Nederlandse Turk in Turkije

Schrijver Özcan Akyol kijkt door de ogen van zijn familie naar Turkije. Vanaf maandag 3 juli op Canvas en VRT NU

Tijdens de zomervakantie programmeert Canvas na Terzake dagelijks een langere reportage(reeks).  De spits wordt afgebeten door de Nederlands-Turkse schrijver/journalist Özcan Akyol, Eus voor de vrienden. In de vijfdelige reeks De neven van Özcan Akyol gaat hij op zoek naar zijn familie in Turkije, een land dat woelige tijden beleeft en in volle verandering is.

Özcan reist het hele land door en bezoekt verschillende generaties van zijn familie langs vaders- en moederskant. Het gaat om neven, nichten, ooms en tantes in alle sectoren van de Turkse samenleving. De reis levert hartverwarmende en ontroerende ontmoetingen op met familieleden die Özcan vaak voor het eerst ziet.

In de reeks komen de grote thema’s en ontwikkelingen in Turkije aan bod, maar dan vooral bekeken door de ogen van Özcans familie.  

Van maandag 3 tot vrijdag 7 juli om 20.30 u. op Canvas en vrtnu.be

Van barman tot zakenman

Zijn zoektocht voert hem door het prachtige achterland van Turkije, maar ook de grote steden en de bekende toeristische kusten. De reis voert langs Sivas, Ankara, Antalya, Kayseri en Istanbul, waar hij onder meer een dorpshoofd, schoonheidsspecialistes, studenten, een chirurg, zakenmannen, schoenmakers en een barman ontmoet. Allemaal zijn ze familie van Özcan. En allemaal tekenen ze in hun eigen bewoordingen de landkaart van het Euraziatische land en voorzien ze die in meer of minder uitgesproken verhalen van kanttekeningen.

De stem van het volk

Özcan Akyol: “Turkije bevindt zich al een tijd in het brandpunt van het internationale nieuws. Maar zelden horen we daarbij de stem van de gewone mensen die daar dagelijks mee te maken hebben, zoals in dit geval mijn eigen familie. Hoe ze ermee omgaan en hoe ze dat doen, dat is de kern van deze serie. Al vrij snel merkte ik dat de wordingsgeschiedenis van mijn familie nauw verweven is met die van Turkije. Daarnaast wilde ik een idee krijgen van wat er met mij was gebeurd, als mijn vader en moeder destijds niet naar Nederland zouden zijn gekomen als gastarbeiders. Het werd een intense zoektocht, soms emotioneel, vaak verwarrend en ontluisterend.

Diversiteit

Özcan benadrukt dat hij in de serie geen journalistiek beeld van het land wil schetsen, maar in een persoonlijke zoektocht wil kennismaken met zijn grote en wijdverspreide familie. “In ‘deze reeks laat ik aan de hand van particuliere verhalen zien dat de Turkse bevolking allesbehalve homogeen is. Dat we daarmee ook een beeld krijgen van de huidige Turkse samenleving, in al haar facetten en met alle oude en nieuwe ontwikkelingen die er spelen, is evident en onvermijdelijk”, aldus Akyol.

Özcan Akyol

Özcan Akyol is schrijver en journalist. Hij schreef de romans Eus en Turis, maar ook columns in onder andere het Algemeen Dagblad, de VARA-gids, Helden en Nieuwe Revu. Daarnaast is hij regelmatig te gast bij De wereld draait door en Studio voetbal.