VRT en de Dag van de Wetenschap

Op zondag 26 november is het Dag van de Wetenschap. Peter Tom De Cock: “Wetenschap is gewoon supercool, en het leuke is dat het anno 2017 ook eindelijk 'bon ton' is om dat te zeggen”.

De Dag van de Wetenschap is het grootste wetenschapsevenement in Vlaanderen en Brussel. De Dag van de Wetenschap is een initiatief van de Vlaamse overheid dat wordt gecoördineerd door Technopolis en georganiseerd in samenwerking met de associaties van de Vlaamse universiteiten en hogescholen, wetenschappelijke instellingen en verenigingen, musea, bedrijven en federaties.

MNM-presentator Tom De Cock is peter van de Dag van de Wetenschap: "De Dag van de Wetenschap is zo’n cool en belangrijk initiatief, maar gek genoeg wordt daar nog te weinig aandacht aan besteed. Elk jaar zie ik nochtans op mijn tocht langs Vlaamse scholen voor De Strafste School de aandacht voor STEM en andere wetenschapsrichtingen groeien, met allerlei knotsgekke en enthousiaste toepassingen. Wetenschap is gewoon supercool, en het leuke is dat het anno 2017 ook eindelijk 'bon ton' is om dat te zeggen.”

Technologische opendeurdag bij VRT

Tijdens de Dag van de Wetenschap zet de VRT haar deuren open voor mensen die willen kennismaken met de techniek en technologie van de omroep. Wat gebeurt er achter de schermen van een televisiestudio? Hoe brengt VRT NWS het nieuws tot bij het publiek? Hoe werkt de blue key van het weerbericht en hoe wordt een programma op locatie gemaakt?

Bezoekers kunnen ook kennismaken met ultrahoge-resolutie-tv: 4K-resolutie is vier maal zo hoog als de normale Full HD. Ze kunnen ook experimenteren met een smart speaker, de VRT-apps ontdekken en in de virtual reality rollercoaster stappen van het populaire Ketnet-programma De Helden.

Bezoekers kunnen in de belevingsruimte ook allerlei nieuwe technologieën en verrassende experimenten ontdekken, zoals de Steambox: een experimenteel wetenschaps- en onderwijsproject van VRT, Technopolis en VUB, met een hoog bezoek van professor Hugo Thienpont die een inpirerende sessie brengt over de wereld van de fotonica.

Inschrijven voor het bezoek kan helaas niet meer wegens helemaal volgeboekt.

Technopolis en MNM: wereldrecord ‘olifantentandpastafontein’

Er zijn nog meer VRT-acties rond de Dag van de Wetenschap. Zo probeert MNM samen met Technopolis het wereldrecord ‘olifantentandpastafontein’ te breken. ‘Olifantentandpasta’ is een populair proefje in chemielessen, waarbij een enorme schuimfontein ontstaat. De recordpoging vindt plaats in Technopolis op zaterdag 25 november. Maar op 26 november kan je in Technopolis de wetenschap achter het spectaculaire proefje ontdekken

MNM: Start to Science

Tom De Cock maakte ook een aantal vlogs waarin hij ging praten met mensen die activiteiten organiseren op de Dag van de Wetenschap om aan te tonen dat wetenschap overal is. Onder het motto Start to Science geeft hij in die vlogs ook telkens een wetenschappelijke opdracht en daagt hij iedereen uit om die opdracht samen met een vriend(in) aan te pakken en daar een filmpje over te maken. 

Andere initiatieven

Ook andere VRT-netten besteden aandacht aan de Dag van de Wetenschap. Zo kan je van bij het Radiohuis van Radio 2 in Leuven op archeologische ontdekkingstocht gaan door de stad.

En op Canvas is er ‘s avonds om 21.00 u. De wonderlijke wereld van Lieven Scheire: de speciale relativiteit van Einstein, een show waarin “stand-upfysicus” Lieven Scheire op bevattelijke en humoristische wijze de basis van Einsteins speciale relativiteitstheorie uitlegt.

Op VRT NU loopt momenteel De Universiteit van Vlaanderen. In een reeks lezingen komen thema's aan bod zoals 

  • Hoe sta je minder lang in de file? 
  • Hoe zie je aan een skelet of je arm of rijk was?
  • Waarom werkt mijn Wifi niet? 
  • Kunnen we over 10 jaar elke kanker genezen? 
     

 

zaterdag 25 november 2017
25 november 2017