vrijdag 03 november 2017
03 november 2017

4eVeR zoekt 'Meest mediawijze Klas '

Mediawijs, Ketnet en Mediaraven dagen 10- tot 12-jarigen uit met
‘De Schaal van M'

sofie@silbermann.com +32 475 65 89 34

Van 6 tot en met 10 november dagen Mediawijs, Ketnet en Mediaraven 10- tot 12-jarigen uit met ‘De Schaal van M'. Een online spel dat kinderen laat ervaren hoe mediawijs ze zijn.

‘De Schaal van M’ start vanuit de populaire Ketnet-serie 4eVeR. In een reeks van vijf webisodes, worden de personages telkens geconfronteerd met een thema zoals privacy, gaming, online reclame, cyberpesten … Net zoals Robin, Lore, Gamil en Emma worden kinderen aan het denken gezet. Het doel? Mediawijs omgaan met de uitdagingen die op hen afkomen. 

De Schaal van M

Hoe meer lampjes, hoe mediawijzer je bent, da’s het idee achter 'De Schaal van M'. Zowel thuis als in de klas kunnen kinderen lampjes verzamelen.​ Meer dan 500 klassen streven naar de eretitel van 'mediawijze 5-sterrenklas' en dingen mee naar de titel van ‘Meest mediawijze klas van Vlaanderen’ of één van andere 9 (media)wijze prijzen. Op maandag 13 november worden de winnaars bekendgemaakt.

'De Schaal van M' is gebaseerd op MediaMasters van Mediawijzer.net uit Nederland. Vorig jaar lanceerde Mediawijs een proef met MediaMasters, maar na evaluatie is er dit jaar voor een eigen Vlaamse versie gekozen. 

Mediagebruik bij kinderen

Kinderen tussen 10 en 12 jaar gebruiken media al vrij zelfstandig. Ze weten al goed wat ze met welke media kunnen doen en ze lossen problemen graag zelf op. Ze houden ervan om sociale contacten te leggen online. Ze tasten graag grenzen af, zijn mondig en zetten zich soms af tegen elkaar. Het verschil tussen wat jongens en meisjes graag doen, tekent zich online ook verder af.

Toch hebben 10-12 jarigen nog geen volledig beeld van de online wereld. Vaak beperkt hun interesse zich tot gamen en filmpjes bekijken. Ze zijn sterk in ‘knoppenkennis’ maar het ontbreekt hen nog aan kritische vaardigheden en mediawijze inzichten.

  • Wat is een veilig wachtwoord? 
  • Hoe zit het met privacy online? 
  • Mag ik zomaar een foto van iemand online zetten? 
  • Hoe maakt mijn favoriete vlogger online reclame? 

Rol van leerkrachten en ouders

Ook leerkrachten en ouders ontsnappen niet aan 'De Schaal van M'! Want zij kunnen kinderen nog heel wat kritische vaardigheden bijbrengen. En het is belangrijk dat kinderen bij volwassenen terecht kunnen met vragen of problemen. 'De Schaal van M' biedt een leuke en laagdrempelige manier om aan de slag te gaan met mediawijze thema's.

Sven Gatz ( Vlaams minister van Jeugd en media): “Met dit project stimuleren we op een creatieve en speelse manier de ontwikkeling van vaardigheden in de omgang met online media bij kinderen tussen tien en twaalf jaar. Het is vanaf jonge leeftijd immers van belang om verstandig te leren omgaan met je eigen en andermans privacy. Ketnet, Mediawijs en Mediaraven hebben daarvoor met de Schaal van M een tof instrument en een leuke wedstrijd uitgewerkt.”  

Dit kan u ook interesseren