De Tour 2017 bij de VRT

Rechtstreekse verslagen en veel Tour-beleving vanaf 1 juli op radio, televisie en online.

 Op zaterdag 1 juli gaat in het Duitse Düsseldorf de 104de Ronde van Frankrijk van start.  Drie weken later, op zondag 23 juli, weten we of Chris Froome zichzelf opvolgt en z’n vierde eindzege kan pakken. 

De VRT brengt naar goede gewoonte op radio en televisie en online verslag uit van de Ronde, met rechtstreekse uitzendingen op Eén (en deels op Canvas), Radio 1 en Sporza.be.

Karl Vannieuwkerke is er vanaf dag één bij met zijn talkshow Vive le vélo, waarin hij samen met twee gasten op sfeervolle locaties de balans opmaakt van de afgelopen Tourdag. Eén heeft daarnaast ook nog enkele andere wielerspecials in petto.

Bij Radio 1 is hebben ze een nieuwe commentator: tijdens de eerste Tourweek krijgt Christophe Vandegoor het gezelschap van niemand minder dan Sven Nys.

Op MNM is er opnieuw Tour of Beauty, waarin Ann Reymen en Stan Vanderwaeren drie weken lang dagelijks een vrouw uitnodigen die iets te maken heeft met wielrennen.

In Plage préfereé op Radio 2 komt Frankrijk-kenner Bart Van Loo tijdens de Tour dagelijks op bezoek voor een babbel over Frankrijk.

Bij Studio Brussel geeft Maarten Vangramberen elke ochtend tussen 9 en 10 uur een update vanuit de Tourkaravaan.

Spannende Tour

Met passages door de vijf bergketens van Frankrijk - Vogezen, Jura, Pyreneeën, Centraal Massief en Alpen - zijn de lastige ritten gespreid over de hele Tour. Zo wil de 104e editie van de Ronde van Frankrijk kansen geven aan aanvallende coureurs om de hegemonie van sterke teams te doorbreken: In totaal moeten de renners 3540 kilometer afleggen in 9 vlakke ritten, 5 bergritten en 2 tijdritten. Le Grand Départ op 1 juli is in Düsseldorf met een korte tijdrit. De tweede rit komt aan in België, in Luik. Tijdens de laatste week zijn er twee zware bergritten in de Alpen en op de voorlaatste dag een tijdrit in Marseille.

Het belooft een spannende Tour te worden. De Brit Chris Froome is minder uitgesproken favoriet dan de voorbije jaren. Tot zijn belangrijkste uitdagers behoren de Australiër Richie Porte, de Colombiaan Nairo Quintana, de Spanjaarden Alberto Contador en Alejandro Valverde, de Italiaan Fabio Aru, de Fransman Romain Bardet en de Deen Jakob Fuglsang. Voor spektakel zorgt ongetwijfeld ook weer de Slowaak Peter Sagan, die met een zesde groene trui het record van Erik Zabel kan evenaren. Van de Belgen moeten we niet meteen veel verwachten voor het eindklassement, maar er zijn er wel een heleboel die die etappes kunnen kleuren en eventueel winnen, onder meer Serge Pauwels, Thomas De Gendt, Greg Van Avermaet, Oliver Naesen, Philippe Gilbert, Tim Wellens en Tiesj Benoot. 

Alle ritten live op Eén (en Canvas)

De Tour 2017 is helemaal live te volgen op Eén, met commentaar van Michel Wuyts en José De Cauwer. Renaat Schotte sprokkelt interviews voor en na de ritten. 

Maarten Vangramberen reist mee met de Tourkaravaan en brengt in Het journaal verslag uit aan het thuisfront. 

Op dagen wanneer het ritverslag uitloopt tot na 18.00 u. gaat de uitzending over van Eén naar Canvas. Dat is het geval bij de eerste en de laatste etappe, op 1 en 23 juli, en verder ook op 12 juli en 16 juli.  Alle informatie over de diverse etappes en de uitzendingen vindt u verderop in het rittenschema. 

Dagelijkse terugblik in Vive le vélo

In Vive le vélo blikt Karl Vannieuwkerke elke avond in goed gezelschap en op een tot de verbeelding sprekende locatie terug op de voorbije Tourdag. Karl begint eraan op zaterdag 1 juli in het mooie Düsseldorf.  Alleen op de eerste rustdag - op maandag 10 juli - geeft hij verstek, omdat ook de Vive le Vélo-karavaan dan de verplaatsing moet maken van de Alpen naar de Dordogne.

De gasten liggen nog niet allemaal vast, maar goed volk is het alleszins. Onder meer Iljo Keisse, Emma Johansson, Thomas Van der Plaetsen, Daan Hugaert, Zouzou Ben Chikha, Sven Nys, Eric Goens, Kris Bosmans, Sofie Goos, Björn Leukemans, Goedele Wachters, Leo van Vliet, Wannes Cappelle, Lidewey van Noord, Jolien D’hoore en Wout van Aert hebben hun komst al bevestigd. Allemaal zullen ze aanschuiven aan de Tourtafel van Karl die zoals elk jaar speciaal voor Vive le vélo wordt ontworpen.  

