De VRT zet duurzame mobiliteit op de agenda

De VRT is vastberaden om de weg van duurzaamheid te bewandelen. Op
verschillende manieren kijkt ze hoe ze duurzaamheid optimaal in de VRT-cultuur kan integreren.

De VRT onderneemt verschillende acties rond duurzaamheid. Zowel op korte termijn als in de verdere toekomst werkt de openbare omroep aan plannen om ecologischer te werk te gaan. Eerst staan enkele veranderingen op het vlak van mobiliteit op de agenda. Over enkele jaren verhuist de VRT naar een nieuw duurzaam gebouw. 

Telewerken

De VRT denkt na over structuren waarbij het woon-werkverkeer verminderd wordt of zelfs vermeden wordt. Thuiswerk is steeds meer ingeburgerd en dankzij nieuwe technologische mogelijkheden experimenteren medewerkers om virtueel samen te werken. De VRT testte al verschillende pilootprojecten voor de modernisering van het telewerkbeleid. 

Duurzaam woon-werkverkeer

De VRT wil duurzaam dagelijks vervoer promoten en spoort medewerkers aan om het openbaar vervoer en de fiets te nemen of te carpoolen. De openbare omroep werkt aan een mobiliteitsbudget voor alle medewerkers, waardoor ze flexibel kunnen kiezen voor de meest geschikte vervoerswijze op elk moment. De VRT investeert ook in fietsinfrastructuur aan de gebouwen, gratis fiets-reparatiediensten, gratis laadpalen en persoonlijk reisadvies.

Sinds mei 2018 telt de fietsregistratie al meer dan 105.000 kilometers die medewerkers per fiets aflegden naar en van het werk. Er kozen ook al 175 medewerkers voor een leasefiets.

Verplaatsingen vergroenen

Voor sommige werknemers zijn verplaatsingen met de wagen onvermijdelijk. De VRT gaat ook voor hen op zoek naar groene alternatieven: binnenkort krijgen contractuele medewerkers de mogelijkheid zich met een groene bedrijfswagen te verplaatsen, in ruil voor een maandelijkse brutoloonbijdrage. 82% van de VRT-medewerkers kunnen op die manier zijn vervuilende auto vervangen door een groenere wagen, met een minimale ecoscore van 68. Diesel wordt verbannen en het kiezen voor hybride, elektrische en CNG-wagens  wordt aangemoedigd. Op basis van een vervangingsplan zal ook de VRT-dienstvloot vergroend worden.

Voorgaande initiatieven zijn allemaal onderdeel van een ambitieus mobiliteitsplan om de verplaatsingsgewoonten bij VRT-medewerkers om te gooien. Via de actieve medewerking van alle collega’s hoopt VRT structureel bij te dragen tot meer duurzame mobiliteit. Daarvoor werd ook een voltijdse mobiliteitscoördinator aangesteld.

Week van de Mobiliteit (16-22 september 2018)

De Week van de Mobiliteit is voor de VRT de kans bij uitstek om de nieuwe beleidsmaatregelen in de kijker te zetten. Een week lang worden medewerkers aangespoord om alternatief woon- en werkverkeer uit te testen.

  • Maandag nemen medewerkers het openbaar vervoer en krijgen ze de kans de nieuwe Kantoorbus te testen.
  • Dinsdag is carpool-dag. Als beloning krijgen de auto’s van collega’s die de auto delen een wasbeurt in de VRT-carpool-carwash.
  • Op woensdag worden werknemers aangespoord om de fiets te nemen en een onvergetelijke finish te beleven. Ze kunnen die dag ook diverse fietsen uitproberen en leren de VRT fiets-faciliteiten kennen.
  • Wie donderdag op duurzame wijze naar het werkt komt, krijgt een lekker ontbijt aangeboden. Er wordt ook een fietstocht georganiseerd in samenwerking met de buren van RTBF en RTL.

Tijdens de Week van de Mobiliteit worden ook sociale media ingezet om de duurzame deelname van de werknemers zichtbaar te maken. Een foto in combinatie met #goedopweg en een VRT-tag levert iemand de hoofdprijs op: een elektrische step. Werknemers worden bovendien via verschillende kanalen geïnformeerd over acties en mobiliteitsinitiatieven.

TIP: Hans Cockx, Algemeen Directeur HR bij VRT, vat het mobiliteitsdoel van de VRT samen in een opinietekst, te vinden op https://www.tijd.be/opinie/algemeen/alweer-blijkt-hoezeer-bedrijfswagens-geladen-symbooldiscussie-zijn-geworden/10026221.html.

woensdag 26 september 2018
26 september 2018