DAB (digitale radio)

Een DAB-radiotoestelDAB staat voor Digital Audio Broadcasting en is de wereldstandaard voor ruisvrije ontvangst van digitale radio. Wat de cd is voor de weergave van muziek en de dvd of blu-ray voor beeld, dat is DAB voor de radio. DAB bestaat al sinds 1993. Om de digitale uitzendingen te beluisteren, hebt u een DAB-radio nodig. Verschillende hifi- en elektrozaken bieden betaalbare DAB-ontvangers aan. Op de displays van de digitale radiotoestellen verschijnt de naam van het net en het programma, en in sommige gevallen ook informatie over de muziek die te horen is.

Bijna overal in Vlaanderen is de ontvangst met een autoradio of met buiten- of dakantenne mogelijk. Binnenhuisontvangst is moeilijker en hangt sterk af van de lokale omstandigheden.

Radio 1, Radio 2, Klara, Studio Brussel, MNM, Klara continuo, MNM hits en VRT Nieuws zijn op digitale radio te bereiken via het frequentieblok 12A (223,936 MHz).
 

De VRT experimenteert ook met DAB+ die als uitzendstandaard binnen enkele jaren zowel FM als DAB zal vervangen. Alle DAB+ toestellen kunnen ook DAB ontvangen.