Audiodescriptie

De VRT wil iedereen laten genieten van sterke fictie op televisie, ook mensen die niet alles kunnen zien wat het beeldscherm geeft. Maar ook voor als u staat te strijken bijvoorbeeld, of als u moeite hebt om u te concentreren? Een extra commentaarstem helpt u om beter te kijken, zelfs met uw ogen dicht.

Wat is audiodescriptie?

Audiodescriptie is oorspronkelijk bedoeld voor blinde en slechtziende kijkers. Ook zij kijken geregeld televisie, maar missen uiteraard een deel van de informatie als niemand er iets over zegt. Daarom wordt een extra commentaarstem in de klankband gemixt, mooi tussen de dialogen in. De stem beschrijft onder andere handelingen, plaats, tijd, kleding en kapsels, lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen. Al die elementen vertellen mee het verhaal en zijn soms noodzakelijk om het verhaal goed te kunnen volgen.

 

Hoe gebruik ik audiodescriptie?

Digitale kijkers kunnen kiezen voor audiodescriptie via de taalkeuze in hun menu. Dat is niet altijd gemakkelijk terug te vinden. Daarom kiest de VRT ervoor om sommige reeksen tegelijkertijd of op een ander tijdstip uit te zenden met audiodescriptie die je niet apart moet instellen. Dat vindt u op het kanaal één+, dat is het kanaal van Ketnet.

Wanneer een aflevering is uitgezonden is de audiodescriptie als een audiofile terug te vinden op de website van het net. Wanneer de VRT de serie op DVD uitbrengt, staat de audiodescriptie daar ook op.

Aanbod met audiodescriptie in 2016

  • Voorjaar: De Elfde van den Elfde en Eigen kweek seizoen twee
  • Najaar: De Ridder seizoen 4 en Professor T. seizoen twee, Radio Gaga - aflevering De Markgrave
  • December: Witse - de miniserie; Kerstspecial Eigen kweek

Aanbod met audiodescriptie in 2017

  • Voorjaar: Beau Séjour, Zie mij graag
  • Documentaire Into Darkness van Rachida El Garani over de kleine slechtziende Mohamed
  • Najaar: Tytgat Chocolat, Salamander reeks 1, Tabula rasa
  • Kerstspecials: Eigen Kweek kerstspecial, Zie me graag: Team kerstmis

 

VRT NU met audiodescriptie

De reeksen met audiodescriptie worden ook aangeboden via het VRT-videoplatform VRT NU

Informatiebrochure over audiodescriptie

Gerelateerd