor peuters en hun ouders

 

De ketnetwebsite

 

KetnetVideo