ONDERTITELING: OPEN EN T888

ACTUEEL:

De VRT heeft ervoor gekozen om zo veel mogelijk haar tv-programma's via ondertiteling toegankelijk te maken zowel voor horenden als voor slechthorenden. Anderstalige fragmenten worden via open ondertiteling vertaald. Daar hoeft u niets voor te doen. De titels verschijnen op het gewone beeld.

 

Open versus gesloten ondertiteling

Bij de VRT kunnen televisiekijkers zelf kiezen of ze Nederlandstalige programma’s met ondertiteling bekijken of niet. Nederlands gesproken programma’s die goed verstaanbaar zijn, worden immers via teletekstpagina 888 ondertiteld in plaats van via open ondertiteling. Zo worden ook Noord-Nederlandse reeksen zoals Baantjer ondertiteld via T888 en niet via open ondertiteling.

Dat betekent niet dat er helemaal geen open ondertitels meer te zien zijn bij Nederlands gesproken programma’s. Als een scène voor de meeste kijkers moeilijk te verstaan is, bijvoorbeeld omdat de spreker mompelt, wordt ze wel open ondertiteld. Ook wanneer een fragment of programma voor de meeste kijkers niet begrijpelijk is, bijvoorbeeld omdat een spreker onversneden dialect spreekt of omdat zijn/haar stem vervormd wordt bij een anonieme getuigenis, wordt er open ondertiteld.

Meer info over open en teletekst-ondertiteling

 

Uitzendvertraging bij liveprogramma's

Door de invoering van uitzendvertraging bij liveprogramma's is ook daar meer ondertiteling mogelijk. Anderstalige gasten in onder meer Vanthilt on tour  worden zo open ondertiteld.

T888 op Facebook

T888 heeft een pagina op Facebook. Klik op het icoon!

 

 

 

Evolutie ondertitelingsaanbod: ( bron : Jaarverslag 2014)

Via teletekstondertiteling (of T888) kon de kijker ondertiteling oproepen bij zo goed als alle televisieprogramma’s. In 2013 was 97,3% van alle Nederlandstalige programma’s te volgen met T888 (norm: 95%). Vanaf juli 2014 werd 100% van de nieuws- en duidingsprogramma’s ondertiteld (norm: tegen eind 2014).

Eind 2014 was het nog niet mogelijk om de ondertiteling van T888 op te nemen in de videostreaming op de VRT websites (norm: de VRT stelt de beschikbare ondertitels ook beschikbaar op andere platformen tegen eind 2014). Dat komt omdat de technische realisatie complexer is dan oorspronkelijk ingeschat was. De VRT volgt wel een stappenplan om deze doelstelling te realiseren.

LEERRIJKE BIJLAGEN

Een bondige historiek van teletekstondertiteling van 1984 tot begin 2016 vindt u in de pdf-bijlage hieronder: