Koningin Elisabethwedstrijd voor piano

De VRT volgt op radio, tv, online de Koningin Elisabethwedstrijd

Koningin Elisabethwedstrijd voor piano bij VRT
Naar goede gewoonte volgt de VRT op radio, tv en online de Koningin Elisabethwedstrijd 2013 op de voet. Vorige editie stond in het teken van 75 jaar vioolwedstrijd. Dit jaar bestaat de pianowedstrijd 75 jaar.

 • Klara warmt al vanaf deze week zijn luisteraarsop voor de prestigieuze en zendt de halve finale gedeeltelijk en de finale integraal uit.
 • OP12 brengt in de finaleweek Elisabeth Live, een avondvullend totaalprogramma dat een verslag van de finalesessies combineert met een gevarieerde talkshow (daags nadien herhaald op Canvas).
 • Cobra.be: De Koningin Elisabethwedstrijd is ook live te bekijken op Cobra.be, De cultuurwebsite zendt zaterdag de proclamatie uit waar de halve finalisten bekendgemaakt worden. En vanaf dan tot en met de eindproclamatie de hele wedstrijd. Net als vorig jaar stuurt Cobra.be samen met de RTBF een jongerenpanel naar de wedstrijdorganiseert het een talentenjacht voor jonge pianisten en volgt de Belgische kandidaten op de voet.

KLARA


Vooraf
In aanloop naar het wereldvermaarde concours besteden Espresso, Brede Opklaringen, In de Loge, Café Zimmermann, Babel en Trio aandacht aan de Koningin Elisabethwedstrijd. Naar aanleiding van 75 jaar pianowedstrijd is de luxueuze cd-box 75 Years Ysaÿe & Queen Elisabeth Piano Competition uitgebracht. Espresso, Café Zimmermann en In de Loge programmeren uit deze box en geven een aantal exemplaren weg.
 

Espresso
Bij de start van de eerste ronde op maandag 6 mei houden Olav Grondelaers en Manuela van Werde een zoekactie naar de herkomst van de Avenue R. Elizabeth de Belgica in Rio de Janeiro. Vanaf 27 mei blikt Katelijne Boon vooruit en blikt Thomas Vanderveken terug op de prestaties van de halve finalisten.
 

Brede opklaringen
Tijdens de halve finale laat Brede opklaringen de jongste cd’s van winnende laureaten: violist Andrey Baranov (eerste prijs 2012), pianist Denis Kozhukhin (1ste prijs 2010), contralto Marie-Nicole Lemieux
(1ste prijs, 2000), violist Ray Chen (1ste prijs 2009) en pianiste Anna Vinitskaja (1ste prijs 2007).
 

Babel
Op donderdag 2 mei komt Michel-Etienne Vanneste langs in Babel voor een gesprek over 75 jaar
Koningin Elisabethwedstrijd voor Piano.
 

Trio
Op zaterdag 4 mei nodigt Werner Trio Karl van den Broeck en Gerald de Hemptinne uit. Onderwerp
van gesprek is een lekkend dak, als symptoom van een staatsstructuur. En dit naar aanleiding van de
halve finale die van het Brussels conservatorium naar het Flagey moest verhuizen vanwege de
aanhoudende problemen.

 

Cafe Zimmermann
Tussen de halve finale en de finale, van 20 mei tot 24 mei, kiest Café Zimmermann vijf legendarische opnames uit de cd. Mark Janssens stelt vanop de halve finale vijf vragen rond de wedstrijd aan de luisteraars. Wie het antwoord weet, maakt kans op deze box.


Halve finale en finale op Klara
Vanaf maandag 13 mei volgt Klara de halve finales, met een verslag van de namiddagsessie en de rechtstreekse uitzending van de avondsessies, vanaf 20 uur. Tijdens de finale, vanaf maandag 27 mei, worden alle sessies live en integraal uitgezonden vanuit het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel. Lut Van der Eycken presenteert.
 

