VRT herdenkt WO I in 2017 en 2018

Na 2014 wordt 2017 voor België het drukste herdenkingsjaar van 100 jaar Groote Oorlog. Een eeuw later wil Vlaanderen de slachtoffers herdenken en stilstaan bij het oorlogsgeweld overal ter wereld. 

Een boodschap van vrede, verdraagzaamheid en internationale solidariteit loopt als rode draad door de vele activiteiten die de volgende twee jaar worden georganiseerd. Maar ook Australiërs, Nieuw-Zeelanders, Canadezen, Britten, Engelsen, Schotten en Welshmen, Ieren uit Noord en Zuid: ze komen dit jaar allemaal naar ons land om er ook hun slachtoffers en bepalende momenten in hun geschiedenis te herdenken.

De VRT-netten nemen het thema “100 jaar Groote Oorlog” de komende twee jaren op in hun aanbod.

De Mijnenslag (7 juni) en Kraterfront (10 juni)

100 jaar geleden op 7 juni was  Zero Hour het signaal om een reeks mijnen in de regio van Mesen tot ontploffing te brengen. De kraters in het landschap getuigen nu nog van de impact  van de Mijnenslag.

In het kader van deze herdenking en het evenement het Kraterfront in de Westhoek brengt Radio 2 West-Vlaanderen een 4-delige radioreeks met verhalen die verbonden zijn aan voorwerpen uit de Eerste Wereldoorlog, De reeks wordt uitgezonden in het regionaal middagprogramma van dinsdag 6 juni tot en met vrijdag 9 juni 2017 tussen 12 en 13u. 

Woont u buiten West-Vlaanderen?
Dan kunt u deze uitzendingen volgen via Radioplus.be

VRT NWS herdenkt 2017

‘Het journaal’, ‘De ochtend’ en ‘De wereld vandaag’ zullen de komende weken terugblikken op de laatste jaren van de Groote Oorlog, met reportages over de belangrijkste gebeurtenissen en met boeiende verhalen.

Ook de journaals op radio, televisie en deredactie.be zullen ruim aandacht besteden aan o.a. de internationale herdenking van de historische Mijnenslag, die op 7 juni zal bijgewoond worden door binnen- en buitenlandse vertegenwoordigers van regeringen en koningshuizen.

Pascale Mertens, Thijs Mauroo en Peter Decroubele brengen verslag uit voor radio en televisie. Ook de ploeg van het kinderjournaal Karrewiet brengt een achtergrondreportage.

Op deredactie.be kan u de verslaggeving terugvinden onder de rubriek 14-18.

100 jaar Slag bij Passendale

© VRT

Op 30 en 31 juli  zijn alle ogen gericht op Passendale voor de herdenking van de Slag bij Passendale of de Derde slag bij Ieper.

Op zondag 30 juli brengt Eén om 20u30 een compilatie van reeks 1 van Ten Oorlog, gevolgd door de live uitzending van het herdenkingsevenement op de Grote Markt van Ieper.

Vanaf vrijdag 28 juli is er wekelijks om 22u15 de vijfdelige internationale topreeks ‘Parade’s End’ met Benedict Cumberbatch en Rebecca Hall in de hoofdrol. Deze reeks werd voor een groot deel opgenomen in Vlaanderen met een Vlaamse crew. 

Op 31 juli volgt Canvas vanaf 13u live de Britse plechtigheid vanop de begraafplaats Tyne Cot in Zonnebeke.

 

Radio Gaga deluxe

Radio 2 en Klara zijn mediapartners van het Gone West – programma. In de zomer van 2018 verleent Canvas haar medewerking aan “Waterfront’, het grote publieksparticipatieproject van Gone West.  Er is een “Radio Gaga De Luxe“ met Joris Hessel en Dominique Van Malder die voor en tijdens het Waterfront persoonlijke verhalen en “boot-schappen” verzamelen bij de deelnemers.