Podcasts

De VRT biedt de mogelijkheid om u als luisteraar op bepaalde radioprogramma’s te abonneren, ze te downloaden en te beluisteren waar en wanneer u wil. 

Via podcasting heeft u naast bestaande radioprogramma’s ook toegang tot bepaalde audiocontent van de VRT die speciaal ontwikkeld werd voor podcast en niet live werd uitgezonden op de radio. 

Wat is podcasting?

Podcasting is een digitale manier om u te abonneren op een radioprogramma of andere audiocontent. U kunt dit aanbod via podcasting beluisteren wanneer en waar u het wil.
Eens een aflevering gedownload, kan u deze ook offline beluisteren.
U kunt podcasts beluisteren op allerlei toestellen zoals een vaste computer, een laptop, een tablet, een smartphone of een mp3-speler. 

Het podcastaanbod van VRT-Radio

Het podcastaanbod van VRT-televisie

Ook enkele televisieprogramma's worden aangeboden als podcasts

De afspraak op vrijdag 

via Soundcloud

via iTunes

Winteruur

via iTunes

Ouder podcastaanbod van Canvas

Het podcastaanbod van VRTNWS

PODVIS

In  Podvis gaat VRT NWS dieper in op één onderwerp uit de actualiteit van de week. Podvis zoomt in op een dossier dat verdere analyse vraagt en legt nog een nieuwe laag bloot, beantwoordt vragen waar we nog mee bleven zitten of behandelt aspecten die nog niet aan bod zijn gekomen. Podviszou kunnen gaan over de verkiezingen in Congo, maar evengoed over het voetbalschandaal of de gele hesjes.

Alle VRT NWS-podcasts zijn terug te vinden op http://www.vrtnws.be/podcast

Podcastaanbod van LangZullenWeLezen

Ook het boekenplatform van de VRT "LangZullenWeLezen" heeft een podcastaanbod. Met interviews met Vlaamse schrijvers.

Ze zijn te beluisteren op het Soundcloudkanaal van VRT.BE

Veelgestelde vragen over het VRT podcastaanbod

Hoe abonneert u zich op een podcast?

Voor podcasting moet u speciale software installeren op uw computer, tablet of smartphone. De software - die meestal gratis verkrijgbaar is - downloadt automatisch nieuwe uitzendingen en zet ze als u dat wil op uw verschillende toestellen.

Op een IOS-telefoon

 • Ga naar de 'Podcasts'-app. Die staat standaard op elke iPhone met een recent besturingssysteem. Er zijn ook andere apps beschikbaar, die vindt u terug in de App Store.
 • Ga naar de zoekfunctie (rechtsonderaan het scherm).
 • Typ de naam van het programma in.
 • Om u te abonneren klikt u bij 'Podcasts' op het programma dat u wil beluisteren.
 • Klik bovenaan op 'abonneer'. De podcast staat nu onderaan in het menuutje 'Mijn podcasts'. Uw iPhone downloadt ook automatisch de meest recente aflevering. Die komt dan terecht bij 'Niet afgespeeld', linksonderaan het scherm.
 • Om oudere afleveringen te downloaden gaat u naar de pagina van de podcast (onder 'Mijn podcasts').
 • Daarna drukt u op 'Kanaal'. Als u dan op de drie bolletjes rechts op het scherm klikt, kunt u de aflevering downloaden en beluisteren.

Op een Android-telefoon

 • Op een Android-telefoon staat standaard geen podcast-app, daarom moet u er eerst één downloaden.
 • Ga naar de Play Store en download een podcast-app.
 • Open de 'Podcast App'.
 • Druk op het +-teken rechtsbovenaan en zoek één van de podcasts.
 • Druk op 'Subscribe' om u te abonneren. Als u geabonneerd bent zal uw smartphone de niet-beluisterde afleveringen automatisch downloaden.
 • Als u op de programmapagina staat kunt u op 'Episodes' drukken om de afleveringen te bekijken. Druk op het download-teken rechts om de aflevering te downloaden en te beluisteren.

Op een computer

U zult speciale software moeten installeren (die meestal gratis verkrijgbaar is). Die zal er voor zorgen dat de podcasts automatisch zullen downloaden zodat ze desgewenst op andere toestellen kunnen worden overgezet. Hieronder enkele voorbeelden:

Hebt u voor podcasting een MP3-speler nodig?

Neen, u hebt geen MP3-speler nodig. Podcasting werkt op elke vaste computer, laptop, tablet, smartphone of op elke mp3-speler die u kunt aansluiten op uw computer.

Wat mag u doen met de VRT-programma's die u gedownload hebt?

U mag de programma's die u downloadt alleen zelf beluisteren. U mag ze niet kopiëren en verder verspreiden of met anderen delen via het internet. 

Moet u betalen om zich te abonneren op een podcast of om een programma van de VRT te downloaden?

Neen, u kunt deze programma's gratis downloaden. Hou er wel rekening mee dat de downloads bij podcasting ook meetellen bij uw maandelijkse volume aan dataverkeer. Vooral wanneer u een internetabonnement met beperkt dataverkeer hebt, kan dat belangrijk zijn.

U hebt een radioprogramma gedownload maar u hoort niets. Wat moet u doen?

Controleer of er een mediaspeler op uw computer staat (bijvoorbeeld Windows Media Player, iTunes, VLC of RealPlayer) en of uw computer (of ander toestel) mp3-bestanden opent met een mediaspeler.

Kijk ook na of de luidsprekers van uw computer goed aangesloten zijn en of het volume open staat.

U klikt op het download-icoon of op de download-link en de uitzending begint te spelen in plaats van te downloaden. Hoe komt dat?

De meeste internetbrowsers spelen mp3-geluidsfragmenten meteen af in de browser. Daarom kunt u om te downloaden het best de rechterknop van je muis gebruiken. Klik op het download-icoontje en kies ‘Doel opslaan als’ (‘Save target as’ als u een Engelstalige internetbrowser gebruikt).

Wat te doen als iTunes niet de meest recente uitzending van een programma ophaalt?

In iTunes (vanaf versie 6) kan u instellen hoe vaak iTunes op nieuwe afleveringen van podcasts moet controleren. Dat doet u als volgt: kies 'Bewerken' > 'Voorkeuren' en klik op 'Podcasts'. Kies vervolgens een optie uit het venstermenu 'Zoeken naar nieuwe afleveringen'.

Hoe zet u podcasts op uw mp3-speler?

STAP 1: Sluit uw speler aan op een USB-poort van uw pc. Uw speler wordt direct herkend als een "Verwisselbare schijf". Er opent automatisch een venster van Windows Verkenner dat er ongeveer als onderstaand uitziet.

Podcast op mp3 zetten

STAP 2: Ga via Deze computer onder Andere Locaties naar de map waar uw podcasts staan.

STAP 3: Selecteer de podcast(s) die u op uw speler wilt zetten.

Podcast op mp3

STAP 4: Klik op "De geselecteerde items kopiëren".

STAP 5: Het onderstaande venster verschijnt. Selecteer de "Verwisselbare schijf" en klik op "Kopiëren".

Meer over Ontvangstmogelijkheden

Hoe kan je de VRT in het buitenland volgen?

Radiostations van VRT, DPG Media en Mediahuis in één radioplayer

Hoe staat het met de digitalisering van radio in Vlaanderen?