Onbeperkt succesvol

Van 6 tot 12 maart vindt de week
van de toegankelijkheid plaats. Radio 2 schenkt tijdens deze week extra
aandacht aan het thema toegankelijkheid.

Tijdens de week van de toegankelijkheid zoomen de Radio 2-programma's De Inspecteur en De Madammen  in op specifieke elementen van toegankelijkheid.

De week van de toegankelijkheid bij De madammen

In de  reportagereeks “Onbeperkt Succesvol” worden mensen geportretteerd die ondanks hun beperking, voor hun droom of ambitie gaan.

© VRT

Op maandag : acteur Rudy Claeys

In een fractie van een seconde kan alles veranderen. Zoals voor Rudy Claeys die 14 jaar geleden door verkeersongeval in een rolstoel terechtkwam. Vandaag staat hij op de planken, als acteur in het theaterstuk Fractie van een seconde. Een kinderdroom werd werkelijkheid. 

Op dinsdag: grafisch vormgever Ben Arickx

Ben Arickx heeft nooit geloofd dat hij iets niet kon. Hij is tekenaar, grafisch vormgever en bouwt maquettes. Ondanks zijn armprothese heeft hij zich nooit laten tegenhouden om zijn droomjob waar te maken.

Op woensdag: arts Karin Vandewalle

Karin Vandewalle is arts in het labo van het Jan Palfijnziekenhuis in Gent. Na haar studies geneeskunde volgde ze nog een specialisatie klinisch bioloog. Ze leidt nu een team van 20 laboranten ook mét haar autismespectrumstoornis. 

Op donderdag: muziekleerkracht Pol Verest

Meester Pol Verest werd blind op zijn 24e. Hij gaf toen net 2 jaar les in het eerste leerjaar. Eind dit schooljaar gaat hij met pensioen na een inspirerende schoolcarrière als vak- en muziekleerkracht. Dat hij blind is, heeft hem nooit tegengehouden om voor de klas te staan. En de leerlingen zijn, zijn grootste  en meest enthousiaste fans. 

Op vrijdag: soepbaruitbater Christophe Taveirne

Christophe Taveirne opende vorig jaar in september een soepbar. In hartje Gent. Je kan er bestellen via briefjes of in VGT, in gebarentaal. Want Christophe is doof. Soep met brood bestellen in soepbar Sordo : een belevenis op zich. 

De madammen elke werkdag van 10 tot 12 op Radio 2

 

De week van de toegankelijkheid bij De Inspecteur

© VRT - Joost Joossen

Maandag : Het meest toegankelijke voetbalstadion

Op zoek naar het meest toegankelijke voetbalstadion, samen met een ervaringsdeskundige: een hevige Club Brugge supporter die in een rolstoel zit. Ze is al 35 jaar fan van Club Brugge en heeft in die jaren al heel wat zien veranderen. 

Dinsdag: Blindengeleidehonden

Blindengeleidehonden zijn onmisbaar voor blinden en slechtzienden. De dieren zijn hun ogen en zoveel meer. Maar ze zijn duur, want ze worden heel lang en intensief getraind. Wie betaalt dat? En kan ik ook helpen betalen? Helpt het sparen van dopjes écht? 

Woensdag: Toegankelijkheid in de supermarkt

De inspecteur gaat op zoek naar de meest hulpvaardige supermarkt. Een supermarkt in Middelkerke hangt vergrootglazen in de rekken zodat mensen beter de kleine lettertjes op de verpakkingen kunnen lezen. En dat niet alleen, ze zorgen dat ook rolstoelgebruikers makkelijk in de winkel kunnen passeren en ze helpen altijd waar het kan.  Welke supermarkten helpen hun klanten ook zo goed? 

Donderdag: reservatieplicht bij De Lijn

De KVG (Katholieke Vereniging Gehandicapten) lanceerde onlangs een oproep om zoveel mogelijk mails te sturen naar de baas van De Lijn Roger Kesteloot om te vragen om de reservatieplicht voor rolstoelgebruikers af te schaffen. Hoeveel mails kreeg Roger Kesteloot? Heeft hij ze zelf allemaal gelezen? En gaat hij in op de vraag? 

Vrijdag: Toegankelijkheid van pretparken

Hoe zit het met de toegankelijkheid in pret- en dierenparken?  De inspecteur gaat op zoek naar het meest toegankelijke pret- en dierenpark. Welke initiatieven nemen de parken? Welke verwachtingen mag je als rolstoelgebruiker hebben? En welke lessen trekt Pairi Daize nadat Lieve uit Oudenaarde hen liet weten dat ze nogal ontgoocheld terugkwam van een bezoekje in een rolstoel aan het park?

 

De inspecteur elke werkdag van 8 tot 9 op Radio 2

 

De week van de toegankelijkheid

De week van de toegankelijkheid  wil aantonen hoe belangrijk het is voor een gemeente, een stad, een land, een bedrijf, een huisgezin, een organisatie,... om toegankelijkheid bovenaan de agenda te plaatsen.”

De week van de toegankelijkheid is er gekomen onder impuls van Radio 2. Samen met On Wheels en de expertise van Toecomst werd in 2014 de eerste editie georganiseerd. Later sloten ook Toerisme Vlaanderen, Faro,  Horeca Vlaanderen en  Inter aan, om mee de week vorm te geven. 

Dit kan u misschien ook interesseren?

vrijdag 03 maart 2017
03 maart 2017