Welke podcasts heeft de VRT?

De VRT maakt naast radioprogramma’s ook nog andere
audiocontent. Van korte, amusante verhalen tot diepgaande geschiedkundige onderzoeken: de openbare omroep biedt een breed palet aan podcasts aan. 

Wat is podcasting?

Een podcast is een audiobestand dat je kan beluisteren via je smartphone, tablet of computer. Heel handig: je luistert waar en wanneer je ook maar wil naar nieuws, entertainment of persoonlijke verhalen. Podcasts zijn vaak opnames die niet via de radio te horen zijn en die specifiek gemaakt zijn om on-demand, wanneer jij het wil, te beluisteren. 

Vanaf nu zijn alle podcasts te beluisteren op VRT NU en in de VRT NU-app.

Recent aanbod Podcast

VRT NU viert een maand lang liefde in alle kleuren

Michèle Cuvelier probeert één vraag te stellen aan Paul McCartney

Al 75 jaar Radio 2 in Limburg

2021... het jaar exclusief online

'Parallel', een waargebeurde podcast met alternatieve feiten

Ketnet zet in op innovatieve storytelling met Nachtwacht en 3Hz

Ontdek de nieuwe Radio 1-podcast 'Reve tot leven'

Radio 1 lanceert podcast 'De Voorzitters'

Deze maand in de kijker

Zo geboren

Raf heeft een vraag voor zijn vader: waarom wilde hij een kind? Samen met podcastmaker Kenneth Berth duikt Raf in de jaren 70 en 80 om het dubbelleven van zijn vader te ontwarren.  Luister naar de podacast.

Charles, eindelijk koning

Het verhaal van Charles, wereldrecordhouder troonopvolging. Royaltykenner Flip Feyten en Cathérine Vandoorne gaan op zoek naar de bijzondere man die Charles is. Luister naar de podcast.

Thank You, Boomer - Thank You, Arno

Thibault Christiaensen praat met 4 bekende fans (Zwangere GuyJan PaternosterBart Peeters en Marc Decock) uit de dichte kring van Arno over de tijdloze carrière van le plus beau. Aan de hand van archief- en muziekfragmenten en vooral ook de verhalen van de gasten zelf. Luister naar de podcast.

Het verhaal van Toots in je oren

Er zal amper een Belg zijn die het beeld van een mondharmonica aan de lippen van Toots Thielemans niet kent. Maar wist je ook dat hij een immense invloed heeft gehad op de geschiedenis van de popmuziek? Via interviews en het rijke VRT-archief zoekt de podcast Toots een antwoord op enkele opvallende vragen. Is het waar dat Toots de sound van The Beatles bepaalde? Dat hij de kleine Stevie Wonder inspireerde? Dat er zonder hem geen harmonica te horen was in de jazz? En klopt het dat singer-songwriter Paul Simon in de jazzgeschiedenis belandde… dankzij onze Toots?

In vier afleveringen hoor je naast een pak muziek ook een aantal grote namen uit de jazz, zoals Herbie Hancock, Quincy Jones en popster Paul Simon. Maar ook heel wat Belgische vrienden van Toots komen aan het woord. Je ontdekt hoe Jean Blaute als jonge gast met grote ogen naar gitarist Toots Thielemans zat te kijken, of hoe vriend én jazzcollega Philip Catherine nog steeds met veel liefde en bewondering over z’n makker praat.  Luister naar de podcast.

Hey Paul I StuBru

Hoe dicht kan je geraken bij Paul McCartney? Michèle Cuvelier pakt haar grootste held en zijn muziek vast om te leren loslaten. Ze wil McCartney de levensbelangrijke vraag voorschotelen: ‘how do you let it be?’. Je leert intussen iets bij over Sir Paul, zeker. Maar als je eens wist waar deze queeste je nog allemaal heen leidt. Naar de schoonheid en schaduwzijde van fanschap, je eigen hormonenwinkel en een donker hoekje van Michèles verleden.  Luister naar de podcast.

Ketnet

De succesvolle reeks Nachtwacht krijgt na twee bioscoopfilms nu ook een vervolg in de vorm van luisterverhalen. De luisterverhalen zijn te beluisteren via Spotify, Apple Podcast (iTunes), Google Podcasts, ketnet.be en in de Ketnet-app. Ketnetters kunnen op ketnet.be en in de Ketnet-app ook een geanimeerde versie van de luisterverhalen terugvinden.

Ook van de populaire kinderreeks Kaatje maakte Ketnet luisterverhalen. Die kan je beluisteren via ketnet.be of in de Ketnet-app.

Veelgestelde vragen

Wat mag je doen met de VRT-programma's die je gedownload hebt?

U mag de programma's die u downloadt alleen zelf beluisteren. U mag ze niet kopiëren en verder verspreiden of met anderen delen via het internet. 

Moet je betalen om je te abonneren op een podcast of om een programma van VRT te downloaden?

Neen, je kunt deze programma's gratis downloaden. Hou er wel rekening mee dat de downloads bij podcasting ook meetellen bij je maandelijkse volume aan dataverkeer. Vooral wanneer je een internetabonnement met beperkt dataverkeer hebt, kan dat belangrijk zijn.

Hoe abonneer je je op een podcast?

In de VRT NU-app kan je je favoriete podcast toevoegen aan "Mijn Lijst" je krijgt dan bericht wanneer een nieuwe podcast verschijnt.

Je kan de podcasts van de VRT-merken ook nog steeds downloaden via een podcastapp die beschikbaar is in Google Play (voor Android) of de App Store (voor iOS). Eens je je abonneert, word je automatisch op de hoogte gebracht van nieuwe beschikbare podcasts. 

Op een IOS-telefoon

 • Ga naar de 'Podcasts'-app. Die staat standaard op elke iPhone met een recent besturingssysteem. Er zijn ook andere apps beschikbaar, die vindt u terug in de App Store.
 • Ga naar de zoekfunctie (rechtsonderaan het scherm).
 • Typ de naam van het programma in.
 • Om u te abonneren klikt u bij 'Podcasts' op het programma dat u wil beluisteren.
 • Klik bovenaan op 'abonneer'. De podcast staat nu onderaan in het menuutje 'Mijn podcasts'. Uw iPhone downloadt ook automatisch de meest recente aflevering. Die komt dan terecht bij 'Niet afgespeeld', linksonderaan het scherm.
 • Om oudere afleveringen te downloaden gaat u naar de pagina van de podcast (onder 'Mijn podcasts').
 • Daarna drukt u op 'Kanaal'. Als u dan op de drie bolletjes rechts op het scherm klikt, kunt u de aflevering downloaden en beluisteren.

Op een Android-telefoon

 • Op een Android-telefoon staat standaard geen podcast-app, daarom moet u er eerst één downloaden.
 • Ga naar de Play Store en download een podcast-app.
 • Open de 'Podcast App'.
 • Druk op het +-teken rechtsbovenaan en zoek één van de podcasts.
 • Druk op 'Subscribe' om u te abonneren. Als u geabonneerd bent zal uw smartphone de niet-beluisterde afleveringen automatisch downloaden.
 • Als u op de programmapagina staat kunt u op 'Episodes' drukken om de afleveringen te bekijken. Druk op het download-teken rechts om de aflevering te downloaden en te beluisteren.