zondag 07 mei 2017
07 mei 2017

Sint Bavo Gent is Strafste School 2017

MNM heeft de Sint-Bavohumaniora in Gent uitgeroepen tot De Strafste School van 2017. De school liet een diepe indruk na op de jury van de wedstrijd

De kersverse Strafste School kreeg de award opdonderdag 4 mei uit handen van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits. 

Tussen 16 en 19 uur zendt Tom De Cock live uit vanuit de school en zijn er optredens van Kraantje Pappie, Laura Tesoro, Baba Yega, Mathias Vergels en Slongs Dievanongs. Tijdens het laatste uur volgt er een afsluitend radiofeest met Dj 5NAPBACK.

Samen grenzen verleggen

Al voor het zevende jaar op rij ging de jongerenzender van de VRT op zoek naar De Strafste School, de meest inventieve, sociaal geëngageerde en hartverwarmende middelbare school van Vlaanderen en Brussel. Om zich in te schrijven kon elke Vlaamse en Brusselse school een filmpje insturen waarin de leerlingen tonen dat "als één groep samen grenzen verleggen" in het DNA van hun school zit.

De 20 strafste scholen die dat deden, kregen een bezoek van De Strafste School-jury. De jury (MNM-dj Tom De Cock, YouTuber Zaka, vertegenwoordigers van de Vlaamse Scholierenkoepel en leden van de sterrenjury, waaronder Yentl Keuppens, Pieter Timmers, Danira Boukhriss, Mathias Vergels en Rik Verheye) bezochten scholen over heel Vlaanderen, van Brugge tot Bree, van ASO tot BuSO.

Dat leverde veel spektakel - en zelfs een wereldrecord - op. Om de jury weg te blazen stelden de leerlingen van Sint-Bavo zich de uitdaging om het wereldrecord "dabben" te verbreken. Dat lukte: maar liefst 1531 leerlingen en leerkrachten hielden op de speelplaats minutenlang de populaire dansbeweging synchroon aan.

Grote betrokkenheid

Van alle scholen liet de Sint-Bavohumaniora de diepste indruk na op de jury. De school mag zich dan ook vanaf vandaag een jaar lang De Strafste School noemen.

Tom De Cock, MNM-Dj: "Het is opnieuw bewezen: er leeft wat op school, in elke uithoek van het land. Eén vonk, één telefoontje van de radio, en er gebeuren mirakels. We zijn bij elk jurybezoek tot tranen bewogen, omver gevallen van het lachen en stil geworden uit respect voor zoveel kameraadschap, creativiteit en energie. En er zijn grenzen verlegd: individuele, collectieve, mentale en fysieke.

Maar er kan er maar één school De Strafste zijn, en dat is de Sint-Bavohumaniora in Gent. Er was net als in alle andere deelnemende scholen ambiance, muziek, dans, spektakel, een zee van kleuren en ballonnen. Maar meer dan elders was de hele campus volledig in handen gegeven van de leerlingen, die ons tot in de details overtuigd hebben van de liefde voor hun groene stadsschool. 

Elk tafereel bewees een grote betrokkenheid van de hele schoolgemeenschap, en een gezond maatschappelijk engagement. Een plek waar je niet alleen klassieke talen of STEM-vaardigheden opsteekt, maar ook een wereldbeeld meekrijgt dat we volledig kunnen onderschrijven. We voelden er in elk detail een wederzijds respect, een samen-bouwen-aan-morgen dat we herkenden van andere scholen, maar dat in Sint-Bavo nét iets tastbaarder en vooral oorverdovend luid aanwezig was."

Hilde Crevits, Vlaams minister van Onderwijs: "De Strafste School meet het onmeetbare: de schoolcultuur, de sfeer die in elke school heerst, datgene waarmee een school zich onderscheidt van een andere school. Een school is meer dan alleen les volgen, het vormt je als persoon voor de rest van je leven. Er zijn ontelbare straffe scholen in Vlaanderen. Dat ondervind ik telkens opnieuw tijdens mijn vele schoolbezoeken. In vele Vlaamse scholen en zeker in De Strafste School zorgen leerlingen, leraren en directies samen voor een schitterende schoolsfeer én ongetwijfeld voor betere schoolresultaten. Creativiteit, diversiteit, warmte, vriendschap en humor zijn er troef."

Rino Ver Eecke, nethoofd MNM: "De voorbije dagen zag ik op sociale media over De Strafste School niets anders dan lachende en blije gezichten, uitbundige emoties, tranen van geluk, … kortom: momenten die keer op keer kippenvel bezorgden. Ook dit jaar was De Strafste School alweer hét bewijs dat jonge mensen heel wat aankunnen én dat ze samen met leerkrachten en directie de handen in elkaar kunnen slaan om het bijna onmogelijke te realiseren. Fijn om te zien dat MNM de vonk mag zijn om er een spetterend vuurwerk van te maken. Een dikke merci aan alle deelnemers én een dikke pluim voor het engagement van leerlingen en leerkrachten!”