Koningin Elisabethwedstrijd bij de VRT

De eerste Koningin Elisabethwedstrijd voor cello bij de VRT. Rechtstreekse uitzendingen van de halve finale (15-20.5) en de finale (28.5-3.6) op Klara, Canvas, canvas.be en vrtnu.be 

Op maandag 8 mei begint de allereerste Koningin Elisabethwedstrijd voor cello. Dat zorgt voor heel wat spanning en opwinding in de muziekwereld. Dat de prestigieuze muziekwedstrijd na de piano, viool en zang nu ook de cello in de kijker zet, is groot nieuws.

De VRT volgt de wedstrijd op de voet met veel informatie over de eerste ronde en integrale live-uitzendingen vanaf de halve finale.

  • Canvas zendt de halve finale (15 tot 20 mei) in Flagey live uit, zowel ’s middags (op Canvas) als ‘s avonds (op Canvas+ via het kanaal van Ketnet). Tijdens de finaleweek (29 mei tot 3 juni) strijkt Canvas zowat overal in Bozar neer. Katelijne Boon, al jarenlang het televisiegezicht van de wedstrijd, is het anker van de avondvullende liveshows. Het jonge radiotalent Clara De Decker maakt haar televisiedebuut als vliegende reporter: zij gaat zowel backstage als frontstage op zoek naar boeiende mensen en weetjes over het verloop van de wedstrijd. Beide dames zijn er zelfs al bij vanaf de eerste ronde (8 tot 13 mei). Op canvas.be, Facebook en Twitter delen ze hun impressies en inschattingen van de kandidaten.
  • Canvas.be streamt de halve finale en de finale, en brengt de hele wedstrijdmaand lang extra reportages en muziekfragmenten.  Ook vrtnu.be streamt alle uitzendingen en biedt ze een maand lang aan.
  • Voor Klara brengt Lut Van der Eycken rechtstreeks verslag uit van de avondsessies van de halve finale en de finale. Ze wordt daarbij geholpen door een panel van uitgelezen muziekkenners.  Maar Klara besteedt in mei nog veel meer aandacht aan de cello en maakt er een heuse cellomaand van. Te beginnen met De Cellosuites op zondag 7 mei.
  • DeZes/lesSix, een panel van zes jonge cellisten, volgt de hele wedstrijd op de voet en geeft commentaar op de sociale media en in de programma’s op radio en tv.

De Cello

 

“The cello is like a beautiful woman who has not grown older, but younger with time, more slender, more supple, more graceful.”
Pablo Casals

“The cello is a hero because of its register - its tenor voice. It is a masculine instrument, whereas the violin is feminine because of its soprano pitch.” 
Mstislav Rostropovich

Of de cello nu mannelijk of vrouwelijk is, laten we in het midden, als zelfs de grootste cellisten het er niet over eens zijn. Maar het is hoe dan ook een bijzonder instrument met een groot bereik en een warm timbre. Het is bovendien een populair instrument: de celloconcerten van Elgar en Dvorak en de cellosuites van Bach behoren tot de meest geliefde klassieke muziekstukken en staan steevast in de Klara Top 100.

De allereerste editie van de Koningin Elisabethwedstrijd voor cello belooft dan ook een feest te worden voor alle muziekliefhebbers. Niet in het minst voor de cellofans en de cellisten zelf, van de jongste amateurs in lokale muziekacademies tot de echte wereldtop. Dat blijkt al uit de samenstelling van de jury: nooit eerder slaagde de Koningin Elisabethwedstrijd erin zoveel internationale vedetten in de jury te krijgen. Ook aan kandidaten was er geen gebrek: uit 200 jonge cellisten koos de jury er 70 die aan de eerste ronde mogen meedoen. Vandaag weten we in welke volgorde ze aantreden en op maandag 8 mei beginnen ze aan de eerste ronde.

Publieke omroepen coproducent

Nog een primeur: voor het eerst zijn VRT en RTBf niet alleen mediapartners, maar coproducenten van het concours. De nauwe samenwerking met de organisatie geeft de radio-, televisie- en online-redacties van VRT, en dus ook de luisteraars, kijkers en surfers, nóg meer mogelijkheden om de wedstrijd vanop de eerste rij te volgen.