Canvas in het najaar

Canvas is klaar voor een boeiend en inspirerend najaar met gloednieuwe titels, vaste waarden, nieuwe seizoenen van vertrouwde programma’s en online-initiatieven. Met nieuws en duiding, documentaires, cultuur, film en fictie, human interest, humor en sport.

Canvas zet dit najaar verder in op de sterktes die we kennen: vlijmscherpe analyse en duiding in ‘Terzake’ en ‘De afspraak’, meeslepende discussies in ‘Extra time’, steengoede satire in ‘De ideale wereld’, in combinatie met een hele reeks ijzersterke titels in primetime. ‘Dank dat u bij ons was’, ‘De val’, de nieuwe reeks van Rudi Vranckx, ‘Voor de mannen’, het nieuwe programma van Lieven Scheire, ‘Kinderen van de kolonie’, ‘Alleen Elvis blijft bestaan’, ‘Belga Sport’, ... stuk voor stuk niet te missen. Daarnaast  internationale topfictie zoals ‘My Brilliant Friend’, een nieuw seizoen van ‘Top of the Lake’ en het spraakmakende ‘Who is America?’ van Sacha Baron Cohen. En dit najaar ook al de tweede reeks van de successerie ‘The Handmaid’s Tale’, 

Nieuw vanaf september

Dank dat u bij ons was

Reeks over 40 jaar tv-journalistiek naar aanleiding van 40 jaar Martine Tanghe als nieuwsanker. Wat is er sinds 1978 veranderd in de manier waarop het tv-nieuws tot stand komt. En welk effect heeft dat gehad op het nieuws dat de kijkers te zien krijgen? Met sprekende archiefbeelden en getuigenissen van meer dan 30 journalisten van vroeger en nu: van Walter Zinzen over Paul Jambers tot Phara de Aguirre en Rudi Vranckx. Vanaf maandag 3 september om 21.15 u. 

Voor de mannen

Xavier Taveirne praat met Will Ferdy , de eerste BV die uit de kast kwam

Xavier Taveirne praat met de eerste generatie mannen die openlijk homo waren in de jaren ’60, ’70 en ’80. Het is een aangrijpende en vaak ook onthutsende reeks met verhalen over liefde, strijd en pijn, en het taboe van het homo zijn in minder tolerante tijden. Drie weken lang vanaf  dinsdag 4 september om 21.15 u.

De val. Tien jaar na de crisis

Michaël Van Droogenbroeck

Michaël Van Droogenbroeck maakt de balans op van de financiële crisis van 2008. Hij doet dat samen met hoofdrolspelers en slachtoffers in binnen- en buitenland. Hij gaat op zoek naar oorzaken en gevolgen, en kijkt ook vooruit: loert er een nieuwe crisis om de hoek? Vanaf woensdag 12 september om 21.15 u.

Later dit najaar

Lieven Scheire bedenkt in een nieuw programma samen met een team van ingenieurs, wetenschappers en ontwerpers creatieve oplossingen voor dagelijkse problemen van mensen die door een beperking niet ten volle van het leven kunnen genieten. 

Rudi Vranckx praat met een moeder van een Syrieganger

Voor de zonden van de vaders is een reeks van Rudi Vranckx over ouders van Syriëstrijders die op zoek zijn naar hun kleinkinderen. Hij volgt een aantal  grootouders  en reist langs de Koerdische gevangeniskampen in Syrië, via een weeshuis in Bagdad tot in het grensgebied van Turkije. 

Er was eens werpt een blik achter de schermen van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen. Naast een iconische collectie iguanodons hebben ze daar ook nog zo’n 37 miljoen andere specimens. De wetenschappers van het instituut willen alles wat leeft en ooit geleefd heeft, in kaart brengen. 

Kinderen van de kolonie

Kinderen van de kolonie is de langverwachte  reeks over onze koloniale erfenis. Getuigenissen van mensen die erbij betrokken waren en hun nakomelingen geven een indringend beeld van het koloniale systeem en de gevolgen daarvan voor Belgen en Congolezen. Chronologisch verteld met aandacht voor de relevantie vandaag. 

De weekenden is een human interest-reeks met Joris Hessels over negen mensen die een cruciaal jaar tegemoet gaan en dat zelf in beeld brengen. Het gaat om mensen die de keuze maken om hun leven een andere richting uit te sturen, of de draad terug moeten opnemen. Geregeld komen ze samen om naar elkaar te luisteren en elkaars verhalen te bekijken. 

In Vlaamse Meesters (werktitel) reist Thomas Vanderveken wereldberoemde Vlaamse schilderijen achterna. Want we vinden Rubens, Van Eyck en Bruegel overal ter wereld terug. Maar hoe komen die Vlaamse Meesters daar terecht? En bij wie prijkten hun kunstwerken zoal aan de muur? Verhalen van liefdesverdriet, hebzucht, rooftochten en puur toeval. 

