Rudi Vranckx brengt muziek naar Mosul

Imagine Mosul: het verhaal van een bijzondere hulpactie – In Vranckx op zaterdag 11 november.

In juni van dit jaar bracht Rudi Vranckx een bezoek aan de puinen van de muziekschool van Mosul in Irak. IS had niet alleen de gebouwen vernield, maar ook haast alle muziekinstrumenten. Daarop lanceerde Rudi via Radio 1 een actie om muziekinstrumenten in te zamelen en naar Mosul te brengen.

De actie was een succes en Rudi Vranckx trok samen met MNM-dj Brahim naar Irak om 120 instrumenten af te leveren in Mosul. Maar dat ging moeizamer dan verwacht…

De documentaire Imagine Mosul vertelt het hele verhaal, van de ontroerende versie van John Lennons Imagine in de gebombardeerde muziekschool in Mosul tot het afleveren van de instrumenten in de nieuwe muziekschool.

Imagine Mosul: op zaterdag 11 november op 20.10 u. op Canvas en vrtnu.be

Imagine

Het verhaal van Imagine Mosul begint ergens in juni met de uitvoering van het vredeslied Imagine van John Lennon, tussen het puin van de kapotgeschoten muziekschool van Mosul. Het nummer werd gespeeld op de twee laatste gitaren van de stad. Ze overleefden IS omdat muziekleraar Nabeel ze begraven had. De beelden die Rudi en z’n ploeg maakten, lieten niemand onberoerd. Vlaanderen wou helpen. Na een oproep van Rudi op Radio 1, stroomden de reacties binnen.

Op weg naar Mosul

Enkele maanden later, op een zonnige ochtend in september, vertrok in Melsbroek een C130 van het Belgische leger richting Erbil, Irak. Aan boord bevonden zich zo’n 120 instrumenten geschonken door Vlamingen om de muziekschool van Mosul weer op te bouwen.

Rudi Vranckx en MNM-dj Brahim stonden in Erbil klaar om de kostbare vracht over land verder te vervoeren. En dat werd een hele beproeving. Want net op dat moment was er het Koerdische onafhankelijkheidsreferendum en een belangrijke sjiitische feestdag. Het konvooi met de instrumenten geraakte maar niet door de checkpoints. Het duurde uiteindelijk drie dagen om een afstand van amper 100 kilometer af te leggen.

Maar het lukte, en in de muziekschool van Mosul was de ontlading groot. De muzikanten konden voor het eerst in meer dan drie jaar weer openlijk muziek spelen. “Muziek is de taal van de wereld. Bedankt, vrienden uit België, om terug leven naar Mosul te brengen”, aldus muziekleraar Nabeel Atraqchi.

Imagine en Music For Life

Naar aanleiding van De warmste week van  Music for Life breien Vranckx en Canvas nog een vervolg aan de Imagine-actie. Muziek brengen naar jonge vluchtelingen die in ons land wonen.

woensdag 08 november 2017
08 november 2017