Nieuw op Canvas: Weduwen na de val

In Weduwen na de val ontmoet VRT-journalist Peter Verlinden weduwen van voormalige dictators en alleenheersers.

  •  Farah Diba (de weduwe van de laatste sjah van Iran),  
  • Agathe Kanziga (de weduwe van president Habyarimana van Rwanda)
  • Jehan Sadat (de weduwe van de Egyptische president Anwar Sadat). 

Ooit waren ze keizerin of first lady en stonden ze naast hun man in het centrum van de macht. Daardoor zijn het kroongetuigen van wat er zich heeft afgespeeld op het hoogste politieke niveau in hun land en in de wereld. Allemaal hebben ze een historische omwenteling meegemaakt. Aan de hand van zijn gesprekken met de weduwen en archiefbeelden reconstrueert Peter Verlinden telkens het verhaal van de val van het regime waar ze zo nauw bij betrokken waren.

Aansluitend bij elke aflevering laat canvas.be telkens enkele getuigen aan het woord die reageren op het verhaal van de weduwen.

Vanaf dinsdag 18 april om 21.15 u. op Canvas, canvas.be en vrtnu.be.

Iran (Farah Diba) – dinsdag 18 april

Farah Diba is de weduwe van sjah Mohammed Pahlavi. Zij was de laatste keizerin van Perzië, tot het eeuwenoude koninkrijk de Islamitische Republiek van Iran werd en de keizer werd vervangen door een ayatollah.

Rwanda (Agathe Kanziga) – dinsdag 25 april

Agathe Kanziga is de weduwe van Hutu-president Habyarimana van Rwanda. Zij was samen met haar man 21 jaar lang aan de macht, tot de genocide en de oorlog het land verwoestten. Tot op de dag van vandaag is het een onverwerkt trauma dat het Rwandese volk verdeelt.  De weduwe zelf is omstreden en wordt door een deel van de gemeenschap nog altijd verdacht van betrokkenheid bij de genocide.

Egypte (Jehan Sadat) – dinsdag 2 mei

Jehan Sadat is de weduwe van de Egyptische president Anwar Sadat, de eerste Arabische leider die vrede wilde sluiten met Israël. Hij bekocht het met zijn leven. Onder zijn regime werd de radicale vleugel van de Moslimbroeders groter dan ooit. Sadats politiek dringt door tot in het Egypte van vandaag, waar president Sisi hem als een van zijn voorbeelden ziet.

 

Reacties op Canvas.be

Na elke aflevering laat canvas.be enkele getuigen aan het woord die reageren op het verhaal van de weduwen.

Reageren op het gesprek met Farah Diba.

Ali Kouchi:  Deze dichter werd in 1959 geboren in een klein dorpje op de grens met Koerdistan en verhuisde op zijn vijfde naar Teheran. Ali was het grondig oneens met het beleid van de sjah. Hij vertelt waarom zoveel mensen, ook hij, de sjah ten val wilden brengen.  Maar hij legt ook uit hoe Khomeini iedereen misleidde. Ali zat zowel onder het regime van de sjah als tijdens Khomeini in de gevangenis en arriveerde in 1985 in België.

Maryam Kamal Hedayat, een 36-jarige documentairemaakster en haar moeder Parvaneh Sarabi ontvluchtten Iran in 1984. Maryam’s ouders zijn pro-sjah en zij groeide op met het verhaal van de sjah als gevallen held. Ze vindt het erg pijnlijk dat die geschiedenis de mensen van Iran zo verdeeld heeft.

Reageren op het gesprek met  de weduwe Habyarimana.

Agnès Murebwayire is een voormalige journaliste van Radio Rwanda en ex-medewerkster van Unicef. Op haar 15de werkte ze al voor Radio Rwanda. In 1990 werd ze ontslagen omdat ze Tutsi is. Op 4 april 1994 is ze samen met haar dochter geëvacueerd naar België. Ze heeft heel haar familie verloren.

Jean Dusingimana is Hutu. Op het moment van de staatsgreep van Habyarimana in 1973 was hij acht jaar. Hij woonde in de buurt van de presidentiële residentie en heeft heel de regeerperiode van Habyarimana van dichtbij meegemaakt. Net als diens weduwe is ook Jean ervan overtuigd dat er geen genocide zou geweest zijn als president Habyarimana niet was vermoord.

Victor Jyambere is eveens Hutu.  De jonge dertiger houdt zich in zijn vrije tijd bezig met theater maken. Ten tijde van de genocide was hij 11 jaar. Korte tijd later is hij met zijn ouders, twee broers en drie zussen gevlucht via Congo en Kenia, en in 1997 in België beland. Als jongeman voelt hij hoe de geschiedenis van Rwanda haar schaduw werpt op de volgende generaties.

Reageren op de aflevering met Jehan Sadat.

Een van de getuigen is journalist Maher Hamoud, voormalig hoofdredacteur van Daily News Egypt uit Caïro. De moord op Sadat was zijn eerste politieke herinnering; hij was toen vier jaar oud. Maher bestempelt Sadat als een geniale manipulator; een professionele ‘ster’ die perfect wist hoe hij het publiek en de media moest bespelen. Toch bracht hij zichzelf in een zeer complexe situatie met verstrekkende gevolgen.

Mohamed Holail is een 65-jarige reisleider met de dubbele nationaliteit. Hij kwam in 1979 naar België, maar heeft het regime van Sadat meegemaakt. Hij kijkt als Egyptoloog met een kritisch maar liefdevol oog naar zijn geboorteland waar hij nog geregeld verblijft.