Peter Verlinden ontmoet zoon Mobutu

Op vrijdag 21 juli brengt Terzake een lange special waarin Peter Verlinden praat met de oudste zoon van Joseph Mobutu Sese Seko.

Peter Verlinden:  "Bovenop de puinhoop van het Mobutisme ligt er nu zoveel nieuw puin dat een mens wel eens zou vergeten wat die erfenis van Mobutu nu ook weer werkelijk was."

20 jaar later

Precies twintig jaar geleden kwam een einde aan het bewind van Joseph Mobutu Sese Seko over Zaïre/Congo. In mei 1997 vluchtte hij uit zijn land en amper vier maanden later stierf hij in Rabat, Marokko, aan prostaatkanker. Zijn weduwe en enkele kinderen en kleinkinderen wonen nog altijd in Rabat, waar Mobutu ook begraven ligt.

Peter Verlinden zoekt er zoon Nzanga Mobutu op, de man die in 1997 als jonge twintiger woordvoerder was van zijn vader en in diens opdracht hoge internationale contacten onderhield. Nzanga Mobutu is een bevoorrechte getuige van ‘het einde van Mobutu’.

Samen bezoeken ze het mausoleum van Mobutu Sese Seko op het christelijk kerkhof ‘Pax’ in Rabat. Voor het eerst vertelt Nzanga op die gevoelige plek over het einde van zijn vader, de vlucht en zijn dood. 

De erfenis van Mobutu

In een lang gesprek in de tuin van één van de huizen waar de familie lang heeft gewoond, maakt hij de balans op van de dictatuur van zijn vader en de economische puinhoop waarin Congo in de loop van die 32 jaar is terechtgekomen.

Daarbij wijst hij erop dat Congo er vandaag niet beter aan toe is: “Ik weet niet of hij zomaar de corruptie aanvaardde. Ik weet wel dat wat er nu gebeurt vele malen erger is. Het verwondert me telkens weer dat er altijd gepraat wordt over het regime-Mobutu met inderdaad zijn zwakheden, zonder het te hebben over de situatie van vandaag, die onvergelijkbaar slechter is. Ik ben de eerste om ermee akkoord te gaan dat een staat correct beheerd moet worden. Als je een publiek persoon bent die werkt met overheidsmiddelen, dan moet er de grootst mogelijke transparantie bestaan over wat je met die middelen doet. Geen enkel probleem daarmee. Ik kan alleen niet begrijpen waarom vandaag niet diezelfde vragen gesteld worden. Het gaat telkens weer over het geval Mobutu maar er is zoveel meer en zeker nu.”

Nzanga Mobutu was onder de huidige president Joseph Kabila drie jaar lang minister en vluchtte in 2010 weer het land uit.