Kinderen van de collaboratie

Een zesdelige reeks over de lange schaduw van de oorlog. Vanaf dinsdag 7 november.

Ze zijn naar schatting met 300.000: de kinderen van Belgen die na de Tweede Wereldoorlog verdacht of beschuldigd werden van collaboratie met Nazi-Duitsland. Canvas laat een aantal van hen uitgebreid aan het woord in de reeks Kinderen van de collaboratie.

Zes weken lang vertellen veertien getuigen hoe de keuzes van hun ouders hun eigen leven hebben beïnvloed en gevormd.

Vanaf dinsdag 7 november om 21.15 u. op Canvas en vrtnu.be.

Over Kinderen van de collaboratie

Historicus Koen Aerts (UGent), die zorgde voor de wetenschappelijke begeleiding,benadrukt het belang van de reeks: “Het onderzoek naar de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog, en die van de collaboratie in het bijzonder, beslaat duizenden bladzijden. De laatste jaren ligt de focus ook op de manier waarop die erfenis op de volgende generaties wordt overgedragen. Het gaat om een levend verleden. Het is dus vitaal en het kan spreken. Vanuit de wens om de meerstemmigheid ervan beeld en klank te geven, is deze  vruchtbare samenwerking met Canvas geboren. Geschiedenis krijgt via getuigenissen op televisie een kloppend hart. Voor de moeilijke episode van de jaren veertig is die menselijke benadering meer dan aangewezen.”

“Deze reeks is om verschillende redenen ‘historisch”, aldus Nico Wouters, hoofd van het Studiecentrum oorlog en maatschappij (CegeSoma). “Ze komt ten eerste op het juiste moment. Een hele generatie is vandaag actief bezig met het verwerken van de oorlogstrauma’s van hun ouders. Ten tweede is het format ijzersterk. Kinderen van de collaboratie toont op respectvolle manier getuigenissen, maar er is telkens ook de noodzakelijke historische toetsing. Ten derde denkt de reeks ook na over wat dat vandaag betekent. Hoe groeit een bepaalde beeldvorming en hoe kunnen fouten vermeden worden in de toekomst? Er zijn in Vlaanderen al heel veel kansen gemist op een echt debat over de erfenis van de Tweede Wereldoorlog. Deze reeks zal zeker veel losmaken en hopelijk zo’n debat lanceren."

Lotgenoten maar heel verschillend

De kinderen van de collaboratie vormen geen homogene groep. Ze kijken elk op hun eigen manier naar het verleden en heden, met hun eigen overtuigingen en een rugzak vol herinneringen. De jongste getuige is 44, de oudste 91. Sommigen hebben de oorlog zeer bewust meegemaakt, anderen kennen hem alleen van de verhalen die later sporadisch werden verteld. De getuigen staan heel verschillend in het leven en kijken met heel andere ogen naar het oorlogsverleden van hun ouders, maar één ding hebben ze allemaal gemeen: hun ouders collaboreerden op een of andere manier met de bezetter.

Facebook live

Kinderen van de collaboratie kwam tot stand in samenwerking met historicus Koen Aerts (Universiteit Gent), die tijdens het volledige productieproces voor  wetenschappelijke  begeleiding zorgde. Koen Aerts gaat samen met eindredacteur Geert Clerbout na de eerste, de derde en de laatste aflevering in gesprek met de kijker: onmiddellijk na de uitzending van de aflevering volgt er op de Facebook-pagina van Canvas een Facebook live waar kijkers vragen kunnen stellen naar aanleiding van het programma.

Extra documentaire

Om de verhalen van de getuigen in de reeks te kaderen in een breder perspectief komt er op dinsdag 19 december nog een extra documentaire. Kinderen van de collaboratie. Het collectieve geheugen gaat over de beeldvorming rond en de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog in België. Zeven experten leggen uit welke plaats de Tweede Wereldoorlog inneemt in onze samenleving, hoe ons beeld over de oorlog door de jaren heen is gevormd en welke lessen we kunnen trekken uit het verleden.

Debat in Bozar

Op dinsdagavond 5 december organiseert Canvas in samenwerking met Bozar een debat rond de thematiek van de reeks. In SS of IS, wat te leren uit het verleden? debatteren (de)radicaliseringsexperts en historici over de gelijkenissen en verschillen tussen toen en nu. Onder meer Christophe Busch (Kazerne Dossin), Rudi Vranckx (VRT), Lore Colaert (Vlaams Vredesinstituut) en Koen Aerts (UGent) zoeken samen naar antwoorden op die vragen.

Terzake-gezicht Annelies Beck modereert.

Het debat vindt plaats in Bozar op dinsdag 5 december vanaf 20.00 u.

 

Verwacht: Kinderen van het verzet

Canvas heeft ondertussen ook beslist om een opvolger te maken voor de huidige reeks. Kinderen van het verzet wordt in de loop van volgend jaar geproduceerd. Kinderen van verzetsstrijders zijn evenzeer getekend door de Tweede Wereldoorlog als kinderen van collaborateurs. Maatschappelijk gezien is de Vlaamse situatie bovendien uniek. Anders dan in de ons omringende landen is er nooit echt een verzetsherinnering gegroeid in ons collectieve geheugen.

Kinderen van de collaboratie is een productie van VRT-Canvas.

vrijdag 27 oktober 2017
27 oktober 2017