Hoe kan ik een kopie van een programma aanvragen?

De VRT is een publieke omroep en werkt in de eerste plaats voor het grote publiek. Op specifieke vragen van individuele kijkers kan slechts in beperkte mate worden ingegaan. U kunt een kopie van een programma aanvragen bij het VRT-archief van de VRT. Het VRT-archief kan echter alleen kopieën leveren van programma's die de VRT zelf heeft gerealiseerd en dus niet van aangekochte programma's zoals speelfilms, feuilletons en documentaires. Dat kan niet omdat we daartoe de rechten niet hebben gekregen van de producent van deze programma's. 

Een kopie van een programma kan op DVD of indien gewenst via downloadlink in mpeg 2 (met watermerk VRT) worden geleverd.  

Kopie voor privé-doeleinden 
Een fragment uit een VRT-programma kost € 25, een aflevering kost € 50. Omdat zo veel kijkers om een kopie vragen, leveren wij maar één kopie per aanvrager. De leveringstermijn bedraagt ongeveer drie weken. Stel uw vraag steeds zo precies mogelijk, bij voorkeur per mail of per brief : vrtarchief@vrt.be of VRT-Omroepcentrum, Auguste Reyerslaan 52, kamer 2 F23, B-1043 Brussel. t.a.v. Linda De Leeuw. Indien u per e-mail bestelt vergeet niet uw postadres te vermelden, zodat we u een bestelbon kunnen toesturen, die u getekend moet terugsturen. 

Kopie voor andere dan privé-doeleinden 
Ingeval u de beelden wilt gebruiken voor andere dan privédoeleinden, moet u uw aanvraag per mail sturen naar vrtarchief@vrt.be t.a.v. Linda De Leeuw, VRT-Omroepcentrum, kamer 2F23, Auguste Reyerslaan 52, 1043 Brussel. Gelieve duidelijk te vermelden welk gebruik u voor ogen heeft: Voor vertoningen, gebruik in tentoonstellingen, in een dvd, in een ander programma, in een theatervoorstelling, voor plaatsing op een website, als bedrijfsdocumentatie… 

Kopie aanvragen voor het onderwijs

VRT werkt mee aan het educatieve webplatform 'Archief voor Onderwijs’ van het Vlaams Instituut voor Archivering (VIAA). Hier maakt men de rijke audiovisuele collecties van de VRT vrij toegankelijk voor alle leerkrachten uit het leerplichtonderwijs. Het ‘Archief voor onderwijs’ telt ondertussen al meer dan 6.000 items en zo’n 100 thema’s.

Met ‘Het Archief voor Onderwijs’ wil VIAA het gebruik van geluid en beeld in de klasomgeving actief stimuleren en ervoor zorgen dat een leerkracht digitale bronnen gemakkelijk en met plezier gebruikt in de klas. Het platform is gebruiksvriendelijk en heeft een ruim aanbod lesklare collecties en actualiteitsthema’s. Leerkrachten kunnen ook zelf aan de slag. Zo kan er gezocht worden op graad of vak, maar kunnen ook fragmenten ‘geknipt’ worden zodat de leerkracht enkel het beeldfragment kan tonen dat hij/zij nodig heeft voor de les.

Bent u leerkracht en wil u zich aanmelden op het Archief voor Onderwijs, dan heeft u alleen het nummer van uw lerarenkaart nodig.

Aanmelden kan op de website www.onderwijs.hetarchief.be

Indien het fragment dat u zoekt niet op deze pagina wordt aangeboden dan kan u steeds langs de website ‘Archief voor onderwijs’ vragen het fragment te publiceren.

U kan ook tegen betaling een kopie aanvragen bij het VRT-archief: vrtarchief@vrt.be.

Meer weten?