Werelddag van de persvrijheid

3 mei werd door de Verenigde Naties uitgeroepen tot Werelddag van de persvrijheid. In BOZAR organiseren tal van partners het evenement ‘difference day’.

Fake news, en hoe er mee omgaan

Kunnen we media, politiek en zelfs de wetenschap nog vertrouwen? In deze onzekere tijden is het meer dan ooit de taak van de journalist om met fact checks feitelijk houvast te bieden. Ondanks alle kritiek – soms terecht, soms niet – op  de journalistiek.

Op de Werelddag van de Persvrijheid organiseren de Vrije Universiteit Brussel, de ULB, Erasmushogeschool Brussel, BOZAR, Evens Foundation en imec samen met andere partners, zoals WAN, EBU, ACT, MPAA, Europese Commissie, UNESCO, Europees Parlement, de derde editie van Difference Day in de BOZAR.

Ook de publieke omroepen VRT en RTBF werken hier aan mee.

  • De uitreiking van de “European award for freedom of expression” wordt gepresenteerd door Tim Pauwels en Fatma Taspinar.
  • In de sessie les van de eeuw zit hoofdredacteur Inge Vranken in het panel. Tim Verheyden modereert.
  • In de sessie “The challenge of building trust: Is technology there to save the media?” zijn Innovatiemanager Dieter Boen en journalist Tim Verheyden panelleden.
  • De rubriek De Toog van Iedereen beroemd wordt voor de gelegenheid in BOZAR opgenomen.

De volledige agenda van het evenement vindt u op de website http://www.differenceday.com/event/programme/

Volg het live

VRT NWS streamt via deredactie.be het gesprek met Edward Snowdon  om 18.30 u.  via deredactie.be

Via deredactie.be kunt u ook kijken naar een interview met Craig Silverman van Buzzfeed.

U kunt het hele  evenement volgen via het YouTube kanaal van Difference Day 

Wil u meer weten over dit thema?

VRT NWS schonk de voorbije maanden al meerdere keren aandacht aan het thema:

Pano: fake news

Wie of wat mag je nog geloven? Pano doet de test en factcheckt 1 nieuwsdag met 4 deskundigen, onder hen Carl Devos, Michael Opgenhaffen en Christophe Deborsu.  Onze deskundigen krijgen daarvoor ook hulp van 15 factcheckers van de Erasmushogeschool en de KULeuven, onder leiding van comedian Michael Van Peel.

De uitzending van Pano fake news is nog tot 12 mei beschikbaar op VRT NU. 

Interview in De ochtend

Herbeluister het interview in De ochtend van Radio 1 met Tim Pauwels en Liesbeth Van Impe 

Livestream “Fake news, en hoe er mee omgaan”

Op 26 april was er een soortelijk evenement bij de VUB: een ochtend over fake news, met onder meer journalisten Riadh Bahri, Bram Vandeputte, Tim Verheyden en Goedele Wachters. In de aula een publiek van kritische jongeren.

U kunt de livestream herbekijken op deredactie.be

Europa beste leerling als het over persvrijheid gaat

De 2017 World Press Freedom Index  van de ngo Reporters zonder Grenzen  toont een stijgend aantal landen waar het heel ernstig is gesteld met de persvrijheid. De globale index "is nog nooit zo hoog geweest, wat betekent dat de mediavrijheid nu meer dan ooit bedreigd is". "Globaal is de situatie slechter geworden in bijna twee derde van de 180 landen in de lijst."

De pers wordt als vrij beschouwd in een 50-tal landen: in Noord-Amerika, Europa, Australië en Zuid-Afrika. Noorwegen staat bovenaan de lijst, gevolgd door Zweden, Finland, Denemarken en Nederland. België staat op plaats 9.

Noord-Korea staat helemaal onderaan de ranglijst, gevolgd door Eritrea, Turkmenistan, Syrië en China. (Bron: Belga/Deredactie.be)