Welke podcasts heeft de VRT?

De VRT maakt naast radioprogramma’s ook nog andere
audiocontent. Van korte, amusante verhalen tot diepgaande geschiedkundige onderzoeken: de openbare omroep biedt een breed palet aan podcasts aan. 

Wat is podcasting?

Een podcast is een audiobestand dat je kan beluisteren via je smartphone, tablet of computer. Heel handig: je luistert waar en wanneer je ook maar wil naar nieuws, entertainment of persoonlijke verhalen. Podcasts zijn vaak opnames die niet via de radio te horen zijn en die specifiek gemaakt zijn om on-demand, wanneer jij het wil, te beluisteren. 

Je kan de podcasts van de VRT-merken downloaden via een podcastapp die beschikbaar is in Google Play (voor Android) of de App Store (voor iOS). Eens je je abonneert, word je automatisch op de hoogte gebracht van nieuwe beschikbare podcasts. Je kan de meeste podcasts ook beluisteren of downloaden via de website en app van het VRT-merk of via iTunes, Apple Podcasts, Google Podcasts, Spotify en Soundcloud.  

Het podcastaanbod van de VRT

Eén

Onderweg, op vakantie of gewoon thuis in de zetel: laat je verrassen door de podcasts van Eén.

Zo is er bijvoorbeeld De verdwijning van Britta Cloetens: Deze driedelige podcast neemt je mee in de mysterieuze verdwijningszaak van Britta Cloetens, een jongedame van 25 die verdween in 2011. De podcast vertelt het verhaal van haar dierbaren, maar ook van de speurders en zelfs van de dader.

Daarnaast zijn er ook podcasts voor de Thuis-fans: In Ik, Karin zal je het veelbesproken personage Karin Baert nog beter leren kennen dan op tv. 25 afleveringen lang kruip je mee in de ziel van Karin. En Nancy De Grote brengt enkele bekende koppen veilig naar hun bestemming met haar Taxi Nancy. Ondertussen maken ze tijd voor een gezellige babbel.

Een handig overzicht overzicht van alle podcast van Eén vind je via deze link.

Radio 1

Naast de reguliere radioprogramma's biedt Radio 1 podcasts aan. Enkele voorbeelden:

Moeders ten laste: een podcastreeks van Radio 1 over drie moeders, die na een leven lang werken, geen pensioen opbouwden. Maar nu ze de pensioenleeftijd naderen, blijken de pijnlijke financiële gevolgen...

Wanderland: in de podcast Wanderland treedt Gertjan Van Hellemont (Douglas Firs) in de voetsporen van Socrates als wandeldialoger. Al wandelend gaat hij in gesprek met een bekende muzikant.

Iemand, de podcast-reeks van Radio1-reporters Philip Heymans en Ward Bogaert, is een reeks over gewone mensen met sterke verhalen.

Ook interessant: in het Radio 1-programma Podgrond deelt een gast de podcasts die je zeker gehoord moet hebben. Zandman brengt bijzondere podcasts, nieuwe kortverhalen, pareltjes uit het VRT-archief of verhalen die gewoon verteld moeten worden.

Een overzicht van de Radio 1-podcasts vind je op https://radio1.be/tag/podcast.

Studio Brussel

Studio Brussel maakte onder andere interessante podcasts over belangrijke muziekzalen in België, zoals 25 jaar Fuse en 40 jaar AB. Stijn Van de Voorde dook voor de podcast Vijftig tinten gras in het rijke Vlaamse festivalverleden. In coronatijden lanceerde Studio Brussel Rendez-vous: een nostalgische podcastreeks met integrale afleveringen uit het rijke radioverleden van Studio Brussel. De Lieve Lust, De Afrekening van 16 mei 1996, Studio Kafka, Brussel Midi, French Quiz, ... Het kan allemaal. 

In De Popcast van de Week laat Stijn Van de Voorde z’n licht schijnen over het popnieuws, elke week met een andere gast. Je kan luisteren naar de podcast in de Studio Brussel-app of op jouw favoriet podcastplatform:

Het podcastaanbod van Studio Brussel.

Klara

Geert Van Hoeymissen

Klara is goed vertegenwoordigd in de podcastwereld. Naast hun bestaande radioprogramma's maken ze verscheidene geschiedkundige en filosofische podcasts zoals bijvoorbeeld De Bourgondiërs met Bart Van LooKant, en klaar! of Berlijn - Het verhaal van de muurOok (klassieke) muziek ontrbeekt niet, met podcast als Canal Grande of Cher Claude

Het podcastaanbod van Klara.

Sporza

Het sportmerk van de VRT heeft verschillende podcasts die, uiteraard, over sport gaan. Populaire praatprogramma's als Extra Time en Extra Time Koers zijn ook in podcastvorm te herbeluisteren. Daarnaast wordt de de meest brandende sportactualiteit besproken in De tribune en is het wel en wee wielerwereld het onderwerp bij de podcast Sporza koers. Je kan ze terugvinden via deze link.

