VRT: hefboom voor Vlaamse mediasector

De openbare omroep werkte in 2016 samen met andere Vlaamse spelers
om  meerwaarde te bieden voor de Vlaamse samenleving en mediagebruikers.

Motor van Vlaamse muziekindustrie

  • Op Radio 1, Radio 2, Studio Brussel, MNM en Klara namen de Vlaamse muziekproducties 25,5% van de  totale muziektijd in. ( norm: 25%)
  • 30,4% van de muziektijd op Radio 2 was Nederlandstalig. ( norm: 30%)
  • 15,6% van de muziektijd op Radio 1 was Nederlandstalig. (norm: 15%)

Motor voor Vlaamse beeldindustrie

De VRT ondersteunde de Vlaamse audiovisuele sector in 2016 via productiebestellingen bij onafhankelijke productiehuizen,  facilitaire bedrijven en via coproducties.

De VRT besteedde 18,89% van de totale inkomsten  in de Vlaamse productie- en facilitaire sector voor 59,2 miljoen euro bij de Vlaamse productiehuizen  en voor 16,4 miljoen euro bij  de Vlaamse facilitaire bedrijven.  (norm:15%)

Het aandeel van de Vlaamse tv-producties en van de coproducties bedroeg 72,8% van de totale input op Eén, uitgezonden in open net tussen 18 en 23 uur, en bij Canvas, uitgezonden in open net tussen 19 en 23 uur (norm: 65%). 

Motor voor Vlaamse en Europese innovatie

De VRT-afdeling Onderzoek & Innovatie werkte aan verschillende Vlaamse en Europese innovatieprojecten.

  • ICoSOLE is een project, in samenwerking met onder andere BBC R&D en IMEC, over de totaalbeleving van live-evenementen
  • Het Conamo-project wil prestatie-data tijdens fietstrainingen verzamelen om de training en beleving van recreatieve wielerevenementen te verbeteren.
  • Het project STON onderzoekt hoe de ondertiteling via spraaktechnologie versneld kan worden
  • In Providence+  zoeken  de VRT, Newsmonkey en IMEC manieren om samen de impact van online-nieuws te analyseren, te voorspellen en te verbeteren.
  • ImmersiaTV-project onderzoekt hoe de televisiebeleving beter verbonden kan worden met de beleving van content via een virtualrealitybril.
  • Het MOS2S-project richt zich enerzijds op journalistiek, waarbij het publiek participeert via sociale media en zelfgemaakte beelden, en anderzijds op mediaverrijking bij de captatie van live-evenementen.
  • Het LiveIP-project  was het eerste live-productiesysteem voor televisie dat volledig is gebaseerd op internettechnologie.

VRT Sandbox  geeft logistieke samenwerking aan startups, kmo’s en andere innovatieve organisaties. En wil nieuwe producten, diensten en werkprocessen demonstreren en testen. In 2016 werden 16 projecten gestart. 16 van die innovators waren starters & KMO’s, 12 daarvan waren Vlaams.

Gerelateerd