Halve finale:
Van maandag 13 mei tot en met zaterdag 18 mei presenteert Lut Van der Eycken van 19 tot 23 uur de halve finale. Mark Janssens brengt verslag uit van de namiddagsessie. Vanaf 20 uur volgt Klara de avondsessie live met commentaar van deze pianisten:

 • maandag 13 mei Liebrecht Van Beckevoort
 • dinsdag 14 mei Jan Michiels
 • woensdag 15 mei Daan Van de Walle
 • donderdag 16 mei Johan Huys
 • vrijdag 17 mei Marc Erkens
 • zaterdag 18 mei Luc Devos

Op zaterdag pikt Klara ook de proclamatie van de finalisten mee.
 

Finale vanuit PSK:
Vanaf maandag 27 mei tot en met zaterdag 1 juni brengt Klara live de finalesessies vanaf 19 uur tot 23 uur. (op zaterdag tot na de proclamatie).

 • Muziekjournalist en pianoliefhebber Rudy Tambuyser verzorgt dagelijks een column,
 • Evita Nossent brengt elke dag een reportage rond de wedstrijd,
 • Fred Brouwers haalt memorabele herinneringen op 
 • een korte quote van Abdel Rahman El Bacha of Maria Joao Pires over het lesgeven aan en inspireren van jonge pianisten. Beide zijn allebei professor piano aan de Kapel.
 • Elke dag leveren drie panelleden commentaar op de wedstrijd, met als vast panellid Luc Devos.
  maandag 27 mei Marc Erkens Lucas Blondeel
  dinsdag 28 mei Catherine Mertens Annelies Van Parijs
  woensdag 29 mei Jan Michiels Eliane Rodrigues
  donderdag 30 mei Johan Huys Luc Brewaeys
  vrijdag 31 mei Piet Swerts Veerle Peeters
  zaterdag 1 juni Daan Van de Walle Liebrecht van Beckevoort

OP12 / CANVAS


De finalesessies van de Koningin Elisabethwedstrijd voor piano 2013 (van maandag 27 mei tot en met zaterdag 1 juni 2013) zijn onder de titel Elisabeth Live integraal en rechtstreeks te bekijken OP12 van VRT, dagelijks vanaf 20.00 u. Op Canvas is er van dinsdag 28 mei tot en met zondag 2 juni om 9 uur ’s ochtends telkens een herhaling van de finalesessies van de avond ervoor.

Elisabeth Live is een avondvullend totaalprogramma dat een verslag van de finalesessies combineert met een gevarieerde talkshow. Het is een fris, eigentijds en toegankelijk programma over en rond de wedstrijd, de laureaten en hun prestaties, met een link naar andere muzikale genres, een scheutje human interest, een verrassende programmajury, themagasten, een jongerenpanel en alles wat een mens maar zou willen weten over piano en pianisten. Voor de presentatie zorgen Thomas Vanderveken en Katelijne Boon.

In de finale van de Koningin Elisabethwedstrijd vertolken telkens twee finalisten een sonate voor piano van Haydn, Mozart, Beethoven of Schubert. Daarna wordt de finalist door het Nationaal Orkest van België (onder leiding van Marin Alsop) begeleid voor de uitvoering van het onuitgegeven werk, dat bekroond werd op de Internationale Compositiewedstrijd 2012 en speciaal voor deze pianosessie geschreven werd (wereldpremière op maandag 27 mei 2013), en een concerto naar keuze. Elisabeth Live volgt de prestaties van de finalisten op de voet en peilt na hun performance naar hun ervaringen.

Wisselende programmajury
Daarnaast praten Thomas Vanderveken en Katelijne Boon met een wisselende programmajury die bestaat uit een ‘klassieke pianist’ en een ‘populaire pianist’. De eerste beoordeelt de prestaties van de finalisten als expert in de klassieke muziek en vertaalt zijn bevindingen op een bevattelijke manier naar het publiek. Dit jaar zit in de jury Christiaan Kuyvenhoven, Liebrecht Vanbeckevoort en Marc Erkens.
De populaire pianisten zijn eveneens beroepsmatig met piano bezig, maar in een ander muziekgenre.
Zij benaderen de wedstrijd vanuit de gevoeligheden van hun eigen genre en vanuit hun eigen passie voor het instrument. Het gaat om Tom Pintens, An Pierlé, Sioen, David Poltrock, Wouter Van Belle en Thomas De Prins.
Elisabeth Live focust elke avond ook op een specifiek thema: het instrument piano, de gulden snede in de muziek, de relatie met het instrument (pianisten kunnen tijdens concerten nooit op hun eigen instrument spelen), de carrière, muziek als troost en uiteraard de Koningin Elisabethwedstrijd zélf. Iedere avond is er ook een themagast die de wedstrijd bekijkt vanuit zijn eigen praktische ervaring: een componist, ...

