woensdag 06 december 2017
06 december 2017

Mededeling van VRT-voorzitter Luc Van den Brande

Luc Van den Brande is verwonderd over de verklaringen van minister Sven Gatz in het Vlaams Parlement waarin hij stelt dat het uitzenden van de erediensten geen kerntaak is van de VRT.

© Geert Van Hoeymissen

Luc Van den Brande is verwonderd over de verklaringen van minister Sven Gatz in het Vlaams Parlement waarin hij stelt dat het uitzenden van de erediensten geen kerntaak is van de VRT en dit moet geëvalueerd worden in het kader van de lopende beheersovereenkomst.

De Beheersovereenkomst ondertekend tussen de VRT en de minister is nochtans duidelijk: levensbeschouwelijke strekkingen worden geïntegreerd in het aanbod  van de publieke omroep en  de VRT organiseert structureel overleg met de vertegenwoordiging van de levensbeschouwelijke strekkingen.

De VRT rekent het dan ook tot zijn opdracht om hier invulling aan te geven en wenst bijkomende inspanningen te doen, in overleg met de levensbeschouwelijke strekkingen, om dit aanbod te verruimen en zo bij te dragen tot extern pluralisme als bijdrage tot samenleven in wederzijdse openheid en  respect. Het uitzenden van erediensten behoort daartoe.

Bovendien heeft de VRT een dienstverlenende opdracht die ze reeds jarenlang vervult ten dienste van wie niet in de mogelijkheid is om erediensten bij te wonen.

In tegenstelling tot wat de minister beweert is er ter zake geen enkele evaluatie voorzien in de lopende beheersovereenkomst.

De onafhankelijke programmering van de VRT als openbare omroep dient ook in deze gerespecteerd te worden.