Marc Van Eeghem [1960-2017]

De VRT biedt haar deelneming aan, aan vrienden, collega's en familie van acteur Marc Van Eeghem

De Vlaamse acteur Marc Van Eeghem heeft op 57-jarige leeftijd de strijd tegen kanker verloren. Het aantal televisieseries waarin Marc Van Eeghem meespeelde is onvatbaar. Het grote publiek kent hem van grote en kleine schermen, maar Van Eeghem was toch op de allereerste plaats verknocht aan het theater. Hij genoot van het directe contact met een levend publiek in een schouwburg. Ook tijdens zijn ziekte stond hij nog op de planken. Vlaanderen verliest een van zijn beste en meest actieve acteurs.

Zijn laatste serie was "Tytgat Chocolat" op Eén. Daar speelde hij Lode, de depressieve broer van Wim Opbrouck die in zijn chocoladebedrijf mensen met het Syndroom van Down een kans geeft. Logisch dat Van Eeghem die rol kreeg, na zijn enigszins gelijkaardige prestatie in "Katarakt". Ook in "Safety First", "Loslopend Wild" en "Danni Lowinski" maakte hij zijn opwachting, en kwam hij grappig uit de hoek. En diametraal anders, heel ernstig, was zijn bijdrage aan "In Vlaamse Velden". Speurdersverhalen als "Witse", "Flikken" (al of niet in Maastricht), "Zone Stad", "Code 37" en "Aspe" lagen hem. Als onderzoeksrechter De Decker ging hij in "het Goddelijk monster", naar de trilogie van Tom Lanoye helemaal los.  

"De Ronde" was een caleidoscopisch meesterwerk van Jan Eelen, een Vlaamse tranche de vie, met Van Eeghem als egoïstische medereiziger in het VIP-busje tijdens De Ronde van Vlaanderen. Die rol sloot wat aan bij zijn werk in "Windkracht 10". "De Kavijaks" op VTM lag hem prima, misschien omdat het bijna een Zeebrugs verhaal was, een thuiswedstrijd. In "De Matroesjka's" kon hij zijn kwaadaardigheid volop uitleven. Erg grappig vond ik hem als de roodharige IT-deskundige van Synalco in "Het Eiland", opnieuw van Jan Eelen, die zich opwindt als Michel Drets een mail "aan allen" stuurt. Groot gelijk. Ook in het knotsgekke kinderfeuilleton "Kulderzipken'' van Matthijssen was hij raak getypecast. En als de aarzelende snoeverige vader van de hoofdpersoon in "Terug naar Oosterdonk" is hij helemaal onvergetelijk, zeker als hij een nieuwe Flandria-brommer heeft gekocht.    

(Bron: vrtnws) 

Aangepaste programmering

Naar aanleiding van het overlijden van Marc Van Eeghem herhaalt Eén de reeks "Terug naar Oosterdonk". Vanaf 26 december dagelijks omstreeks 23.20u.

Ook Tytgat Chocolat komt terug, de hele vakantie van maandag tot en met donderdag rond 16.40 uur.

Deze reeksen zijn ook te bekijken via VRT NU