maandag 19 februari 2018
19 februari 2018

Start Europees Media Start-up Netwerk

France TV, Swedish Radio en BBC zijn eerste partners in het Europese Media Start-Up Netwerk: De Sandbox Hub.

© Geert Van Hoeymissen

Op 8 en 9 februari komen France TV, Swedish Radio en de BBC op bezoek bij de VRT voor de feestelijke aftrap van hun deelname aan de Sandbox Hub.

De Sandbox Hub, onder leiding van VRT Sandbox, bouwt een Europees netwerk van innovatieve media incubatoren. France TV, Swedish Radio en BBC worden partner van de Sandbox Hub om ervaringen en expertise met het netwerk te delen en door hun eigen innovatie incubator te starten. De Sandbox Hub maakt deel uit van MediaRoad, een Europees project van de European Broadcasting Union (EBU).

Update: Ook het Finse YLE en de Duitse ARD hebben zich ondertussen aangesloten bij dit initiatief.

De Sandbox hub: een Europees netwerk voor start-ups in de media

© Geert Van Hoeymissen

De Sandbox Hub wil de samenwerking tussen media organisaties en start-ups versterken, door  een Europees netwerk van innovatieve media incubatoren te bouwen. In deze incubatoren, of Sandboxes, kunnen  innovatieve ideeën op grote schaal getest worden. 
De Sandboxes zullen de aanvragen van ondernemers, start-ups en KMO's met media gerelateerde concepten en technologie, rond journalistiek, social media en content, behandelen in hun eigen Sandbox. Elke Sandbox is onafhankelijk, maar blijft verbonden via het Europees platform waarop ze succesvolle cases zullen delen voor een mogelijk bredere implementatie. 

De Sandbox Hub is gebaseerd op de 'Sandbox' van de VRT en andere bestaande initiatieven zoals 'BBC Taster', waar ondernemers de kans krijgen om met nieuwe ideeën en concepten te experimenteren en in een media-omgeving te testen.

VRT Sandbox International project leider, Sarah Geeroms "Als Vlaamse openbare omroep is het ons doel om snel en wendbaar te blijven én onze verbinding met het publiek blijvend te versterken door het aanbieden van een betere service. Met dit project maken we het mogelijk om een Europees netwerk te bouwen en kunnen we van daaruit een sterk en innovatieve Europese media industrie bevorderen." 

EBU Technology and Innovation Head of Unit on Media Fundamentals and Production Technology, Dr. Hans Hoffman: "Bekroonde innovatieve initiatieven door EBU-leden moeten in heel Europa worden versterkt. We hopen dat France TV, Swedish Radio en BBC de eerste van vele omroep- en mediaorganisaties zijn die zich bij ons netwerk aansluiten, zodat we schaal en impact kunnen creëren over heel Europa."

 

MediaRoad: op weg naar een duurzaam media ecosysteem voor ondernemers

De Sandbox Hub werd begin september opgericht als één van de drie pijlers van het EU-gefinancierde MediaRoad project. Het project, onder leiding van de EBU, brengt enkele van Europa's meest prominente omroepen, vooruitstrevende media-onderzoeksinstituten en onafhankelijke producenten samen.

Het project onderzoekt nieuwe kansen om de toekomst van de Europese media-industrie vorm te geven en blijft uitkijken naar Europese omroepen om hun netwerk te vergroten. Meer informatie op www.mediaroad.eu.​

Dit kan u misschien ook interesseren ?