Twee drukke jaren voor Sinterklaas

Sinterklaas heeft twee drukke jaren voor de boeg. Er komt een nieuwe film én een gloednieuwe reeks Dag Sinterklaas.

De Sint heeft wat minder tijd om uit te rusten in Spanje, de komende twee jaar zullen erg druk worden. De opnames van de nieuwe film: ‘Sinterklaas en de wakkere nachten’ zijn momenteel volop aan de gang, en het resultaat daarvan is vanaf 21 oktober te zien in bioscoop.

Bovendien start de Sint met een volledig nieuwe reeks van het inmiddels historische programma Dag Sinterklaas.

Ketnet start over enkele maanden met de opnames van een nieuwe reeks van Dag Sinterklaas. Intussen is het 25 jaar geleden dat de eerste uitzending van Dag Sinterklaas te zien was. Verschillende generaties kinderen groeiden op met deze reeks van de hand van Hugo Matthysen en zo heeft Dag Sinterklaas stilaan de status verworven van Vlaams cultureel erfgoed.

In 2019 gaat Ketnet deze klassieker in een hedendaags jasje steken. Ketnet wil met de nieuwe reeks opnieuw een volledige generatie kinderen laten kennismaken met Sinterklaas en zijn vrienden.

Om te kiezen voor duurzaamheid zal de cast van Dag Sinterklaas ook deels evolueren. Sommigen beweren dat Sinterklaas vanaf 2019 wel eens een beetje op een dolfijntje uit Bavikhove zou kunnen lijken. Ketnet kiest voor deze evolutie met oog op de toekomst. Op deze manier kunnen we nog vele jaren het verhaal van Sinterklaas en zijn vrienden vertellen en de Ketnetters hun Sint laten ontmoeten tijdens de Intrede. Sinterklaas zelf spreekt over “een transitieperiode van zichzelf in zichzelf”

De reeks is in een regie van Stijn Coninx en naar een scenario van Hugo Matthysen en zal in première gaan op Ketnet in het najaar van 2019.

Stijn Coninx: "Ook al is de Sint cultureel erfgoed, hij blijft tot de verbeelding spreken. Dag Sinterklaas is een begrip geworden bij vele generaties kinderen, en ondertussen vele ouders. Sinterklaas is een positieve figuur in de wereld van de kinderen. In een maatschappij die er zelden nog in slaagt om zichzelf te relativeren, is de eenvoud van de Sint-wereld een unicum."

Maarten Janssen, netmanager Ketnet: ‘De originele afleveringen van Dag Sinterklaas zitten in het collectieve geheugen van jong en oud. Dit erfgoed definitief de 21ste eeuw mogen binnenloodsen is niet alleen een grote eer voor Ketnet, maar ook een belangrijke verantwoordelijkheid. Het is dan ook fantastisch dat we deze belangrijke stap kunnen nemen samen met Hugo Matthysen en Stijn Coninx, toch zowat de engelbewaarders van Sinterklaas. We hebben er daarom het volste vertrouwen in dat ook vele toekomstige generaties met volle teugen zullen kunnen genieten van de nieuwe film én van de nieuwe reeks Dag Sinterklaas.’

 

De wereld van Sinterklaas

In 1993 moderniseerde de VRT het klassieke Sinterklaas-verhaal voor de reeks Dag Sinterklaas. De makers wilden de kinderen, én hun mama’s en papa’s, Sinterklaas leren kennen zoals hij echt is: een goedheilig man met een klassieke waardigheid en een onuitputtelijke kinderliefde, maar ook een mens van vlees en bloed met vertederende kleinmenselijke trekjes. Een man ook met vele vrienden en een hele entourage van kleurrijke, grappige en gelaagde personages die jong en oud aanspreken en tradities verzoenen met de hedendaagse realiteit. Dat is de Sint die we kennen van Dag Sinterklaas, de jaarlijkse intrede Hij komt, hij komt! en de andere Sint-programma’s van Ketnet in samenwerking met Hugo Matthysen en Sylvester.

De nieuwe Dag Sinterklaas is mede mogelijk gemaakt met steun van het VAF. Dag Sinterklaas is een samenwerking van Ketnet en Sylvester.

De Sint en de wakkere nachten is een samenwerking van Ketnet, Eén, Sylvester, Telenet en Kinepolis Film Distribution. 

Dit kan u misschien ook interesseren?

Meer over Vlaamse identiteit

Opnames Samson & Marie IJsjestijd van start

Hoe klonken de originele versies van #LikeMe reeks1?

Hoe klonken de originelen van #LikeMe seizoen 2?

Hoe maakt 'Thuis' maatschappelijke thema's bespreekbaar?

Hoe brengt de VRT een wielerwedstrijd op jouw scherm?

Hoe draagt de VRT bij tot de Vlaamse identiteit?

1967: tien keer Canzonissima gespreid over liefst vier maanden

1971: danspasjes met een kleerborstel