Zo wordt lezen nog leuker

VRT lanceert boekenplatform Langzullenwelezen.be

Sieglinde Michiel is leesambassadeur voor Klara ©Joost Joossen

Op maandag 30 april is langzullenwelezen.be gelanceerd: het gloednieuwe lees- en boekenplatform van de VRT.

Langzullenwelezen.be wil mensen goesting geven om te lezen. Het wordt een forum waar lezers inspiratie vinden en hun leeservaringen en favoriete boeken kunnen delen, samen met andere enthousiaste lezers en met tien bekende VRT-leesambassadeurs: Kamal Kharmach (Eén), Sofie Lemaire (Canvas), Leonard Muylle (Ketnet), Friedl’ Lesage (Radio 1), Cathérine Vandoorne (Radio 2), Sieglinde Michiel (Klara), Tom De Cock (MNM), Stijn Van de Voorde (Studio Brussel), Annelies Van Herck (VRT NWS) en Michel Wuyts (Sporza).

Langzullenwelezen.be is een platform voor lezers door lezers. Je kan er je eigen online ‘boekenkast’ vullen met de boeken die je hebt gelezen en nog wil lezen. Je kan ze beoordelen en waarderen met 1 tot 5 ‘leesbrillen’. Of tips en suggesties delen om andere lezers te inspireren. En je vindt er uiteraard ook zelf inspiratie om nieuwe boeken te ontdekken en te lezen. Zo wordt langzullenwelezen.be één grote leescommunity.

 

Online boekenkast

Bezoekers van langzullenwelezen.be krijgen toegang tot een uitgebreide databank van boeken. Door een ‘boekenkast’ aan te maken, kunnen ze bijhouden welke boeken ze al gelezen hebben en een lijstje maken van boeken die ze nog willen lezen. Handig en overzichtelijk. Een goed gevulde boekenkast op langzullenwelezen.be is altijd een prima gespreksopener.

Inspiratie, tips en reviews

Bezoekers van langzullenwelezen.be kunnen rondneuzen in de boekenkasten van hun vrienden en andere lezers, en ontdekken welk boek zij momenteel aan het lezen zijn.

Langzullenwelezen.be helpt lezers ook bij de keuze van hun volgende boek.  Inspiratie daarvoor vinden ze in de waarderingen (aan de hand van 1 tot 5 leesbrillen), de tips en reviews van de VRT-ambassadeurs en andere lezers.  

Wie zelf zijn mening kwijt wil over een boek, kan dat doen met een post of review op de site. Via de Facebookpagina van LangZullenWeLezen kan je mee discussiëren over gelezen boeken en boekenvlogs en –blogs posten. Ook op de Instagrampagina van LangZullenWeLezen kan je boekenposts achterlaten.

De leesambassadeurs

LangZullenWeLezen nodigt iedereen uit om mee te lezen met de tien ambassadeurs. Die bekende VRT-boekenfans maken een selectie van recent gepubliceerde boeken en vertellen over hun leeservaringen op langzullenwelezen.be en in verschillende VRT-programma’s. Met blogs en vlogs op de sociale media van LangZullenWeLezen prikkelen ze lezers om nieuwe boeken te ontdekken. 

De tien leesambassadeurs zijn  

  • Kamal Kharmach (Eén), 
  • Sofie Lemaire (Canvas), 
  • Leonard Muylle (Ketnet), 
  • Friedl’ Lesage (Radio 1), 
  • Cathérine Vandoorne (Radio 2), 
  • Sieglinde Michiel (Klara), 
  • Tom De Cock (MNM), 
  • Stijn Van de Voorde (Studio Brussel), 
  • Annelies Van Herck (VRT NWS) 
  • Michel Wuyts (Sporza).

De LangZullenWeLezen-trofeeën

Al dat lezen resulteert aan de vooravond van de Boekenbeurs in de uitreiking van LangZullenWeLezen-trofeeën. Die worden uitgereikt voor Nederlandstalige boeken die in het afgelopen jaar werden gepubliceerd. ‘LangZullenWeLezen‘ wil met deze publieksprijzen ook de grote diversiteit en rijkdom van het Nederlandstalig aanbod in de verf zetten. Daarom zullen er maar liefst tien trofeeën binnen tien categorieën worden uitgereikt.

Voor de samenstelling van de longlist, doet de VRT  beroep op een vakjury van boekenexperts. Na de zomer, kan er door de community gedurende vijf weken gestemd worden voor de LangZullenWeLezen-trofeeën. De tien categorieën, gekozen in overleg met de boekensector, zijn:  Prenten- en kinderboek (tot 12 jaar), Jeugdboek (tot 16 jaar) en Young Adult, Roman, Thriller & Detective, Poëzie,  Actualiteit, Geschiedenis, Wetenschap, Kunst & cultuur en Strip & Graphic Novels,.

LangZullenWeLezen is een initiatief van de VRT in samenwerking met HumoMetroboek.be en Fintro.

#LangZullenWeLezen

 

 

Dit kan u misschien ook interesseren?