 

Elisabeth live, vanaf maandag 27 mei tot en met zaterdag 1 juni via OP12 vanaf 20 uur - Herhalingen op Canvas van dinsdag 28 mei tot en met zondag 2 juni vanaf 9 uur
Hoogtepunten van de Koningin Elisabethwedstrijd worden uitgezonden op Canvas op zondag 2 juni om 20.45 u. en herhaald via OP12 op dinsdag 4 juni om 20.30 u.

 

De Zes/Les Six

De VRT en de RTBF slaan de handen in elkaar voor een tweede editie van De Zes/Les Six. Zes jonge studenten piano, drie Nederlandstalige en drie Franstalige, volgen van heel nabij de Koningin Elisabethwedstrijd voor piano en delen hun mening met hun achterban en de rest van de wereld. Vanaf maandag 6 mei brengen de jongeren verslag uit op Cobra.be en de website van Musiq’3. De Zes zorgden vorig jaar voor een frisse wind in de verslaggeving van het concours.

De Zes/Les Six twitteren, facebooken, en geven interviews op OP12 en Klara. Op Cobra.be en rtbf.be/musiq3 zijn hun portretten en commentaren te zien. En de finaleweek van het concours volgen de zes studenten vanuit hun loge 13 in het Paleis voor Schone Kunsten. Op OP12 en Klara geven ze elke avond hun persoonlijke, eigenzinnige Top 6.

Maak kennis met het alternatieve panel
De Zes/Les Six bekijken het concours met een totaal andere blik dan de traditionele panels. Een jonge, uiterst persoonlijke blik van pianisten die op de drempel van hun carrière staan. Ze leven mee met de laureaten en kiezen hun favorieten. Zullen zij op andere dingen letten dan de bekende panels? En verschilt hun pronostiek van de uiteindelijke jurybeoordeling?

Wie zijn De Zes/ Les Six? Jonge bachelors en masters piano, drie Nederlandstaligen en drie Franstaligen. Zij krijgen een gezicht én een stem op Cobra.be, Klara, Elisabeth Live op televisie, en op Radio Musiq’3, de website van Musiq’3, Arte Belgique en La Trois. De Zes/Les Six volgen de Koningin Elisabethwedstrijd van nabij online, en tijdens de finaleweek zitten zij samen in de concertzaal om de laureaten live aan te werk te zien. Ze twitteren onder #KEW2013 en #CMIREB13.


De drie Nederlandstalige panelleden

Isaak Duerinck, 19 jaar, Sint-Niklaas - 1ste Bachelor piano aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen bij Eliane Rodrigues. Hij heeft na 8 jaar accordeon ontdekt dat hij geboren is voor de piano.  twitter.com/isaakduerinck

Evelien Verschueren, 21 jaar, Dendermonde - 2de Bachelor piano aan het Koninklijk Conservatorium van Gent bij Daan Vandewalle. Evelien wil iets doen met muziek en taaltwitter.com/EvelienDeZes

Charles Vanden Broucke, 23 jaar, Gent - 2de Master piano aan het Koninklijk Conservatorium van Gent bij Johan Duijck. Hij droomt ervan dirigent te worden. twitter.com/charlesbroucke

 

