dinsdag 10 juli 2018
10 juli 2018

Rudi Vranckx wint Vredesprijs

Rudi Vranckx wint prestigieuze prijs voor oorlogsverslaggeving

Dinsdag 10 juli 2018 — VRT-journalist Rudi Vrankx krijgt de Carnegie Wateler Vredesprijs 2018 voor zijn werk als oorlogsverslaggever. De stichting achter deze prestigieuze vredesprijs geeft lof voor "de buitengewone moed en toewijding die hij laat zien bij zijn verslaggeving vanuit conflictgebieden." De Carnegie-stichting roemt ook de betrokkenheid van Rudi Vranckx. Zo is de actie Imagine Mosul opgevallen waarvoor Rudi en zijn team muziekinstrumenten inzamelden voor een door IS verwoeste muziekschool in de Iraakse stad Mosul.

Inge Vrancken, hoofdredacteur Journaal: “We zijn als VRT NWS bijzonder trots op de prestigieuze Carnegie Watelerprijs voor Rudi Vranckx. Het werk waarvoor hij zich grenzeloos inzet, wordt bijzonder gewaardeerd en heeft impact op hoe we naar grote conflicten in de wereld kijken. Rudi vergeet nooit de gewone mensen in het verhaal, hij spreekt aan, confronteert en schudt wakker, altijd met een brede blik en een goed zicht op de evoluties in onze maatschappij. Hij brengt verhalen die er toe doen en die onder de huid kruipen. Hij is een zeer verdiende winnaar.”

De Carnegie Wateler Vredesprijs 2018 wordt op woensdag 26 september 2018 uitgereikt tijdens een ceremonie in de Grote Rechtszaal van het Vredespaleis in Den Haag.

Carnegie Wateler Vredesprijs

De Carnegie Wateler Vredesprijs wordt eens in de twee jaar uitgereikt aan een persoon of instelling die zich ‘op een opvallende wijze in woord, geschrift of houding heeft ingezet voor de internationale vrede’. De onderscheiding ontleent zijn naam aan de Nederlandse bankier Johan Wateler die ruim 100 jaar geleden, te midden van de verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog, besloot vrijwel zijn gehele kapitaal te bestemmen voor de vrede. Naar het voorbeeld van Alfred Nobel stelde Wateler een testament op voor de instelling van een Vredesprijs. In 1931 werd de prijs voor het eerst toegekend. In 2016 werd de prijs toegekend aan de Nederlandse topdiplomate Sigrid Kaag, inmiddels Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. In de jaren daarvoor werd de prijs uitgereikt aan VN-diplomaat Lakhdar Brahimi (2014) en War Child (2012).

Ceremonie

De Carnegie Wateler Vredesprijs 2018 wordt op woensdag 26 september 2018 uitgereikt in Den Haag.  

Dit kan u misschien ook interesseren?