MNM

Lotte gaat diep

MNM biedt enkele podcasts aan die sterk aanleunen bij de leefwereld van jongeren. Zo beantwoordt Seksuolotte alle vragen over liefde, relaties, seks en vriendschap in de Doe ik het goed?-podcast. In Lotte Gaat Diep vertellen bekende Vlamingen over verschillende onderwerpen: van de invloed van mama/papa worden op je seksleven tot onzekerheden tijdens het daten, single zijn, de eerste keer en het belang van vriendschappen.

Het podcastaanbod van MNM.

VRT NWS

VRT NWS heeft een uitgebreid aanbod aan podcasts. Enkele voorbeelden: 

In Podvis duikt VRT NWS in een actueel thema, zoals de verkiezingen in Congo, de impact van hiphop en de Belgische staatsstructuur. Podvis zoomt in op een dossier dat verdere analyse vraagt. Het legt een nieuwe laag bloot, beantwoordt vragen waar we nog mee bleven zitten of behandelt aspecten die nog niet aan bod zijn gekomen. 

In de podcast Plan B gaan de politieke journalisten Alain Gerlache (RTBF) en Ivan De Vadder (VRT) elke week op zoek naar de verschillen én de gelijkenissen tussen Vlaanderen en Franstalig België. 

Planeet Frank: weerman Frank Deboosere zoekt een antwoord op uw vragen over het klimaat en allerlei weerfenomenen. Antwoorden krijgt u in dezemaandelijkse podcast. Over wolkbreuken, kurkdroge zomers en Brussel aan de Middellandse Zee.

Alle VRT NWS-podcasts zijn terug te vinden via deze link. Je vindt de podcasts zowel terug op de Apple podcast-app of via Google Podcasts, maar ook via Spotify. Je kan ze ook downloaden via Soundcloud of iTunes. 

LangZullenWeLezen

Ook het boekenplatform van de VRT LangZullenWeLezen heeft een podcastaanbod. Verschillende interviews met Vlaamse schrijvers zijn integraal te (her)beluisteren op Soundcloudkanaal van VRT.BE

Daarnaast is er ook de podcastreeks van Tom De Cock: Gebladerte.

De radiopresentator snuistert in de boekenkast van enkele bekende schrijvers. Hij gaat langs bij vijf schrijvers en praat met hen over wat ze zelf lezen. Want: "zeg me wat je leest en ik zeg wie je bent."

Kruip mee in de boekenkast van Arnout Hauben, Els de Schepper, Eva Daeleman, Dalilla Hermans en striptekenaar Nix. Met hen gaat Tom op zoek naar nieuwe parels, oude klassiekers, guilty pleasures en dat ene levensveranderende boek dat ze altijd met zich meedragen - maar ook naar de ziel en de inspiratiebronnen van de lezende schrijver zelf.

Alle afleveringen zijn te beluisteren via: SpotifyiTunes en langzullenwelezen.be.

De Universiteit van Vlaanderen

Hoeveel stress kan een mens aan? Is supermarkt-sushi echt Japans? Kan je voor eeuwig samenblijven met je lief? Topprofessoren uit de Vlaamse universiteiten delen hun inzichten en nog veel meer via gratis colleges. 

Beluister het tweede seizoen van De Universiteit van Vlaanderen op https://radio1.be/universiteit-van-vlaanderen-deel-2.

Uitzendingen als podcast

Heb je een bepaalde aflevering op radio of tv gemist? Of wil je het gesprek met een bepaalde gast herbeluisteren? De VRT-merken bieden vaak uitzendingen als podcast aan. Enkele voorbeelden:

Eén

 • Die Huis: herbeluister alle gesprekken uit de Die Huis-afleveringen. Met extra getuigenissen van reportagemaker Eric Goens en zijn gesprekspartners.
 • Reizen Waes: ga op reis met Tom Waes. In zijn podcast deelt Tom de beste momenten uit het programma, afgewisseld met muziek.
 • De inzichten van: een reeks van diepgaande gesprekken met inspirerende gasten uit Vlaanderen die vanuit hun levenservaring inkijk geven in hun inzichten in het leven.

Canvas

 • WinteruurWim Helsen vraagt zijn gasten om een korte tekst mee te brengen die voor hen een bijzondere betekenis heeft, hen inspireert of beïnvloedt. Je kan de afleveringen beluisteren via iTunes
 • De Afspraak op vrijdag: Ivan De Vadder blikt samen met zijn gasten terug op de politieke week. Je kan de afleveringen beluisteren via Soundcloud of via iTunes.

Radio 1

 • Nieuwe feiten: Lieven Vandenhaute dompelt je onder in nieuws dat verbijstert, verbaast of verwondert.
 • Touché: Friedl’ Lesage verwelkomt een boeiende gast die vertelt wat hem of haar raakt in het leven.
 • Interne keuken: Koen Fillet en Sven Speybrouck informeren je over nieuwe boeken en publicaties en praten met auteurs, recensenten of lezers.
 • De Boshut: Elke zaterdagmiddag in de zomer ontvangt Annemie Peeters een bekende Vlaming in haar boshut.

