vrijdag 15 maart 2019
15 maart 2019

VRT lanceert online schrijfhulp

VRT lanceert online schrijfhulp: De Schrijfassistent

De Schrijfassistent is vanaf vandaag voor iedereen gratis beschikbaar. Het is een online schrijfhulp ontwikkeld door het Instituut voor Levende Talen (ILT) van de KU Leuven in samenwerking met de VRT.

In 2016 lieten De Standaard en de VRT de assistent bouwen om journalisten te ondersteunen tijdens het schrijfproces. Maar de webtool is nuttig voor iederéén die weleens een pen vasthoudt: scholieren en studenten, leraren, communicatie- en secretariaatsmedewerkers, ambtenaren, redacteuren, juristen, sollicitanten of wie ook. Iedereen heeft baat bij de hulp van De Schrijfassistent. Daarom stelt de VRT de tool nu open voor iedereen. 

De Schrijfassistent werkt wonderlijk eenvoudig. De schrijver plakt zijn of haar tekst in de webpagina en haalt hem door een reeks checks: spelling, dt en co., taalalarm, Belgisch, herhaling, passief, toon, naamwoordstijl, taaltips en uitspraak. De tool markeert vervolgens mogelijke fouten en geeft daarbij beknopt taaladvies óf reikt een alternatief aan. De checks en adviezen zijn onder meer gebaseerd op websites als VRTtaal.net en Taaladvies.net.

Door de structurele samenwerking met de VRT kan de KU Leuven de mogelijkheden van De Schrijfassistent verder uitbreiden en optimaliseren. De online schrijfhulp is een werk in uitvoering, dus iedereen kan suggesties en feedback geven aan VRT Taal via schrijfassistent@vrt.be.

Dit kan u misschien ook interesseren?

Meer over Taal

Column: Poëtische dagen …

Waarom is correct taalgebruik zo belangrijk voor VRT?

Veellezer

2022... in woorden

'Slay' en 'Smash' zijn Kinder- en Tienerwoord van het Jaar

Shortlists voor het Kinderwoord en Tienerwoord van het Jaar

Je stem is de spiegel van je ziel

Dit was De Week van het Nederlands 2022 bij VRT