Welke podcasts heeft de VRT?

De VRT maakt naast radioprogramma’s ook nog andere
audiocontent. Van korte, amusante verhalen tot diepgaande geschiedkundige onderzoeken: de openbare omroep biedt een breed palet aan podcasts aan. 

Wat is podcasting?

Een podcast is een audiobestand dat je kan beluisteren via je smartphone, tablet of computer. Heel handig: je luistert waar en wanneer je ook maar wil naar nieuws, entertainment of persoonlijke verhalen. Podcasts zijn vaak opnames die niet via de radio te horen zijn en die specifiek gemaakt zijn om on-demand, wanneer jij het wil, te beluisteren. 

Je kan de podcasts van de VRT-merken downloaden via een podcastapp die beschikbaar is in Google Play (voor Android) of de App Store (voor iOS). Eens je je abonneert, word je automatisch op de hoogte gebracht van nieuwe beschikbare podcasts. Je kan de meeste podcasts ook beluisteren of downloaden via de website en app van het VRT-merk of via iTunes, Apple Podcasts, Google Podcasts, Spotify en Soundcloud.  

Het podcastaanbod van de VRT

Eén

Onderweg, op vakantie of gewoon thuis in de zetel: laat je verrassen door de podcasts van Eén.

Zo is er bijvoorbeeld De verdwijning van Britta Cloetens: Deze driedelige podcast neemt je mee in de mysterieuze verdwijningszaak van Britta Cloetens, een jongedame van 25 die verdween in 2011. De podcast vertelt het verhaal van haar dierbaren, maar ook van de speurders en zelfs van de dader.

Een handig overzicht overzicht van alle podcast van Eén vind je via deze link.

Radio 1

Naast de reguliere radioprogramma's biedt Radio 1 podcasts aan. Enkele voorbeelden:

 

Koken met Classics: Topchef Senne Guns kijkt in de potten van de bekendste muzikanten en onthult de recepten achter hits die iedereen kent. Van de doos glissando’s van ABBA tot het vel kwintencirkel-deeg van Lou Reed, de link tussen Chopin en Amy Winehouse, de cappuccino met slagroom van John Miles en het snuifje Aznavour bij Eminem. Zonder twijfel de lekkerste podcast.

Parallel: Leidde Sandra Kim jarenlang een dubbelleven als spion van de KGB? Werd in 1968 per ongeluk een zomer lang het homohuwelijk gelegaliseerd? Vijf volledig waargebeurde verhalen uit de Belgische geschiedenis. Met alternatieve feiten. Alsof het uit een parallel universum komt.

Ouder: Wat als je vader niet is wie je altijd dacht dat hij was? Raf Njotea en Lander Kennis onderzoeken het in mysterie gehulde migratieverhaal van Francis, de Nigeriaanse vader van Raf. De ontboezeming maakt duidelijk hoe weinig ze weten van zijn levensverhaal, een verhaal waar altijd al een waas van mysterie rond heeft gehangen…

De Voorzitters: In vier afleveringen leiden de vier (oud)-voorzitters van het Vlaams Parlement ons rond door de gangen, hallen, bureaus en achterkamers van het imposant Vlaams parlementsgebouw. Op de plekken die voor hen het meest betekenen, vertellen ze verhalen over geheime besprekingen, ruzies en oprechte emotie, teleurstelling en triomf.

Reve tot Leven: Radiomaker Lieven Vandenhaute in gesprek met tien Revianen. Hoe luisteren zij vandaag naar de mahoniehouten stem van Gerard Reve? Waarin schuilt de magie waarmee Reve ooit generaties betoverde? Is zijn poëzie onderschat? Ook in luisterzone  van Klara

Het mirakel  van Schuman: Prof. Hendrik Vos en Sven Speybrouck spitten in de gloednieuwe Radio 1-podcast Het Mirakel van Schuman de EU ondersteboven en vallen van de ene verbazing in de andere. 

