donderdag 26 oktober 2017
26 oktober 2017

Vragen over DAB+

Heeft u een vraag over DAB+. Hier kan u al antwoorden vinden.
Andere vragen? Contacteer onze klantendienst.

Op dinsdag 17 oktober 2017 om 14 uur schakelt de VRT over op DAB+. 

Wat is DAB+?

DAB staat voor Digital Audio Broadcasting, digitale radio via de ether zeg maar. DAB+ is een sterk verbeterde versie van DAB en komt dus op dezelfde manier gratis uw radiotoestel binnen als FM. DAB+ wordt in Europa gezien als de opvolger van FM.

Meer informatie over DAB vindt u hier  https://www.vrt.be/nl/aanbod/kijk-en-luister/radio-luisteren/dab-/

Waar vind ik informatie over DAB+?

U vindt informatie over DAB+ op de bedrijfswebsite vrt.be onder https://www.vrt.be/nl/aanbod/kijk-en-luister/radio-luisteren/dab-/ of op www.digitalradio.be

Zitten alle radiostromen ook op DAB+?

Radio 1, Radio 2, MNM, StuBru, Klara, Klara Continuo, MNM Hits en VRT NWS zijn op DAB+  en op de internetradio te beluisteren.
Ketnetradio echter niet. Dat zit enkel op de internetradiospeler en de radio-apps

Regionale uitzendingen Radio 2 via DAB+

Alle regionale uitzendingen van Radio 2 zijn afzonderlijk beluisterbaar via DAB+.

Op welke frequenties wordt DAB uitgezonden?

In principe zal uw radio de ether scannen en automatisch de VRT-netten vinden.
Het DAB-pakket van VRT is terug te vinden op frequentieblok 12A ( 223,936 MHz) en dit overal in Vlaanderen en Brussel. 

Kan ik mijn oude DAB-toestel nog gebruiken?

Een handleiding voor bezitters van een ouder DAB-toestel iste vinden achter de link:  https://www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/kan-ik-mijn-oude-dab-toestel-nog-gebruiken--/

Ik zag vroeger logo’s en die staan er nu niet meer?

De VRT stuurt via DAB+  correcte en dynamische visuele slides door met info van wat nu in de ether is en de juiste logo's. Sommige radiofabrikanten gebruiken echter zelf statische voorgeprogrammeerde radiologo’s in plaats van deze dynamische info. Daardoor zijn op sommige toestellen en voor sommige radiomerken sinds de overschakeling naar DAB+ geen of verouderde logo’s te zien (geldt voor Radio 1, Radio 2, Klara, Studio Brussel en MNM.)

De VRT sensibiliseert actief de fabrikanten of hun toeleveranciers (zoals bv Phonostar) om deze zo snel mogelijk te laten updaten.

De eindgebruiker kan in sommige gevallen ook manueel de logo’s aanpassen door de logo’s te downloaden en via SD card over te brengen naar de radio. Voor meer informatie over hoe dat kan, kan u de handleiding van uw toestel raadplegen of kan u terecht bij uw verkoper of de producent van uw radiotoestel.

 

Ik krijg de informatie over de gespeelde nummers niet of onvolledig?

De VRT heeft gemerkt dat een beperkt aantal  ontvangers ook problemen ondervinden met de dynamische bestanden die VRT meestuurt. Zo zijn bij sommige ontvangers in Volkswagen en Skoda enkele problemen gesignaleerd, waarschijnlijk  ivm grootte van bestanden. VRT werkt momenteel aan een oplossing in direct contact met de fabrikanten.

Ook bij zeer recente Pure-ontvangers blijkt de chip niet in staat om de slides weer te geven die uit de Norkring DAB-headends komen (geldt dus ook voor niet VRT-zenders). De chipset fabrikant en headend fabrikant zijn hierover in direct contact om een oplossing te zoeken

 

Lees ook ...

Gerelateerd