Vijfde seizoen Alleen Elvis blijft bestaan

In New York, Genua, over de taalgrens en doorheen Vlaanderen graven 8 kleppers in hun beeldgeheugen.

Luc Alloo was destijds de eerste gast en sindsdien schoven er 64 kleppers aan bij Thomas Vanderveken aan tafel. Dit najaar komen er opnieuw acht bij.

In New York, Genua, over de taalgrens en doorheen Vlaanderen graven ze nu al diep in hun beeldgeheugen: een passionele regisseuse, een internationaal gelauwerde fotografe, een creatief televisiegenie, een ethische ondernemer, een erudiete Nederlandse dichter, een Waalse journaliste en een hoogleraar psychoanalyse vertellen dit najaar over hun passies en verwondering in het nieuwe seizoen van Alleen Elvis.

Maar de spits wordt afgebeten door Trixie Whitley, op zaterdag 2 september om 22.10 u. op Canvas en vrtnu.be.

Gloednieuw decor

Speciaal voor dit jubileumjaar kreeg Alleen Elvis een gloednieuw decor en logo. Het programma gaat er dus helemaal anders uitzien, maar verder blijft alles hetzelfde: aan de hand van negen door henzelf gekozen videofragmenten praat Thomas Vanderveken met zijn gasten over leven en werk, over motivatie en inspiratie.

 

Eerste gast: Trixie Whitley

"Wat ik super vind aan Alleen Elvis blijft bestaan, is dat ik tijd krijg om echt over mijn passies te praten."

Beyoncé is fan, rocklegende Patti Smith kwam naar een van haar concerten en Marianne Faithfull vroeg haar voor een duet. En op 2 september drukt de Vlaams-Amerikaanse muzikante Trixie Whitley op de play-knop van een nieuw seizoen van Alleen Elvis blijft bestaan

Trixie Whitley, op zaterdag 2 september om 22.10 u. op Canvas en vrtnu.be.

 

Tweede gast: Bart De Pauw

In de tweede aflevering van het vijfde seizoen Allleen Elvis blijft bestaan ontvangt Thomas Vanderveken televisiemaker Bart De Pauw. De bedenker van een aantal van de meest populaire Vlaamse tv-programma’s in de voorbije 20 jaar, brengt voor één keer zijn eigen favoriete beeldfragmenten mee.

Bart De Pauw, op zaterdag 9 september om 22.10 u. op Canvas en vrtnu.be.

 

Derde gast: Beatrice Delvaux

Op zaterdag 16 september steekt Alleen Elvis blijft bestaan de taalgrens over. Of toch niet helemaal. Want Belgischer dan Béatrice Delvaux bestaat niet. Ze is geboren in Wallonië, woont in Vlaanderen en werkt in Brussel. Al meer dan 30 jaar houdt ze met heel haar hart van ‘haar krant’, Le Soir. 

Zaterdag 16 september om 22.20 u. op Canvas en vrtnu.be. 

Vierde gast: Ilja Leonard Pfeijffer

Alleen Elvis blijft bestaan zet zijn deuren ook open voor één van de meest eigenzinnige stemmen in de Nederlandse letteren: dichter, romanschrijver, columnist, opiniemaker en criticus Ilja Leonard Pfeijffer. Een man die de wereld herschept in woorden en de polemiek niet schuwt.

Zaterdag 23 september om 22.10 u. op Canvas en vrtnu.be. 

Vijfde gast: Mashid Mohadjerin

Met de Iraans-Belgische fotografe Mashid Mohadjerin ontvangt Thomas Vanderveken iemand die al heel haar volwassen leven intensief met beelden bezig is. In 2009 raakt ze de wereld met een foto van bootvluchtelingen. Ze won er de World Press Photo Award mee.

In haar werk zet ze altijd de mens en zijn identiteit centraal. Ze reist de wereld rond op zoek naar beelden van migratie en ontheemding. En naar de verhalen van de mensen achter die beelden. Ook zij zelf heeft zo’n verhaal.

Zaterdag 30 september omstreeks 22.10 u. op Canvas en vrtnu.be. 

 

Zesde gast: Paul Verhaeghe

We hebben het nog nooit zo goed gehad maar waarom voelen we ons dan zo slecht? Dat is een vraag die Paul Verhaeghe fascineert. Als  hoogleraar klinische psychologie en psychoanalyse onderzoekt hij de menselijke geest. Hij stelt vast dat er nooit eerder zo veel psychische stoornissen waren als vandaag. Verhaeghe wil zijn vinger op die wonde leggen en wijst ons neo-liberaal systeem als hoofdschuldige aan.

Dat doet hij door maatschappijkritische boeken te schrijven. Negen tot nu toe, waaronder het in acht talen vertaalde ‘Liefde in tijden van eenzaamheid’.  Zijn boeken  Identiteit en Autoriteit doen stof opwaaien. Het derde deel van de trilogie verschijnt volgend jaar.

Zaterdag 7 oktober omstreeks 22.10 u. op Canvas en vrtnu.be. 

 

Zevende gast: Hilde Van Mieghem

Op 14 oktober rolt Alleen Elvis blijft bestaan de rode loper uit voor filmmaakster en actrice Hilde van Mieghem.

Op haar tweeëntwintigste kiest Hugo Claus haar voor een rol in zijn film Vrijdag. Vanaf dan is ze actrice. En wat voor een. Alles wat ze doet, vertrekt vanuit emotie. Als klein meisje al vlucht ze in haar verbeelding. Door haar intensiteit pakt ze zowel op de bühne als op het scherm.

Maar pas rond haar veertigste vindt ze de rol die helemaal bij haar past, die van regisseur. “Als acteur speel je één rol, als regisseur speel je alle rollen”.

Zaterdag 14 oktober omstreeks 22.10 u. op Canvas en vrtnu.be. 

Achtste gast: Thomas Leysen

Het is geen sinecure om Thomas Leysen voor de camera te krijgen. De topondernemer is iemand die liever zijn team centraal stelt dan zichzelf. Voor Alleen Elvis blijft bestaan maakt hij voor één keer de grote uitzondering.

Als kind al keek Thomas Leysen naar culturele reeksen op BBC. Op vakanties met de familie  schuwen ze kerken en musea niet. Bewonderaar van kunst is hij gebleven. Verzamelaar en mecenas is hij geworden.

Kunst zit in zijn hart, maar als telg van de familie Leysen zit ondernemen in zijn bloed. Hij gaat de geschiedenis in als de CEO die het zwaar vervuilende Union Minière omvormt tot een veel duurzamer bedrijf. Van Union Misère tot Union Millionaire of Umicore. Duurzaamheid en ecologie vormen een rode draad door zijn leven.

Nu hij CEO af is, verdeelt hij zijn tijd tussen de raden van bestuur van de KBC, Corelio, de Koning Boudewijnstichting en Umicore. 

Zaterdag 21 oktober omstreeks 22.10 u. op Canvas en vrtnu.be.