Volg het concours van A-Z

Op maandag 8 mei begint de allereerste Koningin Elisabethwedstrijd voor cello.  De VRT volgt de wedstrijd op van loting tot slotconcert. 

De eerste Koningin Elisabethwedstrijd voor cello bij de VRT. Met rechtstreekse uitzendingen van de halve finale (15-20.5) en de finale (28.5-3.6) op Klara, Canvas, canvas.be en vrtnu.be

De eerste ronde

Canvas.be brengt verslag uit van de loting voor de eerste ronde op vrijdagavond 5 mei. 

De website is er vanaf de eerste ronde bij, met wedstrijdverslagen, interviews en een heleboel achtergrondinformatie: over de wedstrijd zelf, over het repertoire, over de geschiedenis van de cello, enz. 

De facebookgroep Koningin Elisabethwedstrijd van Canvas brengt non stop verslagen en impressies, en het publiek kan er in dialoog gaan met de redactie.

Het jongerenpanel DeZes-lesSix hebben hun eigen facebookgroep Dezes-lessix

Canvas.be en Canvas organiseren ook een zoektocht naar de grootste cellist aller tijden vanaf het begin van de wedstrijd kunt u, uw stem uitbrengen op Canvas.be

De halve finale van 15/5 tot 20/5

Op zaterdag 13 mei rond middernacht heeft juryvoorzitter Arie Van Lysebeth bekendgemaakt welke 24 kandidaten naar de halve finale doorgaan.

Volgorde van de optredens [PDF]

U vindt een overzicht van de 24 cellisten op de website van de organisatie

 

Via Klara

Klara zendt de halve finale uit vanuit Studio 4 aan het Flageyplein. Van 19 tot 20 uur presenteert Lut Van der Eycken een samenvatting van de namiddagsessie, en vanaf 20 uur volgt ze de avondsessie rechtstreeks. Tussendoor heeft Lut gesprekken met panelleden, musici en kandidaten. Ook de jonge musici van het jongerenpanel DeZes-lesSix zijn dit jaar weer van de partij.

De Klara-panelleden in de halve finale :

 • Maandag 15 mei: France Springuel
 • Dinsdag 16 mei: Jaap Kruithof
 • Woensdag 17 mei: Justus Grimm
 • Donderdag 18 mei: Veerle Simoens
 • Vrijdag 19 mei: Viviane Spanoghe
 • Zaterdag 20 mei: Benjamin Glorieux

Maandag 15 mei tot vrijdag 19 mei: telkens van 19 tot 23 uur - Zaterdag 14 mei: van 19 uur tot en met de bekendmaking van de finalisten

Via Canvas.be en VRT NU

Alle concerten van de halve finale en de finale worden live gestreamd op canvas.be en ook op VRT NU, waar de uitzendingen een maand lang beschikbaar blijven.

Via Canvas

Canvas zendt de halve finale (maandag 15 tot zaterdag 20 mei) in Studio 4 van Flagey rechtstreeks en integraal uit.

De namiddagsessies (15 tot 18 uur) zijn te volgen op Canvas en worden gepresenteerd door Katelijne Boon.

Tijdens de avondsessies (20 tot 23.15 uur) neemt Canvas+ (op het kanaal van Ketnet) de presentaties van Lut Van der Eycken op Klara over. 

In iedere sessie hoort het publiek vier van de 24 halve finalisten aan het werk. Elke halve finalist treedt twee keer op, op twee verschillende dagen. De eerste twee kandidaten van elke sessie spelen een concerto, begeleid door het Orchestre Royal de Chambre de Wallonie onder leiding van Frank Braley. De andere twee kandidaten vertolken een recital. Elke kandidaat bereidt twee recitalprogramma’s voor, waaruit de jury er één kiest. De kandidaten die het recital brengen, spelen ook het verplicht werk Chacun(e) sa Chaconne van Annelies Van Parys.

Op zaterdagavond 20 mei worden rond middernacht de namen van de twaalf finalisten bekendgemaakt.