Drie dagen: Elvire wil sterven. Ze heeft euthanasie gevraagd. Maar de dokters die haar begeleiden in haar euthanasieaanvraag willen dat Elvire eerst haar kinderen op de hoogte brengt van haar plannen. Anders gaat het niet door. Maar dat is eenvoudiger gezegd dan gedaan.

Classics Helden: Levende en overleden iconen uit de muziekgeschiedenis: bevlogen kenners en onverwachte fans vertellen het verhaal van hun muzikale held.

Wie was mama?: 26 oktober 1984. Sas is 9 jaar en ziet hoe haar vader haar moeder vermoordt. Op straat, op klaarlichte dag. 36 jaar later kijkt Sas terug. Ze is opgegroeid in een warm pleeggezin, met een nieuwe mama en papa. Zonder enig contact met haar biologische vader. Ze zoekt naar verklaringen voor die moord op haar moeder, met de hulp van dagboeken uit haar kindertijd en gesprekken met al wie haar ouders hebben gekend.

Mastertrack: Floris Daelemans gaat in Mastertrack op zoek naar het verhaal achter bekende en interessante liedjes, en laat je binnenkijken in de muziek.

Groen gebladerte: In Groen Gebladerte breit Tom De Cock een vervolg aan zijn literatuurpodcast Gebladerte. In deze tweede reeks gaat hij op bezoek bij acht literaire debutanten in Vlaanderen en Nederland.

Wijs, grijs en puber: 'Grijsisme', dat is iets als racisme, maar dan tegenover ouderen. Filosoof en wiskundige Jean-Paul Van Bendegem wil dat ouderen ertegen in opstand komen. Een beetje zoals pubers hun plek op de wereld opeisen.

Soundtrack Maestro: Van wit blad tot iconische soundtrack! Annelies Moons en Dirk Brossé interviewen vier topfilmcomponisten met naam en faam. Zet je schrap voor een batterij Oscars en de fijnste filmmuziek ooit gemaakt. Soundtrack Maestro is een podcast in samenwerking met Film Fest Gent.

Twintigers: Portret van een briljante generatie! Ze zijn zelfvoldaan, hangen maar wat rond, luisteren naar te luide muziek en hebben alleen interesse in hun smartphone. Ze zijn lui en niet snel tevreden. Het zijn maar enkele voorbeelden van de commentaar die oudere generaties hebben op de millennials, geboren tussen pakweg 1990 en begin 2000.

Moeders ten laste: een podcastreeks over drie moeders, die na een leven lang werken, geen pensioen opbouwden. Maar nu ze de pensioenleeftijd naderen, blijken de pijnlijke financiële gevolgen...

Wanderland: in de podcast Wanderland treedt Gertjan Van Hellemont (Douglas Firs) in de voetsporen van Socrates als wandeldialoger. Al wandelend gaat hij in gesprek met een bekende muzikant.

Iemand, de podcast-reeks van Radio1-reporters Philip Heymans en Ward Bogaert, is een reeks over gewone mensen met sterke verhalen.

Zandman brengt bijzondere podcasts, nieuwe kortverhalen, pareltjes uit het VRT-archief of verhalen die gewoon verteld moeten worden.

En natuurlijk zijn er ook de (vaste) programmapodcasts zoals #weetikveel, Nieuwe FeitenDe Wereld van SofieInterne Keuken, Ontbijten met Michaël (rubriek in De Ochtend op zaterdag), Hoe maakt u het? (rubriek in Culture Club), Touché en De Tribune.   

Een overzicht van alle Radio 1-podcasts vind je op https://radio1.be/de-podcasts-van-radio1.

Studio Brussel

Studio Brussel maakte onder andere interessante podcasts over belangrijke muziekzalen in België, zoals 25 jaar Fuse en 40 jaar AB. Stijn Van de Voorde dook voor de podcast Vijftig tinten gras in het rijke Vlaamse festivalverleden. 

In De Popcast van de Week laat Stijn Van de Voorde z’n licht schijnen over het popnieuws, elke week met een andere gast. Je kan luisteren naar de podcast in de Studio Brussel-app of op jouw favoriet podcastplatform:

Het podcastaanbod van Studio Brussel.

