Vandaag over een jaar

Cath Luyten ontvangt wekelijks gewone Vlamingen met een bijzonder voornemen.Vanaf 15 maart elke donderdag om 20.40 uur op Eén.

©Joost Joossen

Vanaf donderdag 15 maart ontvangt Cath Luyten in het nieuwe Vandaag over een jaar wekelijks een aantal gewone Vlamingen die in 2017 iets bijzonders wilden realiseren – zowel grote als kleine plannen. Vijftig kilo vermageren, een kindje adopteren, de Mont Ventoux beklimmen, een angst overwinnen… Caths gasten waren stuk voor stuk vastberaden om hun voornemen waar te maken.

Cath Luyten: “Een jaar lang hebben mijn gasten gezwoegd, geploeterd en gestreden. Voor dat ene, ultieme doel. Voor iets wat hun leven beheerste en wat hen in de weg stond gelukkig te zijn. Stuk voor stuk hebben deze mensen me verbaasd met hun doorzettingsvermogen. Ik was voor hen een luisterend oor. Het idee een jaar later weer op mijn zetel te zitten, was de enige stok achter de deur. Maar wel 'n goeie.” 

Cath ontvangt onder andere Sofie, die graag een lief zou hebben, Jean-Paul die zijn vliegangst wil overwinnen, Shari en Ivo die zwanger willen raken, Pauline en Ann die de Mont Ventoux willen beklimmen met de fiets, en Lauren die na een zware ziekte weer een dansoptreden wil geven.

Ontdek hieronder via "lees meer" welke bijzondere verhalen en dromen Caths gasten hebben.

“Wat wil jij vandaag over een jaar bereikt hebben?”

Met deze vraag opent Cath Luyten telkens het gesprek dat ze voert met de deelnemers die langskomen in de studio. Allemaal mensen die zichzelf een bijzonder doel stelden voor 2017. Een doel dat zo belangrijk voor hen was, dat het hun leven zou veranderen als ze het haalden.

Hebben ze hun doel gehaald?

Twaalf maanden nadat ze de studio zijn uitgewandeld, stappen de deelnemers een voor een de studio opnieuw binnen, deze keer door de ‘Over een jaar’-deur. Ze vertellen Cath of ze hun doel hebben bereikt, hun plan hebben uitgevoerd, hun droom hebben gerealiseerd. Samen met de kijkers en met hen herbeleeft Cath de belangrijkste momenten uit hun bewogen jaar.

Vandaag over een jaar

Tien weken lang wordt de kijker meegenomen op een reis door de tijd. Want terwijl er in werkelijkheid een jaar is voorbij gegaan tussen de twee momenten dat de deelnemers bij Cath in de studio zaten, gaat er op televisie slechts een paar seconden over. Enkele ogenblikken nadat de kijkers de gasten hebben zien afscheid nemen van Cath, zien ze hen immers weer de studio binnenstappen en komen ze meteen te weten of de deelnemers hun doel al dan niet bereikt hebben.

Cath ontvangt haar gasten een jaar na datum in dezelfde studio. Ook Cath zelf is geen haar veranderd en draagt zelfs dezelfde kledij als het jaar voordien. Maar elke deelnemer heeft zijn of haar leven op een paar seconden tijd een nieuwe wending gegeven. Of niet.

De deelnemers

In totaal komen er een vijftigtal deelnemers aan bod in Vandaag over een jaar: allemaal mensen die zichzelf een jaar gegeven hebben om hun doel te bereiken.

Sophie (28) uit Kalmthout (Antwerpen) wil Vandaag over een jaar een lief hebben

Gitte (30) uit Kapellen (Antwerpen) wil deelnemen aan een triatlon, ondanks haar beenamputatie

Ann (27) en Izzy (27) uit Emblem (Antwerpen) willen samen nog alles uit het leven halen wat er in zit ondanks een uitgezaaide kanker

Tanya (33) uit Olen (Antwerpen) wil 55 kilogram afvallen

Jean-Paul (65) uit Lummen (Limburg) wil gevlogen hebben ondanks zijn vliegangst.

Shari (31) en Ivo (39) uit Overpelt (Limburg)  willen over een jaar  zwanger zijn

Mohamad (31) uit Mechelen (Antwerpen) wil de eerste Syrische scheidsrechter in de nationale Belgische voetbalcompetitie zijn.

Pauline (9) en Ann (46) uit Hasselt (Limburg) willen samen de Mont Ventoux beklommen hebben met de fiets.

Noa (19) uit Tisselt (Antwerpen)  wil naar een concert kunnen gaan en uit volle borst meezingen ondanks haar mucoviscidose. 

Sven (23), uit Zele (Oost-Vlaanderen) wil ondanks een niet-aangeboren hersenletsel zijn rijbewijs halen.

Maaike (35) en Laurens (36) uit Gent (Oost-Vlaanderen) willen na acht jaar procederen drie Colombiaanse kindjes adopteren.

Andre (79) uit Berchem, (Antwerpen) wil een Europese zwemmedaille halen.

Lauren (18) uit Hamont-Achel, (Limburg) wil na haar herstel van een agressieve vorm van hersenvliesontsteking terug een dansoptreden geven.

Octavia (21), uit Gent, (Oost-Vlaanderen) wil naar Ghana reizen om haar grootvader langs vaders kant te ontmoeten voor hij sterft.

Jakob (15), uit Veltem-Beisem, (Vlaams-Brabant) heeft bij een treinongeval in Sri Lanka hersenschade opgelopen en wil terug leren praten.

Sarah (39), uit Kessel, (Antwerpen) wil een kinderboek over burn-out schrijven om aan haar kinderen te kunnen uitleggen wat ze doormaakt.

Charlotte (27), uit Komen, (Henegouwen) wil ondanks haar autisme een partner vinden.

Gertjan (26), uit Londerzeel, (Vlaams-Brabant) wil de Ice Marathon op Antarctica winnen.

Zaki (40), uit Borgerhout, (Antwerpen) wil leren zwemmen om met zijn kinderen in de zee te kunnen gaan.

Kristel (49), uit Dendermonde, (Oost-Vlaanderen) wil na 22 jaar haar rolstoel weggooien en terug kunnen stappen.

Igna (72), uit Hasselt, (Limburg) wil voor haar euthanasie nog een groot afscheidsfeest geven.

Aukje (11), uit Laakdal, (Antwerpen) wil Belgisch kampioene BMX worden.

Eefje (39), Zoersel, (Antwerpen) wil anorexia overwinnen en een gezond BMI halen.

Vandaag over een jaar: vanaf 15 maart elke donderdag om 20.40 uur op Eén.

Vandaag over een jaar is een programma van De Mensen voor Eén.

 

vrijdag 02 maart 2018
02 maart 2018