Sammy Neyrinck brengt dagelijks een reportage uit de buik van het peloton. Ook de rijke Tour-geschiedenis komt uitgebreid aan bod. En natuurlijk wordt er ook veel aandacht besteed aan alle pracht die Frankrijk te bieden heeft.

Maarten Vangramberen ontvangt elke avond de renner van de dag aan zijn tafel. Naar goede gewoonte draagt Vive le vélo ook een steentje bij voor het goede doel. Maarten laat zijn presentatietafel handtekenen door alle prominenten die er plaatsnemen. Door te sms’en kunnen de kijkers de tafel winnen.  De opbrengst van de sms’jes gaat naar Kom op tegen kanker. 

 

Radio 1 en de Tour

Ook dit jaar wielerliefhebbers en Frankrijk-fans de Ronde van Frankrijk op de voet volgen op de radio, dankzij Sporza Tour op Radio 1. Vanaf 13 uur woren ze elke dag ondergedompeld in de Tour- en vakantiesfeer vanuit Frankrijk. En voor het eerst is meervoudig wereldkampioen veldrijden Sven Nys ook te horen in Sporza Tour op Radio 1. Nys geeft samen met Christophe Vandegoor commentaar tot de eerste rustdag, en nadien neemt Frank Hoste de plaats in van Nys. Carl Berteele zorgt dan weer voor interviews en flitsen vanop de motor.

De presentatie in Brussel is in handen van Tom Vandenbulcke en Gert Geens. Zij ontvangen gasten van binnen en buiten de sportwereld, maar er is ook veel aandacht voor het tennistoernooi van Wimbledon, want voor het eerst valt dat volledig samen met de Tour. Dirk Gerlo houdt ons op de hoogte van de prestaties van de nationale en internationale toppers.

Voorts maken reporters Ward Bogaert en Mathias D’Hondt in het zog van de Tour-karavaan een roadtrip door Frankrijk. En er is ook uitstekende zomerse én Franse muziek, zo brengen onder meer Bent Van Looy en Isolde Lasoen elke dag een originele Franse plaat mee.

 

De Tour van sporza.be

Zoals elk jaar zit sporza.be dicht op het wiel van de renners tijdens de Ronde van Frankrijk. Alle ritten worden live gestreamd en kunnen vanaf de start met tekstupdates gevolgd worden. Op de gewone site, maar ook mobiel op m.sporza.be.

Sporza.be bundelt alle nieuwtjes uit het peloton. Je vindt er alle verslagen, interviews, analyses en de leukste filmpjes uit de Tour. En natuurlijk ook alle uitslagen en klassementen.

Volg Sporza zeker ook op Facebook, Twitter en Instagram voor een blik achter de schermen en een duik in de rijke geschiedenis van de Tour.

Tour of beauty bij MNM

© VRT Joost Joossen

Ook MNM heeft aandacht voor de Ronde van Frankrijk. Drie weken lang krijgen Ann Reymen en Stan Vanderwaeren in Tour Of Beauty bezoek van vrouw die iets te maken heeft met wielrennen. Op weekdagen van 12 tot 13 uur en tijdens de weekends van 13 tot 14 uur. Vanaf zaterdag 1 juli.

Ze praten over koers, maar vooral over alles wat er rond de koers hangt. De fijnste weetjes over het leven van een renner en heel de entourage komen we bij MNM te weten van onder meer  Jasmine Vangrieken, Claudia Van Avermaet, Lotte Kopecky, Romina en Stephanie Planckaert. Tour of Beauty heeft ook ogen in de koers met bijvoorbeeld kok Carol van Lotto-Soudal, maar ook met Elke Weylandt, die elke dag een selfie gaat nemen met iemand in de Tourkaravaan. Zij is persverantwoordelijke voor Trek-Segafredo. We kunnen haar foto’s zien onder de hashtag #TourOfElke. Uiteraard wordt elk straf verhaal uit de koersactualiteit extra belicht met een grote dosis extrasportieve dingen.

Onder het motto ‘Wielrennen voor Dummies’ heeft Ann Reymen leuke video’s gemaakt met miniatuurfietsjes. Zo leren we bijvoorbeeld alles over een ‘chasse patate’  en over ‘waaiers’.

In de Ochtendshow bespreekt Stan Vanderwaeren elke dag de rit van de dag en houden we de actualiteit in de gaten én de Avondshow pikt de dames terug op als er bijvoorbeeld een Belg wint of goed gereden heeft. De insteek blijft de vrouwelijke kant van de koers. Als bijvoorbeeld Serge Pauwels een rit wint, dan belt MNM met Ine Beyen. 

 

Rit- en uitzendschema Tour 2017 op Eén en Canvas