De Warmste Week

Unlabeled: Elian Pergola is één van de #DWW21-jongerenambassadeurs van De Warmste Week 2021. Hij gaat in gesprek met andere jongeren over labels en hoe die te doorprikken. Terug te vinden in de luisterzones van  MNM én StuBru.

Klara

Geert Van Hoeymissen

Klara is goed vertegenwoordigd in de podcastwereld. Naast hun bestaande radioprogramma's maken ze verscheidene geschiedkundige en filosofische podcasts zoals bijvoorbeeld De Bourgondiërs met Bart Van LooKant, en klaar! of Berlijn - Het verhaal van de muur


Leven en lijden van Godfried Bomans :  
In 2001 maakte Klara een 10-delige serie over Godfried Bomans samen met een hele schare aan bekende vertellers: van Jeroen Brouwers over Guy Mortier, Hugo Matthijsen, Youp van ’t Hek, Jaap Kruithof, Lea, en vele anderen. Opgefriste versie met nieuwe montage, jingles, en heringelezen teksten. 

Het podcastaanbod van Klara.

Sporza

Het sportmerk van de VRT heeft verschillende podcasts die, uiteraard, over sport gaan. Populaire praatprogramma's als Extra Time en Extra Time Koers zijn ook in podcastvorm te herbeluisteren. Daarnaast wordt de de meest brandende sportactualiteit besproken in De tribune en is het wel en wee wielerwereld het onderwerp bij de podcast Sporza koers. Je kan ze terugvinden via deze link.

MNM

Nieuw: Uniek

Fotografe Noortje Palmers gaat met 2 gasten in gesprek over wat hen uniek maakt. Iedereen heeft dingen waar die trots op is, en dingen die die liever verstopt, en het zijn net die dingen die elk van ons uniek maken. 

Lotte gaat diep

MNM biedt enkele podcasts aan die sterk aanleunen bij de leefwereld van jongeren. Zo beantwoordt Seksuolotte alle vragen over liefde, relaties, seks en vriendschap in de Doe ik het goed?-podcast. In Lotte Gaat Diep vertellen bekende Vlamingen over verschillende onderwerpen: van de invloed van mama/papa worden op je seksleven tot onzekerheden tijdens het daten, single zijn, de eerste keer en het belang van vriendschappen.

Ketnet

Hoe voelt een eerste kus? Wat is een beste vriend precies? Hoe versier je iemand? Wat is de beste manier om het met iemand uit te maken? Allemaal vragen die veel kinderen zich stellen, en die ze soms liever onder vrienden dan met hun ouders, broers, zussen of leerkrachten bespreken. In de podcast 'Zita en Gloria' komen deze onderwerpen aan bod. 

3Hz: Het mysterie van de Celestine:  De bunch vertrekt met de mama’s van Noor op weekend naar zee. Ze verblijven in een oude boot, de Celestine. Al snel pikt de walkman iets op en vindt Sammy een mysterieus kistje. De vrienden Felix, Noor, Sammy en Ella komen in een onverwacht spannend avontuur terecht.

VRT NWS

VRT NWS heeft een uitgebreid aanbod aan podcasts. Enkele voorbeelden: 

Snapt ge mij nu?In de podcast Snapt ge mij nu? gaat de 24-jarige journaliste Aurélie Boffé  in gesprek met jonge twintigers over actuele onderwerpen die polariseren

In Podvis duikt VRT NWS in een actueel thema, zoals de verkiezingen in Congo, de impact van hiphop en de Belgische staatsstructuur. Podvis zoomt in op een dossier dat verdere analyse vraagt. Het legt een nieuwe laag bloot, beantwoordt vragen waar we nog mee bleven zitten of behandelt aspecten die nog niet aan bod zijn gekomen. 

In de podcast Plan B gaan de politieke journalisten Alain Gerlache (RTBF) en Ivan De Vadder (VRT) elke week op zoek naar de verschillen én de gelijkenissen tussen Vlaanderen en Franstalig België. 

