Op één: gaat het goed

'Op één': Gaat het goed of slecht met België? Het antwoord zoekt Kobe Ilsen over de hele wereld. Van Amerikaans Samoa, IJsland en Brazilië tot Ghana, Singapore en Irak.

Vanaf woensdag 25 april trekt Kobe Ilsen in het nieuwe programma Op één de wereld rond met een open en nieuwsgierige blik om te kijken en te vergelijken: wat gaat er goed in ons land? Waar zijn andere landen dan weer een krak in? En van wie kunnen de Belgen nog iets opsteken? De reis brengt hem onder meer van Amerikaans Samoa, IJsland en Brazilië tot Ghana, Singapore en Irak.

Op basis van internationale lijsten van betrouwbare instanties als WHO, UN en ja, zelfs FIFA, gaat Kobe naar de beste en de slechtste leerling van de klas. Geen interviews met ministers of andere hooggeplaatsten, wel met gewone mensen. Zoals een gezin in Hong Kong, dat met vijf familieleden woont in een klein studiootje. Of een werknemer van een Japans bedrijf die verplicht op dieet moet van zijn baas. En hoe sukkel je in Benin door het humaniora als je school zelfs geen stromend water of toilet heeft? Hoe beland je in IJsland, het meest veilige land ter wereld, in de gevangenis? En hoe overleef je de hel van IS in Irak zonder eten en drinken voor je baby?

Kobe onderzoekt het, want België kan nog heel wat leren van dichte en verre buren. Of ze nu de beste of de slechtste zijn op vlak van onderwijs, afval, veiligheid, gezondheid, wonen, werk, relaties of voetbal.

Op één: vanaf 25 april elke woensdag om 20.40 uur op Eén.

Waar staat ons land, België, op de lijst?

Belgen durven al eens te klagen. Te warm, te nat, te vochtig of te koud. Maar er is meer dan alleen het weer natuurlijk: een bouwgrond is onbetaalbaar of het onderwijs maakt de zoveelste hervorming door... Maar is er wel reden voor al dat geklaag?

Hoe is het gesteld in andere landen? Waar is België top in en welke landen kunnen ons nog iets leren over zaken als gezondheid, afval of wonen? Omdat afstand nemen het beste is om alles in het juiste perspectief te zien, maakt Kobe een wereldreis langs goede en slechte voorbeelden. Soms ver van huis, maar altijd met België in het achterhoofd. Wat kunnen wij ermee?

Gaat het goed of slecht met België? Het antwoord zoekt Kobe over de hele wereld, met een lijst als reisgids. Van de slechtste tot de beste landen, het land op één.

Deze thema's komen aan bod:

  • Gezondheid 
  • Veiligheid 
  • Afval 
  • Wonen
  • Onderwijs
  • Werk 
  • Relaties 
  • Voetbal

Op één: vanaf 25 april elke woensdag om 20.40 uur op Eén.

Dit kan u misschien ook interesseren?

maandag 16 april 2018
16 april 2018