woensdag 07 maart 2018
07 maart 2018

Jan Schodts [1937-2018]

De publieke omroep biedt haar medeleven aan, aan familie en vrienden van voormalig journalist Jan Schodts.

Jan Schodts werkte voor radio en televisie, was eind- en hoofdredacteur en adviseur, en gaf uiteindelijk ook mediatrainingen. Hij overleed vrij onverwacht in een rusthuis in Kapelle-op-den-Bos, over een paar weken zou hij 81 worden.  

Jan Schodts studeerde rechten en pers- en communicatie­wetenschappen (toen een nieuwe richting) in Leuven. Hij was nog maar 24, toen hij begon te werken voor het radionieuws van de BRT. Een paar jaar later stapte hij over naar het televisiejournaal en werd snel een vertrouwd gezicht in de Vlaamse huiskamer, als presentator en verslaggever. Hij maakte ook reportages voor Panorama, en leidde de discussies op zondagochtend in "Ieder zijn waarheid", de voorloper van "De Zevende dag". In 1980 werd hij hoofdredacteur van de "Wereldomroep", en een jaar later ook hoofdredacteur van het televisienieuws.  

In 1988, een jaar voor de eigenlijke start, verkaste hij naar VTM, om er de nieuwsdienst uit te bouwen. Hij noemde dat een uitdaging die je maar een keer in je leven krijgt. Bij VTM kon hij rekenen op enkele overstappende BRT-coryfeeën, zoals Danny Huwé, Danny Verstraete en Louis Van Dievel. In 1990 kreeg Schodts zijn ontslag. 

In 1994 deed hij nog eens wat hij in 1989 al had volbracht: het opstarten van een nieuwsdienst, nu bij VT4. 

Jan Schodts verscheen opnieuw op het scherm van de VRT, als presentator van het politieke programma door derden, "De Christendemocratische Omroep". Hij begon een eigen bedrijfje voor mediatrainingen en communicatie­advies. 

Bron: VRTNWS