Planeet Frank: weerman Frank Deboosere zoekt een antwoord op uw vragen over het klimaat en allerlei weerfenomenen. Antwoorden krijgt u in dezemaandelijkse podcast. Over wolkbreuken, kurkdroge zomers en Brussel aan de Middellandse Zee.

Alle VRT NWS-podcasts zijn terug te vinden via deze link. Je vindt de podcasts zowel terug op de Apple podcast-app of via Google Podcasts, maar ook via Spotify. Je kan ze ook downloaden via Soundcloud of iTunes. 

LangZullenWeLezen

Ook het boekenplatform van de VRT LangZullenWeLezen heeft een podcastaanbod. Verschillende interviews met Vlaamse schrijvers zijn integraal te (her)beluisteren op Soundcloudkanaal van VRT.BE

De Universiteit van Vlaanderen

Hoeveel stress kan een mens aan? Is supermarkt-sushi echt Japans? Kan je voor eeuwig samenblijven met je lief? Topprofessoren uit de Vlaamse universiteiten delen hun inzichten en nog veel meer via gratis colleges. 

Beluister het tweede seizoen van De Universiteit van Vlaanderen op https://radio1.be/universiteit-van-vlaanderen-deel-2.

Uitzendingen als podcast

Heb je een bepaalde aflevering op radio of tv gemist? Of wil je het gesprek met een bepaalde gast herbeluisteren? De VRT-merken bieden vaak uitzendingen als podcast aan. Enkele voorbeelden:

Eén

 • Die Huis: herbeluister alle gesprekken uit de Die Huis-afleveringen. Met extra getuigenissen van reportagemaker Eric Goens en zijn gesprekspartners.
 • Reizen Waes: ga op reis met Tom Waes. In zijn podcast deelt Tom de beste momenten uit het programma, afgewisseld met muziek.
 • De inzichten van: een reeks van diepgaande gesprekken met inspirerende gasten uit Vlaanderen die vanuit hun levenservaring inkijk geven in hun inzichten in het leven.

Canvas

 • WinteruurWim Helsen vraagt zijn gasten om een korte tekst mee te brengen die voor hen een bijzondere betekenis heeft, hen inspireert of beïnvloedt. Je kan de afleveringen beluisteren via iTunes
 • De Afspraak op vrijdag: Ivan De Vadder blikt samen met zijn gasten terug op de politieke week. Je kan de afleveringen beluisteren via Soundcloud of via iTunes.

Radio 1

 • Nieuwe feiten: Lieven Vandenhaute dompelt je onder in nieuws dat verbijstert, verbaast of verwondert.
 • Touché: Friedl’ Lesage verwelkomt een boeiende gast die vertelt wat hem of haar raakt in het leven.
 • Interne keuken: Koen Fillet en Sven Speybrouck informeren je over nieuwe boeken en publicaties en praten met auteurs, recensenten of lezers.
 • De Boshut: Elke zaterdagmiddag in de zomer ontvangt Annemie Peeters een bekende Vlaming in haar boshut.

Radio 2

 • De Rotonde: Christel Van Dyck neemt haar intrek in voormalig hotel De Rotonde. Daar overloopt ze de wegenkaarten van haar gasten.
 • De Rechtvaardige Rechters: Strenge, rechtvaardige en geestige commentaar op bizarre nieuwsfeiten.
 • In zee met: Kim Debrie maakt lange strandwandelingen met bekende Vlamingen en heeft even lange gesprekken met hen.

Klara

 • Pompidou: Klara ontmoet dagelijkse de wereld van de kunst. Chantal Pattyn en Nicky Aerts praten met een ‘guest of honour’ en andere gasten.
 • Berg en Dal: Pat Donnez nodigt flamboyante vertellers uit die door diepe dalen zijn gegaan, maar ook op hoge bergen hebben gestaan.
 • De Zonnekoningmeesterverteller Johan Op de Beeck neemt je mee op sleeptouw door het levensverhaal van Louis XIV. Verwacht je aan verhalen vol anekdotes, soms smakelijk, soms bijzonder onsmakelijk. 

