Canvas in het voorjaar

Canvas blijft dit voorjaar zijn eigen koers varen, trouw aan zijn unieke positie

©Joost Joossen

Op 10 januari werd de voorjaarsprogrammering van Canvas voorgesteld aan de pers. Een voorjaar met bekende afspraken en met 7 nieuwe programma's.

 

"Canvas wil er zijn voor iedereen die op zoek is naar meer inzicht, verrassing, verwondering of schoonheid, ongeacht leeftijd, achtergrond of opleiding.” : Reinhilde Weyns, netmanager Canvas

 

Vaste afspraken en flexibiliteit

De Canvasavond is opgebouwd met een herkenbare horizontale programmering en vaste afspraken om 20.00 uur (live actua en duiding), 21.15 uur (documentaire, fictie) en 22.15 uur (sportduiding, humor). Maar als het nodig is speelt Canvas flexibel in op de actualiteit, zoals bijvoorbeeld bij de Amerikaanse verkiezingen.

 

Vaste waarden

Terzake begint voortaan precies om 20.00 u., in een vernieuwd decor. Het programma duurt vijf minuten langer dan vroeger (30’). Terzake zit dicht op de actualiteit van de dag met duiding en diepgaande interviews, terwijl De afspraak verder gaat dan de dagelijkse actualiteit, met opinies en debat.

Vranckx en Check-point focussen op het buitenlandse nieuws, met af en toe ook eigen reportages.

De ideale wereld staat dan weer garant voor een satirische kijk op de actualiteit, sinds deze week met extra ‘sidekicks’ 

Winteruur gaat onverminderd door tot aan het…zomeruur. De unieke interviewstijl van Wim Helsen, een gast, een tekst en een hond: meer moet dat niet zijn.  

Sport en duiding zitten in het DNA van Canvas. Extra Time combineert die twee en is dus 100% Canvas.

Vanaf maart nodigen Sofie en Bent opnieuw iedereen uit voor het tweede seizoen van Culture Club, ‘the place to be’ in de Antwerpse Sint-Antoniusstraat voor alles wat naar cultuur ruikt: straffe gasten, vaste cultuurcommentatoren Marc Didden, Marc Erkerns en Kurt Overbergh, exclusieve concerten en extra events.

In afwachting van de nieuwe reeks is er alvast nu al het online Culture Club-magazine met wekelijks nieuwe onderwerpen en eigen bijdragen van Bent en Sofie.

 

Nieuw

Wissel van de macht

Wetstraat-journalist Marc Van de Looverbosch stond de voorbije 15 jaar op de eerste rij bij alle grote politieke omwentelingen in België. In Wissel van de macht kiest hij daaruit zes verhalen die het huidige politieke landschap mee hebben bepaald; zes kantelmomenten in de recente Belgische politiek:  

 • de faliekant afgelopen regeerperiode van de groenen, 
 • het uiteenvallen van de Volksunie en de geboorte  van N-VA, 
 • de ondergang van het Vlaams Belang, 
 • de breuk van het kartel CD&V – N-VA, 
 • de val van Leterme, en 
 • de ergste regeringscrisis ooit. 

Marc praat met alle hoofdrolspelers; hun nieuwe inzichten en het unieke archiefmateriaal leggen de mechanismen van de macht bloot, maar tonen even goed de menselijke drama’s in de Wetstraat. Vanaf dinsdag 31 januari om 21.15 u. met telkens ook een nieuw complementair en interactief verhaal op canvas.be.

 

IS in het visier

Nu tientallen partijen de strijd met IS aanbinden op evenveel fronten, reist Rudi Vranckx in IS in het vizier langs de frontlijnen van deze totaal nieuwe soort oorlog. Hij trekt van slagveld naar stadsoorlog, maar ook naar de diepste catacomben van het internet en versleutelde messaging-apps. Hij ontmoet militairen en jihadisten, maar ook cartoonisten en cyberanalisten, hopeloze én strijdvaardige burgers. Tegelijk probeert hij zich ook een beeld te vormen van de tegenpartij, door de verhalen van IS-gevangenen en kindsoldaten. Stuk voor stuk bieden ze een blik in het duistere hart van IS.

Drie afleveringen op Canvas, een jaar na de aanslagen, vanaf dinsdag 14 maart om 21.15 u., maar nu al volop online, op Twitter, Instagram, Facebook, deredactie.be en canvas.be.

 

Generatie B

Op een dag wordt de rating van België verlaagd van AA+ tot B. Een totale economische crisis breekt uit, met als grootste slachtoffers de twintigers, die nog maar een fractie krijgen van de welvaart van hun ouders. Met dat uitgangspunt focust de comedy Generatie B op het generatieconflict tussen jongeren die de crisis op hun schouders torsen, en de babyboomers die niet van plan zijn hun luxueuze comfort op te geven. We volgen zes jongeren die door de crisis onder hoge druk komen te staan en moeten overleven in een “apocalyptisch” Brussel. Een eigenzinnige fictiereeks, over een actueel thema.

Vanaf woensdag 8 februari om 21.15 u.

 

Barber shop

In Barber Shop bezoekt Luc Vrydaghs (Gas Station, Madagascar, Nicaragua) kapsalons in India, Zuid-Afrika, Brazilïe, de Verenigde Staten, Algerije en het Verenigd Koninkrijk. Via de microkosmos van die kapsalons ontdekken we een wereld in verandering. In Rio de Janeiro haalt kapper Pedro tieners van straat om zijn vakmanschap door te geven. In Zuid-Afrika verglijdt de blanke middenklasse in armoede, terwijl Detroit net zijn failliet weet te overwinnen. ... De kapper speelt daarbij zijn rol, als biechtvader, als opiniemaker, als verhalenverzamelaar, als barometer van de samenleving en spiegel van de wereld.

Vanaf woensdag 8 februari om 21.45 u.

 

Lefto - In transit

In de zesdelige reeks Lefto - In transit reist de muzikale duizendpoot DJ Lefto de wereld rond en ontmoet hij boeiende mensen op verrassende plaatsen. Zo komen we te weten hoe Zuid-Koreanen naar Westerse muziek luisteren, hoe het is om op te groeien in de buitenwijken van Londen en hoe Los Angeles een creatief centrum is voor vele muzikanten. Lefto neemt ons ook mee naar Brussel en de Belgische underground-scene. De plekken die hij bezoekt, zal je niet in reisgidsen zal vinden. Via de muziek vertelt Lefto - In transit het verhaal van de locaties en hun bewoners. Vanaf zondag 26 maart om 22.00 u.

 

Made in Europe

Made in Europe is een achtdelige reisreeks waarin Dimitri Verhulst de kijker op sleeptouw neemt naar  iconen van de Europese cultuur. In een tijd waarin Europa onder vuur ligt gaat Dimitri Verhulst op zoek naar het culturele DNA van ons continent, in acht thema's: rebellie, religie, de vrije vrouw, verbeelding, de duistere kant, verlangen, vernieuwing en idealen. 

Vanaf zondag 12 februari om 20.15 u.

En nog veel meer...

 • In Weduwen na de val ontmoet journalist Peter Verlinden drie weduwen van voormalige dictators.
 • De allereerste editie van de Koningin Elisabethwedstrijd voor cello
 • Thomas speelt het hard 
 • Een onvergetelijke dag  een kort archiefprogramma 
 • Buitenlandse topfictie: Midnight Sun, Trapped, Suspects, Bordertown , Bureau des légendes en The Same Sky
 • Documentaire 
 • Fictie van bij de buren: Ennemi public, een veelgeprezen RTBF-reeks geïnspireerd door de Dutroux-affaire