Hopen op de goden

Vanaf zondag 12 november op Canvas: Hopen op de goden. Een documentairereeks over artiesten en hun inspiratie.  

  • Waar komt inspiratie vandaan? 
  • Waarom maken kunstenaars en artiesten het soort werk dat ze maken? 
  • En wat gaat er tijdens dat tekenen, schilderen, beeldhouwen, fotograferen of musiceren allemaal om in hun hoofd? 

Dat zijn de vragen die centraal staan in Hopen op de goden, een zesdelige documentaire reeks die een unieke inkijk geeft in twaalf Belgische artiestenlevens. 

Om een antwoord te vinden op die vragen gaan de programmamakers in elke aflevering op bezoek bij twee kunstenaars uit dezelfde discipline:

  • Fred Bervoets en Rinus Van de Velde (beeldende kunst/tekenkunst)
  • Lara Gasparotto en Max Pinckers (fotografie)
  • Pascal Deweze en Jasper Maekelberg (muziek)
  • Emma De Swaef en Jan Bultheel (animatiefilm)
  • Nadia Naveau en Anton Cotteleer (beeldende kunst/beeldhouwkunst)
  • Ann Van den Broek en Lisbeth Gruwez (dans/choreografie)

De titel van de reeks, Hopen op de goden, is een uitspraak van Fred Bervoets, de Antwerpse schilder en graficus, en een van de twaalf artiesten die bijna een jaar lang werden gevolgd. Het is een toespeling op het eeuwenoude idee van de "goddelijke ingeving": inspiratie als geschenk aan de kunstenaar van een of andere hogere macht.

Vanaf zondag 12 november om 20.15 u. op Canvas en vrtnu.be.

Ene artiest is de andere niet

Een aflevering van Hopen op de goden is ook méér dan een document over een creatieproces. Binnen eenzelfde discipline of kunsttak worden telkens twee artiesten naast elkaar geplaatst. We zien gelijkenissen en parallellen in de manier waarop ze de dingen aanpakken, de manier waarop ze naar de dingen kijken. Maar nog duidelijker zijn de verschillen...

Want naast de pure kwaliteit van het nieuwe werk dat we ze zien maken, is een van de hoofdbekommernissen van alle geportretteerde artiesten dat ze - zonder in herhaling te vallen - steeds trouw blijven aan zichzelf. Dat het nieuwe werk hun eigen unieke stempel draagt, hun signatuur. En dat het een nieuw waardevol hoofdstuk wordt in hun zeer persoonlijk oeuvre.

Hopen op de goden is een productie van VRT-Canvas.

Hopen op de goden op canvas.be

Canvas.be biedt extra informatie over de kunstenaars en de manier waarop zij werken. Zo kan je een stuk van de expo van Rinus Van de Velde virtueel bezoeken. De kunstenaar vertelt ook meer over zijn werk en inspiratie. Dat doen ook Max Pinckers en Lara Gasparotto, aan de hand van enkele van hun foto’s. Dankzij die interactieve tools komen we heel wat meer te weten over kunstenaars én het programma. 

Dit kan u misschien ook interesseren ?