22-3 op kindermaat bij Ketnet

Ketnet brengt info en duiding op kindermaat in Karrewiet en Karrewiet Plus. Ook in 4eVer komt het thema aan bod.

Telidja Klaï, ontwikkelingspsychologe bij Ketnet: "De aanslagen van 22 maart 2016 raakten ons land heel diep en waren voor iedereen moeilijk te plaatsen. Moeilijk werd het helemaal wanneer je als ouder of opvoeder aan kinderen moest uitleggen wat er gebeurd was en waarom. Samen met Karrewiet, het nieuwsprogramma van Ketnet, hebben we geprobeerd om een antwoord te bieden met nieuwsuitzendingen op maat en de mogelijkheid voor kinderen om vragen te stellen in de Ketnet-studio. Belangrijk voor ons was om niets te verbloemen, maar om beelden en informatie zorgvuldig te selecteren en er zo in te slagen kinderen gerust te stellen. Achteraf vernamen we dat heel wat leerkrachten en ouders onze uitzendingen enorm geapprecieerd hebben en ze wel degelijk hebben kunnen gebruiken. Ook één jaar na de aanslagen willen we deze rol opnieuw spelen, met een aangepast aanbod voor kinderen."

 

Karrewiet Plus

Dinsdag 21 maart brengt Karrewiet Plus brengt een beklijvende reportage over kinderen die een jaar geleden de aanslagen van heel dichtbij beleefd hebben. Zo is er Anna die zich op het moment van de aanslagen in Zaventem met haar gezin in de vertrekhal bevond. Gelukkig liep heel het gezin enkel lichte verwondingen op. Een jaar na de aanslag brengt Karrewiet Plus een bezoek aan Anna en haar gezin, en gaan ze samen voor het eerst terug naar de luchthaven. In een tweede reportage neemt Karrewiet Plus het zesde leerjaar van de basisschool Boodschapsinstituut in Schaarbeek mee naar het metrostation van Maalbeek. De klas zou vorig jaar op uitstap gaan naar het Zoniënwoud en ze moesten daarvoor de metro nemen, via het station van Maalbeek. Door de aanslag kon de uitstap niet doorgaan. Aan de herdenkingsmuur in Maalbeek laat de klas tekeningen, kaarsen en boodschappen achter en staan de kinderen stil bij wat er een jaar geleden gebeurd is.

Voor en na de reportage van Karrewiet Plus beantwoordt Ketnet-psychologe Telidja Klaï vragen van Ketnetters in de Ketnet-studio.

4eVer

De realistische fictiereeks 4eVeR - die in samenwerking met Awel gemaakt wordt - besteedt dinsdag 21 maart ook aandacht aan de herdenking van de aanslagen. De neef van Gamil, één van de hoofdpersonages, werkte als bagageafhandelaar op de luchthaven en is vorig jaar omgekomen bij de aanslag op Zaventem.
In 4eVer herdenken ze dit samen.

 

Karrewiet

Op woensdag 22 maart brengt Karrewiet de actualiteit van de dag met de herdenkingen in Zaventem en Maalbeek. En er is een overzichtelijke terugblik van wat er een jaar geleden allemaal exact gebeurd is. VRT-journaliste Inge Vrancken geeft duiding en beantwoordt vragen waar we een jaar later nog mee worstelen. Kan een aanslag als die van vorig jaar opnieuw gebeuren? En hoe is het leven en onze maatschappij sindsdien veranderd? Tot slot trekt een jonge Brusselaar voor Karrewiet de stad in en vertelt hij hoe het is om er te leven en te wonen, in een tijd na de aanslagen van 22 maart 2016. 

De reportages van Karrewiet zijn te herbekijken op ketnet.be en via Het Archief voor Onderwijs (VIAA).