Het wielervoorjaar bij de VRT

Meer vrouwenwielrennen, extra beleving
en leuke technische snufjes. Vanaf zaterdag 24 februari.

© VRT

Op zaterdag 24 februari gaat het Vlaamse wielervoorjaar van start met de Omloop Het Nieuwsblad. Twee maand later wordt het klassieke voorjaar afgesloten met Luik-Bastenaken-Luik. De VRT zet traditiegetrouw volop in op de koers en zendt de meeste wedstrijden rechtstreeks uit.  Maar er is meer.

Zo is er dit jaar extra aandacht voor het dameswielrennen, met rechtstreekse verslagen van de finale van de Strade Bianche, de Driedaagse De Panne, Gent-Wevelgem en de Ronde van Vlaanderen. In samenwerking met Flanders Classics zorgt Studio Brussel voor ambiance bij de ploegenvoorstelling en de huldigingsceremonies van de Ronde van Vlaanderen en Gent-Wevelgem. De uitzendingen van de wedstrijden van Flanders Classics krijgen bovendien een nieuwe begingeneriek, aangepaste grafieken en gegevens over de renners tijdens de wedstrijd. Ketnet organiseert voor het eerst een ‘Ronde van Vlaanderen voor families’. 

Meer dameswielrennen

De VRT is al langer een voortrekker van het vrouwenwielrennen, met aandacht voor het cyclocross bij de dames, de wereldkampioenschappen op de weg en sinds enkele jaren de klassiekers Gent-Wevelgem en de Ronde van Vlaanderen. Dit jaar zendt Sporza de finale van Strade Bianche bij de vrouwen voor het eerst rechtstreeks uit (op Canvas). Ook de finale van de vrouwen in Gent-Wevelgem wordt voor het eerst live uitgezonden (op Eén), met aansluitend de mannenwedstrijd. De vrouwenfinale van de Ronde van Vlaanderen wordt rechtstreeks uitgezonden op Canvas. Die van de mannen zit op Eén. Ook de Driedaagse De Panne voor vrouwen wordt live uitgezonden. Ruben Van Gucht, al verschillende jaren vertrouwd met het dameswielrennen, zorgt telkens voor het commentaar. Hij krijgt daarbij het gezelschap van ex-wielrenster Lieselot Decroix. 

Meer sfeer en beleving

De wedstrijden zelf blijven uiteraard de kern van de wielerverslaggeving, maar ‘de koers’ is ook meer dan dat. Daarom zorgt de VRT al jaren voor een omkadering van de belangrijkste wedstrijden. Dit jaar wordt voor een aantal wedstrijden nog een tandje bijgestoken. Vanaf de Omloop Het Nieuwsblad op 24 februari zitten de huldiging en de podiumceremonie voor alle Flanders Classics-voorjaarswedstrijden in een moderner jasje, waarbij de laureaten bij de mannen én de vrouwen nog meer in de spotlights worden geplaatst. 

Vlaanderens mooiste

© VRT 2011

Dé Vlaamse topklassieker bij uitstek is uiteraard de Ronde van Vlaanderen. De VRT zendt de wedstrijden bij de mannen én de vrouwen op zondag 1 april rechtstreeks uit, op Eén en Canvas, omkaderd met analyses door experts en interviews. Om van de Ronde nog meer een feest voor jong en oud te maken, wordt Studio Brussel nauw betrokken bij de organisatie. Presentatoren Stijn Vlaeminck en Linde Merckpoel verzorgen zowel de startpresentatie van de Ronde in Antwerpen als het slotfeest en de huldiging van de winnaars bij de mannen en de vrouwen in Oudenaarde. Ook bij de Omloop Het Nieuwsblad op zaterdag 24 februari zullen Linde Merckpoel en Stijn Vlaeminck de startpresentatie in goede banen leiden.

De Ronde van Vlaanderen voor families

Daags voor de Ronde, op zaterdag 31 maart, organiseert Ketnet de ‘Ronde van Vlaanderen voor families’. Die dag kunnen kinderen en hun ouders een fietstocht maken van zo’n 17 km doorheen de Vlaamse Ardennen. Ketnet-wrapper Thomas en de populaire would be ster Olly Wannabe moedigen hen aan tijdens deze kindvriendelijke trip. De deelnemers kunnen als ware ‘flandriens’ over de echte finishlijn rijden. Daarna kunnen ze op de markt van Oudenaarde nagenieten tussen tal van Ketnet-gezichten: Kaatje, wrapper Sarah, en Helden Sieg en Dempsey. Er zijn goocheltrucs van Trix, Ketnet-springkastelen en een optreden van De KetnetBand.