Studio Brussel

 • De Afrekening: De lijst met de beste nieuwe muziek, samengesteld door de Studio Brussel-luisteraars.

Ketnet

De succesvolle reeks Nachtwacht krijgt na twee bioscoopfilms nu ook een vervolg in de vorm van luisterverhalen. De luisterverhalen zijn te beluisteren via Spotify, Apple Podcast (iTunes), Google Podcasts, ketnet.be en in de Ketnet-app. Ketnetters kunnen op ketnet.be en in de Ketnet-app ook een geanimeerde versie van de luisterverhalen terugvinden.

Ook van de populaire kinderreeks Kaatje maakte Ketnet luisterverhalen. Die kan je beluisteren via ketnet.be of in de Ketnet-app.

Veelgestelde vragen

Hoe abonneert u zich op een podcast?

Voor podcasting moet u speciale software installeren op uw computer, tablet of smartphone. De software - die meestal gratis verkrijgbaar is - downloadt automatisch nieuwe uitzendingen en zet ze als u dat wil op uw verschillende toestellen.

Op een IOS-telefoon

 • Ga naar de 'Podcasts'-app. Die staat standaard op elke iPhone met een recent besturingssysteem. Er zijn ook andere apps beschikbaar, die vindt u terug in de App Store.
 • Ga naar de zoekfunctie (rechtsonderaan het scherm).
 • Typ de naam van het programma in.
 • Om u te abonneren klikt u bij 'Podcasts' op het programma dat u wil beluisteren.
 • Klik bovenaan op 'abonneer'. De podcast staat nu onderaan in het menuutje 'Mijn podcasts'. Uw iPhone downloadt ook automatisch de meest recente aflevering. Die komt dan terecht bij 'Niet afgespeeld', linksonderaan het scherm.
 • Om oudere afleveringen te downloaden gaat u naar de pagina van de podcast (onder 'Mijn podcasts').
 • Daarna drukt u op 'Kanaal'. Als u dan op de drie bolletjes rechts op het scherm klikt, kunt u de aflevering downloaden en beluisteren.

Op een Android-telefoon

 • Op een Android-telefoon staat standaard geen podcast-app, daarom moet u er eerst één downloaden.
 • Ga naar de Play Store en download een podcast-app.
 • Open de 'Podcast App'.
 • Druk op het +-teken rechtsbovenaan en zoek één van de podcasts.
 • Druk op 'Subscribe' om u te abonneren. Als u geabonneerd bent zal uw smartphone de niet-beluisterde afleveringen automatisch downloaden.
 • Als u op de programmapagina staat kunt u op 'Episodes' drukken om de afleveringen te bekijken. Druk op het download-teken rechts om de aflevering te downloaden en te beluisteren.

Wat mag u doen met de VRT-programma's die u gedownload hebt?

U mag de programma's die u downloadt alleen zelf beluisteren. U mag ze niet kopiëren en verder verspreiden of met anderen delen via het internet. 

Moet u betalen om zich te abonneren op een podcast of om een programma van de VRT te downloaden?

Neen, u kunt deze programma's gratis downloaden. Hou er wel rekening mee dat de downloads bij podcasting ook meetellen bij uw maandelijkse volume aan dataverkeer. Vooral wanneer u een internetabonnement met beperkt dataverkeer hebt, kan dat belangrijk zijn.

Podcast

2021... het jaar exclusief online

'Parallel', een waargebeurde podcast met alternatieve feiten

Ketnet zet in op innovatieve storytelling met Nachtwacht en 3Hz

Ontdek de nieuwe Radio 1-podcast 'Reve tot leven'

Radio 1 lanceert podcast 'De Voorzitters'

VRT NWS lanceert podcast 'Snapt ge mij nu?'

Nieuwe Sintpodcast en andere Sinteressante programma’s

Fan van VRT-podcasts? Dan krijgen wij graag jouw stem