Canvas Klassiek en Koningin Elisabethwedstrijd 2013

Zondag 28 april om 12.00 u. - Jan Michiels speelt Beethoven
Herhaling zaterdag 4 mei om 14.55 u.
Jan Michiels is een bijzonder actieve pianist. Hij is docent aan het Brusselse conservatorium en werd in 1991 bekend als laureaat van de Koningin Elisabethwedstrijd. Hij is een voorvechter van muziek uit de 20e en 21e eeuw, maar speelt ook graag meesterwerken uit het grote pianorepertoire. Jan Michiels speelt voor Canvas Klassiek de Diabellivariaties in C, opus 120 van Ludwig van Beethoven. Het is een van de belangrijkste variatiecycli uit de pianoliteratuur. Aanleiding tot het werk was een vraag van de Weense uitgever Diabelli aan een vijftigtal componisten om een variatie te schrijven op een door hem opgegeven walsthema. Een marketingstunt anno 1819, waarop onder meer Czerny, de jonge Liszt en Schubert reageerden. Beethovens antwoord werd zijn meest omvangrijke pianowerk: de 33 Veränderungen über einen Walzer von Anton Diabelli, opus 120. Beethoven schreef dus niet één, maar 33 variaties, en behandelt het in wezen onbenullige walsje van Diabelli als een muzikaal basisprogramma. Deze opname werd gemaakt in 2005.

Zondag 5 mei om 12u - Liebrecht Vanbeckevoort speelt Liszt
Herhaling zaterdag 18 mei om 14.55 u.
Liebrecht Vanbeckevoort werd laureaat van de Koningin Elisabethwedstrijd 2007, en maakte sindsdien een mooie carrière. Voor Canvas Klassiek koos hij voor pianotransscripties en het bekende 'Venezia e Napoli' van Franz Liszt. Liebrecht Vanbeckevoort begint zijn recital met drie liederen die Liszt voor piano bewerkte: 'Widmung' en 'Frühlingsnacht', naar de gelijknamige liederen van Schumann, en 'Liebestraum' nr. 3, naar een lied van Liszt zelf. De Liebestraum is één van de bekendste melodieën uit de romantische muziek. Het grootste werk van dit recital is 'Venezia e Napoli', een onderdeel van de tweede bundel 'Années de pèlerinage'. Die is een soort muzikale pelgrimstocht van de componist door Italië. Vandaar de verwijzingen naar gondelliederen en de duizelingwekkend virtuoze Tarantella op het einde van dit werk. Opgenomen in de Kamermuziekzaal van het Concertgebouw Brugge.

Zondag 12 mei om 12u - Pianomania
Preview op zaterdag 11 mei om 14.20 u.
Pianomania is een film over de zoektocht naar de perfecte klank, passie en een klein beetje maniakale waanzin. De film volgt Stefan Knüpfer, de innemende Weense concerttechnicus en pianostemmer van Steinway & Sons, terwijl hij een reeks beroemde concertpianisten zoals Pierre-Laurent Aimard, Lang Lang en Alfred Brendel bijstaat in hun zoektocht naar de perfecte klank. Want zoals elke piano zijn eigen persoonlijkheid heeft, zo vraagt elk stuk zijn eigen timbre en krijgt elke vertolking haar eigen temperament. Knüpfer kiest een instrument volgens de eisen van elke virtuoos, stemt het naar zijn wensen en begeleidt hem tot net voor hij de planken opgaat. De documentaire geeft een inkijk hoe ver muzikanten gaan in hun drang naar perfectie en wat er aan een concert of een cd-opname allemaal voorafgaat. Met veel liefde en humor toont de opmerkelijke film van Lilian Franck en Robert Cibis de toewijding, het perfectionisme en de zin voor detail van deze pianostemmer.'De ene noemt het neurotisch, ik noem het gespecialiseerd', zegt Knüpfer. Pianomania won meerdere internationale prijzen, onder meer de Golden Gate Award voor beste documentaire op het 53e San Francisco International Film Festival, de prijs Semaine de la Critique op het Festival van Locarno, de prijs van het Beste Geluid op de German Film Awards, Beste Montage op de Diagonale en de Ereprijs op het Documentaire Film Festival Eurodok. (60’)

Zondag 12 mei (aansluitend) - Anna Vinnitskaya speelt Prokofiev
Preview op zaterdag 11 mei om 15.20
Uitvoering van het Tweede pianoconcerto van Sergei Prokofiev door de Russische pianiste Anna Vinnitskaya. Zij won met deze uitvoering in 2007 de Eerste Prijs van de prestigieuze Koningin Elisabethwedstrijd. Het was al bijna veertig jaar geleden dat een vrouw de Koningin Elisabeth Wedstrijd voor Piano won. De overwinning gaf haar internationale doorbraak een duw in de rug. Haar hoogstaande techniek in combinatie met een sterke muzikale persoonlijkheid maken van haar een pianiste met wereldklasse. Het Nationaal Orkest van België stond tijdens de Koningin Elisabethwedstrijd 2007 onder leiding van Gilbert Varga.
 