Radio 2

 • De Rotonde: Christel Van Dyck neemt haar intrek in voormalig hotel De Rotonde. Daar overloopt ze de wegenkaarten van haar gasten.
 • De Rechtvaardige Rechters: Strenge, rechtvaardige en geestige commentaar op bizarre nieuwsfeiten.
 • In zee met: Kim Debrie maakt lange strandwandelingen met bekende Vlamingen en heeft even lange gesprekken met hen.

Klara

 • Pompidou: Klara ontmoet dagelijkse de wereld van de kunst. Chantal Pattyn en Nicky Aerts praten met een ‘guest of honour’ en andere gasten.
 • Berg en Dal: Pat Donnez nodigt flamboyante vertellers uit die door diepe dalen zijn gegaan, maar ook op hoge bergen hebben gestaan.
 • De Zonnekoningmeesterverteller Johan Op de Beeck neemt je mee op sleeptouw door het levensverhaal van Louis XIV. Verwacht je aan verhalen vol anekdotes, soms smakelijk, soms bijzonder onsmakelijk. 

Studio Brussel

 • De Afrekening: De lijst met de beste nieuwe muziek, samengesteld door de Studio Brussel-luisteraars.

Ketnet

De succesvolle reeks Nachtwacht krijgt na twee bioscoopfilms nu ook een vervolg in de vorm van luisterverhalen. De luisterverhalen zijn te beluisteren via Spotify, Apple Podcast (iTunes), Google Podcasts, ketnet.be en in de Ketnet-app. Ketnetters kunnen op ketnet.be en in de Ketnet-app ook een geanimeerde versie van de luisterverhalen terugvinden.

Ook van de populaire kinderreeks Kaatje maakte Ketnet luisterverhalen. Die kan je beluisteren via ketnet.be of in de Ketnet-app.

Veelgestelde vragen

Hoe abonneert u zich op een podcast?

Voor podcasting moet u speciale software installeren op uw computer, tablet of smartphone. De software - die meestal gratis verkrijgbaar is - downloadt automatisch nieuwe uitzendingen en zet ze als u dat wil op uw verschillende toestellen.

Op een IOS-telefoon

 • Ga naar de 'Podcasts'-app. Die staat standaard op elke iPhone met een recent besturingssysteem. Er zijn ook andere apps beschikbaar, die vindt u terug in de App Store.
 • Ga naar de zoekfunctie (rechtsonderaan het scherm).
 • Typ de naam van het programma in.
 • Om u te abonneren klikt u bij 'Podcasts' op het programma dat u wil beluisteren.
 • Klik bovenaan op 'abonneer'. De podcast staat nu onderaan in het menuutje 'Mijn podcasts'. Uw iPhone downloadt ook automatisch de meest recente aflevering. Die komt dan terecht bij 'Niet afgespeeld', linksonderaan het scherm.
 • Om oudere afleveringen te downloaden gaat u naar de pagina van de podcast (onder 'Mijn podcasts').
 • Daarna drukt u op 'Kanaal'. Als u dan op de drie bolletjes rechts op het scherm klikt, kunt u de aflevering downloaden en beluisteren.

Op een Android-telefoon

 • Op een Android-telefoon staat standaard geen podcast-app, daarom moet u er eerst één downloaden.
 • Ga naar de Play Store en download een podcast-app.
 • Open de 'Podcast App'.
 • Druk op het +-teken rechtsbovenaan en zoek één van de podcasts.
 • Druk op 'Subscribe' om u te abonneren. Als u geabonneerd bent zal uw smartphone de niet-beluisterde afleveringen automatisch downloaden.
 • Als u op de programmapagina staat kunt u op 'Episodes' drukken om de afleveringen te bekijken. Druk op het download-teken rechts om de aflevering te downloaden en te beluisteren.

Wat mag u doen met de VRT-programma's die u gedownload hebt?

U mag de programma's die u downloadt alleen zelf beluisteren. U mag ze niet kopiëren en verder verspreiden of met anderen delen via het internet. 

Moet u betalen om zich te abonneren op een podcast of om een programma van de VRT te downloaden?

Neen, u kunt deze programma's gratis downloaden. Hou er wel rekening mee dat de downloads bij podcasting ook meetellen bij uw maandelijkse volume aan dataverkeer. Vooral wanneer u een internetabonnement met beperkt dataverkeer hebt, kan dat belangrijk zijn.

Meer over Ontvangstmogelijkheden

Geschiedenis mijner jeugd: eerbetoon aan Ludo Busschots

Radio 2 zendt de uitvaart van Lutgart Simoens uit

Studio Brussel lanceert nieuwe app en muziekstream UNTZ

Dringende programmawijziging 21 oktober

Radio 1 lanceert digitale stream met Nederlandstalige muziek

Hoe staat het met de digitalisering van radio in Vlaanderen?

Dringende programmawijziging 20 april

BVN en Radio 1 terug op Astra-satelliet