"Voor de ronde" genomineerd voor TVBawards 2017

De VRT en Mobile Viewpoint zijn genomineerd voor de TVBawards 2017. Een belangrijke prijs voor technologische innovatie bij televisieproductie.

© VRT 2017

De VRT en Mobile Viewpoint werden genomineerd in de categorie 'live-production' met de Canvas-uitzending 'Voor De Ronde',  waarin Ruben Van Gucht werd gevolgd tijdens zijn Ronde van Vlaanderen.

In deze categorie neemt de Vlaamse publieke omroep het op tegen o.a. Fox Sports met de Super Bowl. De TVBawards worden uitgereikt op 7 juni in Londen.

Wat is er zo vernieuwend aan deze uitzending? En wat is het belang van dit project voor de VRT? 

Een gek idee van Canvas

Luc Mertens van de directie Technologie en operaties : “Canvas kwam met een gek idee. Ze wilden “slow-television” maken: Ruben Van Gucht de hele dag live volgen terwijl hij het volledige parcours van de Ronde Van Vlaanderen met de fiets aflegt. Zo'n tv-uitzending duurt lang en mobiele middelen inzetten is duur. Het beschikbare budget was beperkt, waardoor we op zoek gingen naar alternatieven. In dit geval door een bestaande  technologie op een vernieuwende manier in te zetten.”

Wim Robberechts

Vernieuwende manier om een live-uitzending te maken

Om de Ronde van Ruben Van Gucht in beeld te brengen, gebruikten we het publieke 4G-netwerk. Hierbij worden 4G-signalen gebundeld, om zo de beelden en audio door te sturen. Het was de uitdaging om niet alleen de video maar ook audio, intercom, … synchroon, met aanvaardbare kwaliteit en zonder al te grote vertraging door te sturen en te verwerken. Los van de gebruikte technologie (uiteindelijk gebruikten we bestaande technologie) zat het belang van dit 'experiment' vooral in de vernieuwende manier om een live-uitzending te maken en een nieuwe manier van samenwerken. Samen met collega's van verschillende afdelingen gingen we op zoek naar de meest geschikte manier om het 'gekke idee' van Canvas te realiseren. De VRT heeft hiervoor ook nauw samengewerkt met externe partners.

Eerste grote test

“Dit was de eerste grote test van deze omvang voor de VRT. We zijn zeer tevreden met het eindresultaat, want het potentieel van deze nieuwe technologie is bevestigd. Dat is niet alleen fijn voor ons, maar ook voor Canvas, die ons het vertrouwen gaf om dit in te zetten voor een van hun producties. Het was ook een succes voor Canvas en hun kijkers, die via sociale media zeer enthousiast reageerde op de uitzending”, aldus Mertens.

Wim Robberechts

Een enthousiaste collega: "voor dit soort dingen ben ik bij de VRT beginnen werken. Niet enkel om met topmateriaal aan de slag te gaan, maar ook om aan vernieuwende experimenten als deze mee te kunnen werken." 

De toekomst

Een paar weken geleden werd voor Stubru de kick-off van Music for Live met dezelfde technologie en productiemethode gerealiseerd. De VRT blijft ook verder werken om deze productiemethode te verbeteren en zoeken naar opportuniteiten om ze in te zetten. Uiteraard is het ook uitkijken naar de komst van 5G. 

Dit kan u misschien ook interesseren ?

woensdag 17 mei 2017
17 mei 2017