Ik ben blind

De VRT wil haar aanbod op een gebruiksvriendelijke manier toegankelijk maken voor blinden.

Gesproken ondertiteling

Blinden en slechtzienden hebben de behoefte om de ondertitels bij een programma te kunnen horen. Daarom biedt de VRT gesproken ondertiteling aan waarbij een computerstem de ondertitels brengt. Gesproken ondertiteling (ondertitels als gesproken tekst) is er bij alle niet-Nederlandstalige programma’s en programmaonderdelen via teletekstpagina 889. Uitzondering zijn specifieke archiefbeelden.

Alle programma’s van de nieuwsdienst worden gesproken ondertiteld.

De gebruiker heeft wel een toestel nodig om dat signaal om te zetten naar spraak (audio). De ondertiteling wordt omgezet in kunstmatige spraak via een specifiek toestel zoals 

Audiodescriptie

Bij audiodescriptie vertelt een vertelstem wat er tussen de dialogen te zien is. Audiodescriptie is zeer geschikt voor fictiereeksen. De VRT zendt twee reeksen per jaar uit met vertelstem. De blinde kijker kan zo  een fictiereeks volgen in de best mogelijke omstandigheden.

Dat kan door:

  • de uitzending te volgen via het derde televisiekanaal van de VRT waar overdag Ketnet staat. Op dat kanaal wordt gelijktijdig met de gewone uitzending op Eén, de versie met audiodescriptie uitgezonden. Daarnaast is er op zondagavond een herhaling van de aflevering van de voorgaande week.
  • door via de digitale decoder de taalkeuze aan te passen in het keuzemenu en te kiezen voor het specifieke audiokanaal.
  • te kijken via de audiodescriptiesite van het VRT-videoplatform VRT NU

Wanneer een aflevering is uitgezonden is de audiodescriptie als een audiofile terug te vinden op de website van het net. Wanneer de dvd-box van de fictiereeks uitkomt, is die ook met audiodescriptie ter beschikking.

 

Volgens de beheersovereenkomst met de Vlaamse Overheid moet de VRT elk jaar één kwaliteitsfictiereeks per jaar toegankelijk maken met vertelstem. Het aanbod moet in 2020 oplopen tot alle zondagavondfictie. 

Meer weten over audiodescriptie ?

Toegankelijke websites

Bij de vernieuwing van haar websites probeert de VRT telkens de toegankelijkheid voor slechtzienden te verbeteren.

De VRT streeft er naar om zo veel mogelijk haar digitaal aanbod conform het Anysurferlabel, het Belgisch kwaliteitslabel voor toegankelijke sites, te maken. De doelstelling is tegen 2020, negentig procent van alle online video te ondertitelen. 

Luisterboeken

De Luisterpuntbibliotheek heeft enkele luisterboeken in haar catalogus die aansluiten bij VRT-reeksen. Zoals bv de luisterboeken van Thuis: wat u nog niet zag op televisie.

Meer over toegankelijkheid

Hoe maakt de VRT haar aanbod toegankelijk voor iedereen?

VRT en Soulmade bouwen VR-beleving om media toegankelijker te maken

VRT NU streamt het vragenuur van De Kamer met VGT

VRT sluit samenwerkingsovereenkomst met het Vlaams Gebarentaalcentrum

Ketnet-reeks Nachtwacht krijgt derde bioscoopfilm

‘Schrijfassistent Nederlands voor anderstaligen’ helpt (bijna) foutloos schrijven

Wie heeft het licht uitgedaan?

Hoe brengt de VRT liveondertiteling op je scherm?

Gerelateerd