Nieuwe styling en meer live info

Ook de uitzendingen zelf van de Flanders Classics wedstrijden gaan er wat anders uitzien. Ze krijgen een aangepaste begingeneriek met een nieuwe Flanders Classics-hymne die ook bij elke podiumpresentatie en –ceremonie te horen zal zijn.

Daarnaast pakken Flanders Classics en de VRT in samenwerking met het technologiebedrijf Velon uit met professionele en overzichtelijke info tijdens de koers. Zo kan je aan de hand van grafische elementen op het scherm zien wat de wattage en het hartslagritme van de renners is en hoe het zit met de tijdsverschillen in de koers.  

De wielerkalender van VRT

Hieronder vindt u een overzicht van de wieleruitzendingen in het voorjaar. Ze zijn te zien op Eén of Canvas, en online via sporza.be.  De uren zijn onder voorbehoud. Ook Sporza radio brengt uiteraard verslag uit.  

 • Zaterdag 24 februari:
  Omloop Het Nieuwsblad (Eén) 13.30-17.35 u.      
 • Zondag 25 februari:
  Kuurne-Brussel-Kuurne (Eén) 14.30-17.10 u.
 • Zaterdag 3 maart:
  Strade Bianche (Eén) 13.50-15.50 u.           
 • Zondag 4 – zondag 11 maart:
  Parijs-Nice (Eén)
 • Woensdag 14 maart:
  Nokere Koerse (Eén) 15.00-17.10 u.
 • Vrijdag 16 maart:
  Handzame Classic (Eén) 14.45-16.55 u.
 • Woensdag 21 maart:
  Driedaagse De Panne mannen (Eén)
 • Donderdag 22 maart:
  Driedaagse De Panne vrouwen (Eén)
 • Vrijdag 23 maart:
  E3 Harelbeke (Eén) 14.15-18.00 u.
 • Zondag 25 maart:
  Gent-Wevelgem voor vrouwen en aansluitend voor mannen (vanaf 13.00 u. op Canvas en vanaf 13.30 u. op Eén)
 • Woensdag 28 maart:
  Dwars door Vlaanderen (Eén) 14.20-17.05 u.
 • Zondag 1 april:
  Ronde van Vlaanderen vrouwen (Canvas) 13.30-15.30 u. (uren o.v.)
 • Zondag 1 april:
  Ronde van Vlaanderen mannen (Eén) 09.30-18.00 u. (van 13.00 tot 13.30 u. op Canvas)
 • Woensdag 4 april:
  Scheldeprijs Vlaanderen (Eén) 15.20-17.35 u.
 • Zondag 8 april:
  Parijs Roubaix (Eén) 10.55-17.40 u. (uren o.v.)
 • Woensdag 11 april:
  Brabantse Pijl (Eén) 15.15-17.35 u.
 • Zondag 15 april:
  Amstel Gold Race (Eén) 14.00-17.00 u.
 • Woensdag 18 april:
  Waalse Pijl (Eén) 14.10-16.40 u.
 • Zondag 22 april:
  Luik-Bastenaken-Luik (Eén) 14.05-17.05 u.

 

Extra Time koers

In Extra Time koers houdt Ruben Van Gucht de vinger aan de pols van de wieleractualiteit. Vijf woensdagen lang praat hij met Tom Boonen, Karl Vannieuwkerke, Michel Wuyts en andere kenners, coureurs en ex-coureurs over het klassieke wielervoorjaar, van Milaan-Sanremo tot Luik-Bastenaken-Luik. Vanaf woensdag 21 maart, om 21.15 u. op Canvas en vrtnu.be. 

De kleedkamer

In de derde reeks van De kleedkamer ruilt Ruben Van Gucht de voetbalstadions voor de koers. Hij praat telkens op een passende locatie met vier Nederlandstalige wielrenners die een hoofdrol speelden in één specifieke editie van elk van de zes grote voorjaarsklassiekers, van Milaan-Sanremo tot Luik-Bastenaken-Luik. Aan het woord komen onder meer Fons De Wolf, Freddy Maertens, Walter Planckaert, Etienne De Wilde, Dirk De Wolf, Johan Museeuw, Nick Nuyens, Michael Boogerd, Edwig Van Hooijdonck, Tom Steels, Ludo Dierckxsens, Peter Van Petegem en Tom Boonen. Daarnaast zijn er reportages over o.a. George Hincapie, Bjarne Riis, Sean Kelly, Michele Bartoli, Romans Vainsteins, Stefan Wesemann, Gianni Bugno, Moreno Argentin,  Roger De Vlaeminck en Eddy Planckaert. Het resultaat is een reeks vol onvergetelijke sportieve herinneringen, maar ook straffe verhalen over de mensen achter de coureurs. Zes weken lang, vanaf maandag 19 maart om 21.15 u. op Canvas en vrtnu.be.  

Dit kan u misschien ook interesseren?