Zondag 19 mei om 12u - Het Koreaanse mysterie
Herhaling op zaterdag 25 mei om 14.45 u.
Sinds enkele jaren maken de Zuid-Koreanen een steile opmars in de westerse klassieke muziek. Ook het aandeel van Koreaanse kandidaten in internationale muziekwedstrijden is verbluffend. Op de Koningin Elisabethwedstrijd vormen de Koreanen de laatste vier jaar bijna een kwart van de deelnemers in de eerste ronde. In 2010 kwamen 5 van de 12 finalisten uit Zuid-Korea, in 2011 eindigde voor het eerst in de geschiedenis van de wedstrijd een Koreaanse op de eerste plaats. RTBF-regisseurs Pierre Barré en Thierry Loreau trokken naar Zuid-Korea en onderzochten waarom jonge Koreanen van klassiek muziek houden en hoe het komt dat ze in enkele jaren tijd zo hoog scoren in prestigieuze muziekwedstrijden.

Zondag 19 mei (aansluitend) - Denis Khozhukin speelt Prokofiev
In 2010 won de Rus Denis Kozhukhin de Internationale Muziekwedstrijd Koningin Elisabeth voor piano. Hij speelde het Tweede pianoconcerto van Sergei Prokofiev. Hoewel het in Prokofievs tijd niet geliefd was, is het nu een van de topfavorieten van de Koningin Elisabethwedstrijd. Meer nog: het leverde al heel wat eerste prijzen op: Anna Vinnitskaya in 2007, Severin von Eckardstein in 2003, Abdel Raman El Bacha in 1978 en Malcom Frager in 1960. Denis Kozhukhin speelde zijn concerto tijdens de finale van de Koningin Elisabethwedstrijd 2010 met het Nationaal Orkest van België onder leiding van Marin Alsop. Hij viel tijdens de hele wedstrijd op door zijn diepzinnige, integere interpretaties en zijn bescheiden persoonlijkheid. Ook na de wedstrijd speelt Denis Kozhukhin graag muziek van Prokofiev op de grote internationale podia.

COBRA.BE


De Koningin Elisabethwedstrijd 2013 voor piano is live te bekijken op Cobra.be, vanaf de proclamatie na de eerste ronde tot en met de eindproclamatie. Net als vorig jaar heeft Cobra.be ook aandacht voor het verleden van de wedstrijd, en organiseert het een talentenjacht voor jonge pianisten.

Het heden
Cobra.be heeft in de eerste ronde vooral oog voor de twee Belgen die zich gekwalificeerd hebben: Stephanie Proot en Yannick Van de Velde. Met een portret, een verslag van hun optreden en hun reacties achteraf. Vanaf de proclamatie na de eerste ronde wordt de Koningin Elisabethwedstrijd integraal en live gestreamd op Cobra.be: proclamatie eerste ronde, halve finales, finale, eindproclamatie. Alle optredens worden opgeknipt en staan een dag later online, met duiding vanwege de redactie en met commentaar van De Zes/Les Six, het jongerenpanel van Cobra.be dat op twitter de discussie aangaat met al wie een mening heeft over het concours.

Het verleden
Op Cobra.be vindt u ook al het beschikbare archiefmateriaal van alle winnaars van de Koningin Elisabethwedstrijd voor piano. En u leest er wat er verder van hen geworden is.

De toekomst
In de marge van de ‘echte’ Koningin Elisabethwedstrijd organiseert Cobra.be een tweede editie Cobra’s Classic Battle, maar nu uitsluitend voor pianisten. Alle jongeren van 6 tot 17 jaar die piano spelen, kunnen meedoen. De bedoeling is dat ze een filmpje laten maken van zichzelf aan de piano en dat posten op Cobra.be. Lien Van de Kelder, die zelf piano studeerde, is opnieuw ambassadrice van de Battle én enig jurylid. Zij kiest uit de meeste gelikte filmpjes de winnaar. En die mag met haar op concertdate in DeSingel in Antwerpen.