vrijdag 24 november 2017
24 november 2017

Thomas speelt het hard: klassiek voor een breed publiek

Een klein jaar geleden begon Thomas Vanderveken aan een groot avontuur. Hij wou zijn muzikale droom waarmaken: het pianoconcerto in a mineur van Edvard Grieg leren spelen en uitvoeren.

© VRT - Joost Joossen

Een klein jaar geleden begon Thomas Vanderveken aan een groot avontuur. Hij wou zijn muzikale droom waarmaken: het pianoconcerto in a mineur van Edvard Grieg leren spelen en het samen met het toporkest Brussels Philharmonic uitvoeren. In de televisiereeks Thomas speelt het hard zien we sinds een paar weken hoe hij dat heeft aangepakt. De zesdelige reeks volgt Thomas tijdens zijn voorbereiding en brengt hem zo naar alle mogelijke uithoeken van de klassieke muziek, in binnen– en buitenland.

Thomas speelt het hard opent de wereld van de klassieke muziek op een originele en aanstekelijke manier voor een brede groep kijkers. Thomas heeft de lat daarvoor wel héél hoog gelegd. Zijn tomeloze gedrevenheid om die klassieke muziekwereld te tonen én de energie om dat aartsmoeilijke concerto onder de knie te krijgen, maken indruk en dwingen respect af. Wie de reeks volgt, zal nooit nog op dezelfde manier naar een solist, een muziekpedagoog, een dirigent, een componist, een pianostemmer of een concerto kijken.”

Het project heeft ook een groot mobiliserend effect. Met de online actie ‘Speel het hard’ heeft Canvas samen met het Deeltijds Kunstonderwijs honderden amateurmuzikanten gestimuleerd om in het kielzog van Thomas een moeilijke muzikale uitdaging aan te gaan. Het was hartverwarmend te zien met welke bezieling zij zich op hun project gooiden en welke vooruitgang zij boekten.

D-dag

7 december is D-Day. Dan speelt Thomas eindelijk het concert in de Bijloke in Gent. Het is de kers op de taart, de paukenslag, de bekroning van een jaar hard werken. Het belooft een feestelijke avond te worden met naast het concert van Thomas Vanderveken nog een reeks andere topmomenten. 

Het muzikale feest gaat om 19.30 u. van start met solorecitals van maar liefst twee laureaten van de Koningin Elisabethwedstrijd voor piano: de coach van Thomas, Eliane Rodrigues (vijfde laureaat in 1983), en Liebrecht Vanbeckevoort, (zesde laureaat in 2007). Ook pianist en componist Jef Neve, die Thomas hielp bij het kiezen van het concerto, speelt een solorecital.

Na de pauze is het om 21.30 u. de beurt aan Brussels Philharmonic met de ouverture ‘Festival Anthem’ van Jeroen D’hoe.

Vervolgens mag de winnaar van de wedstrijd Speel het hard het podium op om zijn of haar muziekstuk te brengen, begeleid door Brussels Philharmonic.

En dan volgt hét hoogtepunt van de avond: het optreden van Thomas Vanderveken, die samen met Brussels Philharmonic het pianoconcerto van Grieg speelt.

Het evenement is uitverkocht, maar de hele avond wordt live gestreamd op canvas.be en rechtstreeks uitgezonden in Klara Live, vanaf 20.05 u.

Het concert van Thomas en dat van de winnaar van Speel het hard wordt ook uitgezonden op Canvas, op 7 januari om 20.15 u.

Meer Thomas speelt het hard