VRT innoveert: Thomas speelt het hard met virtuele camera's

Het slotconcert van Thomas Vanderveken op innovatieve manier in beeld gebracht: op zondag 7 januari op Canvas

© Geert Van Hoeymissen

Huzarenstuk

Op 7 december speelde Thomas Vanderveken in De Bijloke in Gent samen met Brussels Philharmonic voor een nokvolle zaal het pianoconcerto in a mineur van Edvard Grieg. Het was de apotheose van het parcours dat hij het voorbije jaar heeft afgelegd om het concerto in te studeren en zo zijn jongensdroom te realiseren. Naast het concerto van Thomas was er onder meer ook een optreden van de jonge violiste Hanne Dauwe, de winnares van de wedstrijd Speel het hard.

Canvas zendt het concert uit op zondag 7 januari vanaf 21.05 u.

Niet alleen op muzikaal vlak was het een huzarenstukje.  Canvas werkte voor de captatie via VRT Sandbox samen met de startup Azilpix.

Karel De Bondt van VRT Sandbox: “Azilpix zorgde voor een live captatie met virtuele cameratechnologie. Uit hun acht camera’s konden zowel live als achteraf nog extra ‘virtuele’ camerastandpunten worden geselecteerd. Dat zorgt voor extra mogelijkheden tijdens de montage. Shots konden zo in de montage nog opnieuw gekadreerd worden.”

© Geert Van Hoeymissen

Virtuele camera's

De acht camera’s van Azilpix hebben beeldsensoren met een kwaliteit van 4 tot 8K en werden uitgerust met verschillende lenzen (extreme telelenzen en 360°-lenzen). De bijhorende beeldsoftware (deels ontwikkeld aan de Universiteit Hasselt) maakt het mogelijk om per camera verschillende HD selecties te maken in het beeld. Bij het slotconcert zorgden de acht camera’s zo voor veel meer virtuele camerastandpunten voor de programmamakers om het concert zo goed mogelijk in beeld te brengen. Bij de eindmontage werd een combinatie gebruikt van deze virtuele en de conventionele camera’s.

Over VRT Sandbox

VRT Sandbox zet kortdurende samenwerkingen met start-ups, kmo’s, en organisaties in de media(tech) op. Tijdens deze trajecten krijgen ze de kans media-innovaties te testen op de werkvloer van de VRT, in samenwerking met productieteams van VRT. Het opzet van de samenwerking is een positieve uitkomst voor beide partijen. De uitwisseling van expertise en ervaring levert de kmo's en start-ups sterkere mediaproducten en -technologieën op, helpt hen groeien als bedrijf en maakt van de VRT een meer wendbare mediamaker. Meer informatie op http://sandbox.vrt.be

 

Een verslag van het concert van Hanne Dauwe en Thomas Vanderveken in de Bijloke is op zondag 7 januari te zien op Canvas om 21.05 uur