Waarom bedekken de ondertitels soms onderschriften?

Af en toe melden kijkers dat de teletekstondertitels in Het journaal de naam van de geïnterviewde bedekken. Sinds juni 2010 worden de titels daarom hoger geplaatst als de journaalredactie een onderschrift met naam plant. Helaas kan de teletekstredactie niet zelf bepalen wanneer en of het onderschrift wel wordt uitgezonden. Dat gebeurt door de regie van het tv-journaal. Dus kan het gebeuren dat een ondertitel toch nog de naam bedekt, of dat een ondertitel nodeloos midden in het scherm staat.

Bij sommige kijkers zal een hoger geplaatste ondertitel ook nog het onderschrift met de naam overlappen. Waaraan kan dat dan liggen? Elk televisiemerk heeft zijn eigen specificaties. Bij de meeste recente tv's zijn de beeldformaten aanpasbaar. U kunt het euvel vaak al oplossen door een ander beeldformaat te kiezen, waardoor het beeld of de ondertiteling ten opzichte van elkaar verschoven kunnen worden.

U kunt ook altijd de teletekstondertitel doorzichtig maken. Dan verdwijnt de zwarte achtergrond.

Teletekstondertiteling doet er alles aan om in zo veel mogelijk gevallen zo weinig mogelijk beeldinformatie te bedekken, maar verschillende factoren kunnen dus meespelen dat dit in een aantal gevallen niet het geval is.

Gerelateerd