Lut Vercruysse en Mick De Valck kondigen vertrek aan

Na 37 jaar trouwe dienst gaat algemeen  directeur Strategie, Lut Vercruysse, binnenkort met pensioen.  Ook Mick De Valck verlaat het directiecollege. CEO Paul Lembrechts gaat op zoek naar opvolgers. 

Na 37 jaar trouwe dienst gaat algemeen directeur Strategie, Lut Vercruysse, binnenkort met pensioen. Algemeen directeur T&O, Mick De Valck, wil graag opnieuw actief worden als ondernemer. Beiden blijven nog even in functie. Ondertussen zal CEO Paul Lembrechts zoeken naar opvolgers die kunnen voorgesteld worden om hun plaats in te nemen in het directiecollege.​

Lut Vercruysse en Mick De Valck zijn twee sterkhouders in het directiecollege. Paul Lembrechts, CEO van de VRT: "Lut en Mick hebben mij aangekondigd om te kiezen voor een nieuw hoofdstuk in hun leven. Voor Lut is het een evidente, verwachte stap: ze beëindigt haar indrukwekkende loopbaan bij de VRT. Voor Mick ligt het in de lijn van zijn passie, iets waar ik veel respect voor heb. Met Mick en Lut zien we twee sterke figuren vertrekken. Ik zal met veel zorg nagaan hoe we hen vervangen in het directiecollege."

Voorzitter van de Raad van Bestuur van de VRT, Luc Van den Brande: "Met Lut en Mick hebben we de afgelopen jaren intensief samengewerkt en de bakens verzet. Lut is een teamspeler die zich jarenlang achter de schermen heeft ingezet voor het belang van de publieke omroep. Haar strategisch inzicht is van groot belang geweest. Dat is duidelijk merkbaar in de verschillende Beheersovereenkomsten waaraan ze sinds 1997 meegeschreven heeft. Waarvoor veel dank! Mickzal mij bij blijven als een sterke analyticus die een neus heeft voor technologische ontwikkelingen en hoe we die kunnen inzetten om de mediagebruiker nog beter te bedienen. Ik heb respect voor zijn persoonlijke drijfveren om nieuwe wegen op te zoeken en zichzelf verder te ontplooien ten dienste van andere bedrijven en organisaties. Dat wordt zeker een succesvol hoofdstuk in zijn carrière."

Lut Vercruysse (°1954) is als algemeen directeur Strategie onder meer verantwoordelijk voor de juridische dienst, de studiedienst en de strategische allianties met oa distributeurs, uitgevers, coproducenten,…   

Lut Vercruysse: "Mijn carrière op de VRT ben ik in 1981 begonnen op de juridische dienst en ik ben er altijd in de buurt gebleven. Sinds 1997 heb ik het voorrecht gehad om alle Beheersovereenkomsten mee te onderhandelen. Ik heb gewogen op de teksten, altijd in het belang van de omroep en van de mensen die hier werken. Daarnaast ben ik er ook trots op tal van andere verwezenlijkingen. Zo denk ik aan de vastgelopen relaties met de productiesector die we samen met een team van Media&Productie, weer vlot gekregen hebben. Ik stond ook aan de wieg van Sti​evie nog voor uitgesteld kijken volledig ingeburgerd was. Ik kijk dankbaar terug op de vele mooie dingen die ik hier bij de publieke omroep heb mogen realiseren."

"Na mijn vertrek op de VRT wil ik mij blijven inzetten voor organisaties met een maatschappelijk doel in de sociale economie. Maar eerst ga ik enkele weken met de rugzak rondtrekken op Corsica. Ik kijk ernaar uit om daar te ontspannen en te herbronnen."

Paul Lembrechts: "De samenwerking met Lut heeft mij altijd veel plezier gedaan. Ze is de motor geweest achter verschillende VRT-brede vernieuwende projecten. Ik denk daarbij aan onze participatiestrategie die aan de basis ligt van de nakende oprichting van Media Invest. Ik denk ook aan de syndicatie van onze content bij media-uitgevers, het co-productiekader voor fictie, de start van de strategische allianties, de versterking van het media-ecosysteem en zoveel meer. Lut was een van de eersten om relaties te bouwen met verschillende overheden, producenten en andere partners van onze omroep. Dat werk verloopt best ver weg van de schijnwerpers, maar ik overdrijf niet dat door dat werk en haar strategisch inzicht, de VRT verschillende vernieuwende en interessante contracten heeft afgesloten met bijvoorbeeld de distributeurs. Ze is een levend geheugen en we zullen haar nog zeer geregeld bellen om informatie te vragen."

 

Mick De Valck (°1967) is als Algemeen Directeur Technologie en Operaties en onder andere verantwoordelijk voor Onderzoek en Innovatie, Technologie, het Digitaal Productiecentrum en Contentrealisatie.

Mick De Valck"Ik heb voor mijzelf uitgemaakt dat ik terug wil gaan ondernemen. Net als VRT zijn er heel veel organisaties die zich sterk en snel moeten aanpassen aan de veranderingen die heel vaak door nieuwe technologieën worden gestuurd. Mijn persoonlijke ambitie is om mijn talenten en ervaring in de toekomst in te zetten om die organisaties (profit en non-profit) te ondersteunen bij het maken van de digitale omslag. Ik wil hen wendbaarder te maken, door in te zetten op innovatie, en in het bijzonder op open innovatie ism derde partijen, naar analogie met wat we hier de voorbije jaren hebben gerealiseerd. Ik hoop dat te doen over sectoren en organisaties heen, omdat ik geloof in kruisbestuiving tussen verschillende organisaties, en omdat die brede aanpak mij nog boeiender lijkt dan in één enkele sector actief te zijn. Ik heb afgesproken met Paul dat ik mijn functie nog tot eind april zal blijven uitoefenen."

Opvolging

CEO Paul Lembrechts gaat nu op zoek naar opvolgers en heeft Lut en Mick gevraagd om op post te blijven tot het nieuwe directiecollege is samengesteld. Paul Lembrechts: "Het medialandschap is in volle beweging en ook de noden van onze mediagebruikers evolueren snel. Ik wil van de gelegenheid gebruik maken om na te gaan hoe we het directieteam best organiseren, want de VRT wil, zoals altijd, inhoudelijk, vormelijk en technologisch de trendsetter zijn. Daarom zoeken we, net als in het verleden, sterke directieleden die als goed geolied team optreden."

maandag 26 maart 2018
26 maart 2018