Finalisten Speel het hard bekend

Wie speelt het voorprogramma van Thomas Vanderveken in de Bijloke?

© Geert Van Hoeymisen

Op Maandag 2 oktober 2017 heeft Thomas Vanderveken via Facebook Live de tien finalisten bekendgemaakt van Speel het hard, een wedstrijd voor amateurmuzikanten die meeloopt met de Canvas-reeks Thomas Speelt het Hard

Alle deelnemers hebben - net zoals Thomas - een jaar aan een muziekstuk gestudeerd, en één van hen mag op 7 december het voorprogramma van Thomas spelen, in de Bijloke in Gent.

Wie dat wordt, dat zien we op zaterdag 28 oktober in Brugge, tijdens de finale van Speel het Hard.

De finalisten

Die publiekswinnaar werd Jitse Vanhaegenberg (16). Hij speelt marimba en heeft ‘De vlucht van de hommel’ van Nikolaj Rimsky-Korsakov gekozen.

Op basis van het online-platform en bijgestaan door het DKO (Deeltijds Kunstonderwijs) selecteerde Canvas de negen andere finalisten. Die negen en de publiekswinnaar spelen op zaterdag 28 oktober de finale van Speel het hard in Concertgebouw Brugge, als deel van ‘Iedereen Klassiek’.

In alfabetische volgorde zijn dit de tien finalisten van Speel het hard :
(klik op de namen voor meer informatie)

  • Manu Amadi (13, Edegem): piano – Joseph Haydn – Pianoconcerto 11 in D groot
  • Joey Bormans (17, Maasmechelen): hobo – Ludwig Lebrun – Hoboconcerto 1
  • Hanne Dauwe (12, Zottegem):  viool – Felix Mendelssohn – Vioolconcerto in e klein opus 64
  • Frankie Hardy (43, Ieper): klarinet – Carl Maria von Weber – Klarinetconcerto 2 in Es Groot
  • Guido Janssens Schellekens (17, Nijlen), fluit – Johann Joachim Quantz – concerto in G groot
  • Steven Kleeven (12, Leuven): piano – Ludwig Van Beethoven – Pianoconcerto 1
  • Ismar Kolcakovic (14, Deurne): gitaar – Joaquin Rodrigo – Concierto de Aranjuez
  • Jitse Vanhaegenberg (16, Bavikhove): marimba – Nikolaj Rimski-Korsakov – De vlucht van de hommel
  • Jozefien Vanherpe (25, Leuven) – Cello – Antonin Dvorak – Celloconcerto 1
  • Evelien Vaneysendeyk (15, Hulst, Limburg): harp – Karl Ditters von Dittersdorf – Harp Concerto

De finale op 28 oktober

De finalisten spelen hun stuk op zaterdag 28 oktober voor een jury met Eliane Rodrigues(pianste), Sander De Keere (Klara), Gunther Broucke (Brussels Philharmonic), Geert Riem(De Bijloke), Dirk Rombaut (DKO) en Walter Couvreur (Canvas). Op het einde van de namiddag wordt de winnaar van Speel het hard bekendgemaakt, live op Klara.

De winnaar van Speel het hard, speelt op donderdag 7 december in de Grote Zaal van De Bijloke het stuk waarmee hij/zij deelnam aan de wedstrijd, als voorprogramma van Thomas Vanderveken.

Meer over "Speel het hard"

Ongeveer een jaar geleden schreven bijna 300 enthousiaste amateurmuzikanten zich in voor Speel het hard, een muziekwedstrijd georganiseerd door Canvas en geïnspireerd op Thomas speelt het hard, een televisieprogramma over klassieke muziek met Thomas Vanderveken, dat vanaf woensdag 8 november wordt uitgezonden op Canvas.

De televisiereeks krijgt haar hoogtepunt met een concert van Thomas zelf. Hij speelt op donderdag 7 december het pianoconcerto van Edvard Grieg, en de winnaar van Speel het hardmag op die dag het voorprogramma verzorgen. Alle deelnemers hebben een stuk uitgekozen dat ze willen spelen, en ze hebben daar een jaar lang op gestudeerd. Hun vorderingen deelden ze in filmpjes op het online platform van Speel het Hardwww.speelhethard.be.

Op datzelfde platform kon het publiek stemmen voor hun favoriete deelnemer. Wie op 30 september om middernacht het meeste stemmen had, is de publiekswinnaar van Speel het hardgeworden.