Het opgelegd werk

De documentaire Opgelegd werk van regisseur Brecht Vanhoenacker volgt de finalisten van de Koningin Elisabethwedstrijd voor viool in 2015 tijdens hun verblijf in ‘De Kapel’. 

In volledige afzondering en op acht dagen tijd moeten de 12 laureaten het opgelegde werk en een concerto naar keuze instuderen. De documentaire toont hoe zij zich voorbereiden, met de druk leren omgaan en hoe zij denken over de muziek, hun instrument, het concours, hun verleden, maar ook hun toekomst.
Op zondag 21 mei om 18.15 uur op Canvas en vrtnu.be.

Finaleweek: 29/5 tot 3/6

Klara

Klara brengt alle concerten van de finale live, met commentaar van de panelleden en van het jongerenpanel DeZes-lesSix. Lut Van der Eycken presenteert het programma. Telkens vanaf 19 uur.

 • Maandag 29 mei: Arne Deforce, Viviane Spanoghe en Jaap Kruithof
 • Dinsdag 30 mei: Amy Norrington, Jeroen Reuling, Benjamin Glorieux
 • Woensdag 31 mei: Séraphine Stragier, Etienne Siebens, Jaap Kruithof
 • Donderdag 1 juni: Veerle Simoens, Marc Erkens, Benjamin Glorieux
 • Vrijdag 2 juni: Claudine Steendackers, Justus Grimm, Jaap Kruithof
 • Zaterdag 3 juni: France Springuel, Jaap Kruithof, Benjamin Glorieux

Canvas en VRT NU

De finale vindt plaats in de zaal Henry Le Boeuf van het Paleis voor Schone Kunsten. De eerste vijf finale-avonden, van maandag 29 mei tot vrijdag 2 juni, zijn live te volgen op Canvas+ (via het kanaal van Ketnet) en via VRT NU, telkens van 20 tot 22.45 uur. De laatste finalesessie, op zaterdag 3 juni, wordt rechtstreeks uitgezonden op het eigen Canvas-kanaal, vanaf 20 uur tot de proclamatie, na middernacht.  

Nog meer dan vorige jaren wil Canvas tijdens de finale-avonden het wedstrijdgebeuren zelf in de verf zetten. De tafel van Katelijne Boon in Bozar wordt de hub van waaruit een panel van cellisten en muziekliefhebbers de wedstrijd becommentarieert. De panelleden zijn topcellisten als France Springuel, Viviane Spanoghe en Justus Grimm; componisten als Dirk Brossé en Wim Henderickx;  pianist Julien Libeer; en melomanen als Dirk de Wachter, Haider Al-Timimi en Annick Segal.

Clara De Decker trekt elke avond doorheen Bozar op zoek naar boeiende mensen en wedstrijdverhalen. Ze praat met de kandidaten, met de dirigent en de orkestleden of met kenners in het publiek. Op het einde van elke wedstrijdavond spreekt ze af het met het jongerenpanel DeZes-lesSix, dat zijn oordeel geeft over de prestaties van hun leeftijdsgenoten.

Elke avond treden er twee finalisten op met Brussels Philharmonic, onder leiding van Stéphane Denève. Zij spelen elk een concerto naar keuze en het onuitgegeven werk dat speciaal voor de cellowedstrijd is geschreven.  Op de laatste finaleavond maakt de jury rond middernacht de rangschikking van de laureaten bekend.

Hoogtepunten en slotconcert

Daags na de finale, op zondag 4 juni om 21.05 uur brengt Canvas een samenvatting van de muzikale hoogtepunten van de wedstrijd, gepresenteerd door Katelijne Boon en Clara De Decker. 

Op zondag 15 juni is er om 20 uur op Canvas+ (via het kanaal van Ketnet) het Slotconcert met de eerste drie laureaten in het Paleis voor Schone Kunsten. De laureaten worden begeleid door het Antwerp Symphony Orchestra (tot voor kort bekend als De Filharmonie) onder leiding van Muhai Tang. Katelijne Boon presenteert dit Slotconcert.


Klara zendt het Laureatenconcert op 13 juni en het Slotconcert op 15 juni rechtstreeks uit, telkens vanaf 20 uur.