Danny in Arabistan

De Nederlands-Libanese journalist Danny Ghosen onderzoekt wat jongeren in Arabische landen beweegt en inspireert. 

Danny Ghosen: “De Arabische wereld bestaat niet alleen uit idioten die zichzelf opblazen, maar er zijn ook gewoon normale mensen zijn die elke dag opstaan en er het beste van proberen te maken.”

 

In de vijfdelige reeks Danny in Arabistan onderzoekt de Nederlands-Libanese journalist Danny Ghosen wat jongeren in Arabische landen beweegt en inspireert. Daarvoor trekt hij naar Palestina, Libanon, Tunesië, Egypte en Jordanië.

De Arabische wereld roept bij vele mensen vooral beelden van oorlog en onderdrukking op. Maar dat is een al te beperkt en eenzijdig beeld. Het is een veelzijdige regio met heelverscheiden mensen, met uiteenlopende idealen. Danny Ghosen zoekt een aantal van hen op en volgt hen in hun dagelijkse leven, vaak tegen de achtergrond van conflicten en revoluties.

Vanaf maandag 24 juli op 20.20 u, na de reguliere uitzending van Terzake

Libanese Nederlander

Danny Ghosen is een Nederlandse journalist en presentator. Hij is van Libanese afkomst en groeide op in een christelijke familie in Beiroet. Op 15-jarige leeftijd kwam hij als vluchteling naar Nederland. Hij studeerde journalistiek en werkte onder meer bij PowNed, de Evangelische Omroep en NTR. Hij spreekt Arabisch en dat was natuurlijk een enorm voordeel bij het maken van Danny in Arabistan.

Lastige journalist

Danny Ghosen heeft de reputatie een doorzettende, soms vervelende journalist te zijn. Dat is niet evident in Arabische landen. “Pers is niet erg welkom in sommige landen”, zegt hij daarover. “Dat is moeilijk. Bijna alle landen konden we in principe redelijk makkelijk binnenkomen, alleen filmen is moeilijk en over bepaalde onderwerpen kun je beter niet praten. Je wordt gewoon continu in de gaten gehouden. In de meeste, of eigenlijk alle Arabische landen bestaat persvrijheid niet. Dus je moet als journalist anders omgaan met de omstandigheden. Dat was voor mij de grootste uitdaging. In Jordanië bijvoorbeeld, kun je niets over de koning vragen, behalve dan hoe goed hij wel niet is. Als je iets anders vraagt over de koning, of als die mensen iets negatiefs zeggen, dan word je gewoon opgesloten. Daar moet je ook mee uitkijken. Dat is een uitdaging om te maken.”

Aflevering 1 : Palestina – maandag 24 juli

In de eerste aflevering reist Danny naar Palestina. In de Gazastrook ervaart hij hoe het is om te moeten overleven in een stad die al tien jaar van de buitenwereld is afgesloten. Bijna twee miljoen mensen wonen er op een oppervlakte van nauwelijks 365m². De grens met Israël, maar ook die met Egypte is hermetisch afgesloten. De werkloosheid is immens. De toekomstmogelijkheden voor jongeren quasi onbestaande. Op de westelijke Jordaanoever is er iets meer vrijheid. Danny raakt er verzeild in een protest tegen de Israëlische nederzettingen

Aflevering 2: Libanon – dinsdag 25 juli

Danny keert terug naar Libanon, het land waar hij geboren is en opgroeide. Er is tegenwoordig weer vrede in Libanon, maar het land gaat nu gebukt onder een enorme stroom vluchtelingen uit Syrië. Danny onderzoekt de problemen en spanningen die dat met zich meebrengt. Maar Beiroet, de hoofdstad van Libanon, staat in het Midden-Oosten ook bekend als een uitgaansstad, dus er is ook nog tijd voor een feest.

Aflevering 3: Jordanië – woensdag 26 juli

Jordanië staat bekend als een relatief veilig land in een gevaarlijke regio. Maar hoe lang nog? Radicalisering van jongeren ligt op de loer, de toeristenindustrie is ingestort en vluchtelingen uit Syrië komen de grens over. Praten over deze problemen of kritiek formuleren op de regering is niet mogelijk. De geheime dienst luistert overal mee. Ook Danny wordt in de gaten gehouden tijdens de opnames. Zijn mensen bereid hun vrijheid op te geven voor veiligheid? Hebben ze een keus? Danny gaat op zoek naar verhalen van jongeren die strijden voor hun vrijheid en voor hun land.

Aflevering 4: Egypte – donderdag 27 juli

Is het vuur van de revolutie gedoofd? In Egypte is er weinig dat nog herinnert aan de opstand van 2011. Er is geen werk, geen vrijheid, geen toekomst. De nieuwe president Sisi treedt keihard op tegen elke vorm van kritiek. En toch is er meer mogelijk dan je op het eerste gezicht zou denken. Danny gaat op zoek naar mensen die hun nek durven uitsteken: kunstenaars, komieken, muzikanten, …

Aflevering 5: Tunesië – vrijdag 28 juli

In Tunesië kun je een biertje bestellen op het terras en lopen de meeste meisjes rond zonder hoofddoek. Tunesië is anders dan de meeste Arabische landen, maar is het ook echt een modern land? En waarom komen de meeste IS-strijders eigenlijk uit Tunesië? Danny onderzoekt hoe vrij je echt bent als je opgroeit in Tunesië.