Vaste waarden

Jan Jaap van der Wal als nieuwe presentator van De ideale wereld

De tandem van Terzake en De afspraak is de voorbije jaren alsmaar sterker geworden en vormt een stevig fundament voor de Canvas-avond.  In Terzake zitten Kathleen Cools en Annelies Beck dicht op de actualiteit van de dag, met duiding en diepgaande interviews, terwijl Bart Schols in De afspraak focust op opinies en debat. En op vrijdag blikt Ivan De Vadder terug op de politieke week.Het nieuwsuur van Canvas is terug ‘in full force’ vanaf maandag 3 september.

Op donderdag en zaterdag (Vranckx) brengt Canvas de beste buitenlandse reportages.

De ideale wereld is terug vanaf dinsdag 4 september met Jan Jaap van der Wal als nieuwe presentator.

Het nieuwe seizoen van Extra time gaat opnieuw van start op maandag 13 augustus.  Ook voor de Memorial Van Damme (vrijdag 31 augustus) en de Europa League (vanaf 20 september) kunnen de sportliefhebbers terecht bij Canvas.

Een nieuwe reeks van Belga sport belicht opnieuw memorabele momenten en helden uit de Belgische sportgeschiedenis.  Vanaf maandag 1 oktober.

Vanaf 13 oktober praat Thomas Vanderveken in Alleen Elvis blijft bestaan opnieuw met interessante mensen over leven en werk.  Vanaf maandag 29 oktober is ook Winteruur terug. 

Canvas online

vlogs van Jesse Callaert n.a.v. Dans met Hanne

Canvas is meer dan alleen maar televisie en heeft ook een belangrijke digitale pijler. Canvas.be brengt uitgebreide info en exclusieve extra’s.

Alle Canvas-programma’s worden op canvas.be voorgesteld en vaak met extra content verrijkt. 

Daarnaast is er de danswedstrijd Dans met Hanne, de zoektocht naar een voorprogramma voor het dansevenement dat de climax wordt van Hanne danst. Het programma begint pas in 2019, maar Canvas online volgt het parcours van Hanne nu al. De online-danswedstrijd loopt volop en Canvas brengt daar online verslag over uit.

Dit najaar begint ook een nieuwe editie van Speel het hard, de online zoektocht naar muzikaal talent. Exclusief online te volgen. Amateurmuzikanten worden uitgedaagd om een jaar lang hun favoriete concerto in te studeren en samen met het Brussels Philharmonic op te treden. Thomas Vanderveken is het gezicht van deze wedstrijd.

Vaste rubrieken op canvas.be worden ondertussen gestaag verder uitgebouwd.  

  • Kunst & Cultuur is een hub voor cultuur op Canvas en ver daarbuiten. 
  • Wereldbeeld focust in diverse rubrieken op filosofie en levensvisie. 
  • Canvas Curiosa brengt elke zaterdag  raadselachtige geschiedenissen en bizarre wetenswaardigheden. 

Buitenlandse fictie

Ergens tussen fictie en ‘mockumentary’, maar eigenlijk in een heel eigen wereld, bevindt zich Who is America?, de spraakmakende nieuwe satirische reeks van Sacha Baron Cohen. Vanaf oktober op Canvas, maar in september al op VRT NU. 

Craith is een nieuwe Welshe reeks over een politieagente die in haar geboortestreek een vijf jaar oude moord probeert op te lossen. Vanaf zaterdag 1 september.

Er komt ook een nieuw seizoen van Top of the Lake. Over de verdwijning van een Chinees meisje in Australië. Vanaf woensdag 5 september.

Later dit seizoen de tweede reeks van het onvolprezen The Handmaid’s Tale, waarin ‘dienstmaagd’ Offred op zoek gaat naar de vrijheid voor haar ongeboren kind.

En verder: de tweede reeks van Cardinal , de Zweedse reeks Alex, het Finse Deadwind, Zweeds-Britse Rig 45 en My Brilliant Friend, een coproductie van HBO en RAI

Ook in zijn filmprogrammering gaat Canvas op zoek naar topkwaliteit. De film op vrijdag gaat onder de noemer ‘Cinema Canvas’. De cinefiele film krijgt een plaats op zaterdag. Op zondag maakt Canvas ruimte voor kortfilm.   

Internationale documentaires

Naar aanleiding van de herdenking van 100 jaar Groote Oorlog zendt Canvas Apocalypse: World War I uit. 

Apocalypse: Never Ending War over de manier waarop WO I voortleefde in de jaren ’20 en het pad effende voor het ontstaan van totalitaire regimes en WO II. 

America in Color is een geschiedenis van de ontwikkeling van de VS van jonge natie tot  supermacht.

Dynasty is een nieuwe natuurreeks van de makers van Planet Earth II.

Op zondag zijn er reisexploratiereeksen zoals Where the Wild Men Are (met Ben Fogle) en Mediterranean (met Simon Reeve). Daarna volgen cultuurhistorische reeksen, zoals Ancient Invisible Cities of Secret Cities, en auteursdocumentaires, met onder meer een aantal coproducties, zoals Rabot (over kansarmoede in een sociaal woonblok in Gent), en een documentaire over Chris Lomme.

Er komen ook nieuwe reeksen in het True Crime-genre op maandag en muziekdocumentaires op donderdag

Wil u nog meer details?

Meer details over de nieuwe programma's kunt u vinden in de persmap

Gerelateerd