De Ketnet community

Net als in het echte leven, willen kinderen op het internet dingen met elkaar delen. Zo komen ze ook in aanraking met sociale media. Ketnet wil hen daarbij begeleiden en hen in een veilige omgeving en op een positieve manier laten kennismaken met de mogelijkheden van die applicaties. Kinderen mediawijsheid bijbrengen, een belangrijke opdracht voor Ketnet, kan best worden gerealiseerd door hen te beschermen, eerder dan door hen af te schermen.

Waar er vroeger sprake was van communicatie van de redactie naar de gebruikers en van de gebruikers weer naar de redactie, is nu interactie mogelijk tussen de gebruikers zelf. Op Ketnet.be kunnen gebruikers op een veilige manier en onder specifieke voorwaarden vrienden toevoegen en met hen statusupdates, foto’s en filmpjes delen. Zo ontstaat een echte Ketnet community. Die gemeenschap is geen losstaand deel van Ketnet.be, maar is er doorheen verweven. Als een gebruiker bijvoorbeeld aangeeft dat hij iets leuk vindt, verschijnt dat op zijn/haar prikbord. Zo kunnen zijn of haar vrienden dit filmpje ook bekijken. Onderaan op de filmpjes zien gebruikers welke van hun vrienden dit filmpje leuk vinden. Op die manier is Ketnet.be er net als Ketnet voor en door kinderen.

Ketnetprofiel

Kinderen kunnen op Ketnet.be een Ketprofiel aanmaken. Met dat profiel krijgen ze beperkte toegang tot de Ketnet-community. Zo kunnen ze op verschillende manieren hun mening kwijt. Ze kunnen gebruik maken van de ‘Leuk’-knop, waarmee ze met een muisklik kunnen aangeven dat ze een filmpje leuk vinden. Daarnaast kunnen ze reageren op artikels, foto’s en filmpjes. Zo worden ze actief betrokken bij de website én bij het tv-kanaal, want hun reacties worden ook gebruikt in uitzendingen. Deze twee functies zijn verwant aan de mogelijkheden van sociaalnetwerksites, zodat kinderen daar al op jonge leeftijd vertrouwd mee worden.

In de plaats van reacties kunnen ze in sommige gevallen ook zelf foto’s en video’s (vanop hun computer of met een webcam) uploaden naar Ketnet.be. Ze kunnen elkaars werkjes ‘leuk vinden’ en er reacties bij plaatsen.

Ook in de polls kunnen kinderen hun mening kwijt. Dat kunnen korte polls zijn waarin ze een ja/nee-vraag beant-woorden, of een heuse top-25-lijst, waarin ze wekelijks hun favoriete liedjes van Ketnet Hits kunnen verkiezen.

Met hun Ketprofiel hebben kinderen hun eigen plekje op de website. Daar staat hun prikbord, waarop ze berichten kunnen schrijven en foto’s, filmpjes en hun scores bij spelletjes kunnen plaatsen. Ze kunnen er ook aangeven van welke programma’s en thema’s ze fan zijn en ze kunnen hun Ketprofiel personaliseren.

Als kinderen een Ketprofiel aanmaken, worden ze automatisch vrienden met de Ketnet-wrappers. Ze kunnen verder geen vrienden toevoegen en hun profiel is dus nooit zichtbaar voor andere gebruikers.

King size ketprofiel

Kinderen kunnen ook een King Size Ketprofiel aanvragen. Daarmee hebben ze volledige toegang tot de community en kunnen ze andere kinderen als vrienden toevoegen. Ze kunnen met hen berichten, foto’s en video’s en scores uit spelletjes delen en op elkaars foto’s en filmpjes reageren.

Kinderen kunnen pas een King Size Ketprofiel krijgen als ze daarvoor de toestemming krijgen van hun ouders. De registratie op Ketnet.be gebeurt in twee stappen. Nadat een kind zich heeft ingeschreven, heeft het een standaard Ketprofiel. Op dat moment krijgen zijn of haar ouders een e-mail waarin de verschillen tussen een Ketprofiel en een King Size Ketprofiel worden uitgelegd en wordt hen gevraagd om het King Size Ketprofiel van hun kind te activeren. Doen ze dat niet, dan behoudt hun kind alleen het een gewone Ketprofiel. Ouders hebben later nog steeds de mogelijkheid om het Ketprofiel van hun kind te upgraden.

Gerelateerd